NEE, ik hoef jullie echt niets te vertellen, maarrrr ik vind het wel een interessant onderwerp. Mijn beste vriendin is hoogzwanger en heeft tot voor kort door gesport en zelf ben ik natuurlijk een fanatiek sporter en ben ik wel benieuwd of het nou juist wel of niet verstandig is om te sporten tijdens de zwangerschap? En wat zijn dan zoal de voordelen? Door middel van verschillende websites zocht ik het uit!
Veranderingen door zwangerschap
Vanaf moment één van de zwangerschap, veranderen er dingen in het vrouwelijk lichaam. Niet alleen groeit er iets in je buik, er zijn nog veel meer lichamelijke veranderingen (volgens deze website):
- Hart en bloedvaten: je lichaam maakt meer bloed aan en je hart moet dus extra pompen. Dit kan zorgen voor duizelig of misselijkheid.
- Ademhaling: je lichaam verbruikt meer zuurstof. Ademen kost meer kracht.
- Lichaamsbouw: je buik wordt groter, je borsten ook, dus je zwaartepunt verandert, wat weer invloed kan hebben op je evenwicht. Ook kunnen je gewrichten wat zwakker zijn geworden, dus moet je oppassen voor verzwikkingen, vallen en blessures.
- Stofwisseling: je verbranding wordt sneller, vooral de verbranding van koolhydraten. Dit heeft invloed op je bloedsuikergehalte.
Sporten tijdens de zwangerschap
Wat ik vooral op de verschillende websites lees is dat sporten zeker kan tijdens de zwangerschap, het wordt zelfs aangeraden. In wat voor mate en de intensiviteit hangt af van wat je gewend was. Sportte je voor je zwangerschap nooit, dan is dit niet het moment om je volledig te storten op work outs, maar kan een beetje beweging (denk aan wandelen of speciale lessen voor de zwangere vrouw) zeker goed zijn. Sportte je al regelmatig voor je zwangerschap? Dan kun je hier de eerste maanden gewoon mee doorgaan en langzamerhand de intensiteit wat verminderen. Sporten tijdens de zwangerschap kan prima en is zelfs gezond volgens deze website. Door de beweging blijven je spieren soepel, blijf je in conditie en het kan veel klachten in de zwangerschap voorkomen of ver minderen (misselijkheid, verstopping, zwakte, pijnlijke benen/rug), het verbetert je slaap en het is volgens deze website zelfs wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die actief bewegen tijdens de zwangerschap makkelijker bevallen. Kijk dat is nou mooi meegenomen!
Op de juiste manier bewegen
Maar wat is dan op de juiste manier bewegen? Volgens deze website is het algemeen geldend advies (ook buiten de zwangerschap) minimaal vijf dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Je hebt dan een voelbaar hogere hartslag, je ademhaling gaat sneller, maar je kunt nog wel praten. Hieronder een aantal richtlijnen (volgens deze website):
- Doe rustig aan, niet te fanatiek
- Zorg ervoor dat je niet overhit raakt (door oververhitting zetten de bloedvaten uit, wordt de huid roder en treedt er transpiratie uit, dit kan zorgen voor een verminderde zuurstofstroom naar de foetus)
- Geen oefeningen waarbij je plat op de rug ligt, dit vermindert de bloedtoevoer naar het hart
- Doe geen rechte buikspieroefeningen: dit komt de groei van de baby niet ten goede + de peesbanden tussen de buikspieren kunnen scheuren
- Pas je activiteiten aan en eis niet hetzelfde van jezelf, dan wat je voor je zwangerschap deed
- Je evenwicht + gewrichten kunnen zwakker zijn, dus wees hier voorzichtig mee
- Drink voldoende water
- Vraag aan je arts/verloskundige wat je maximale hartslag mag zijn
Luister naar je lichaam
Luister naar je lichaam en doe wat voor jou goed voelt. Vraag bij twijfel altijd advies aan je arts of verloskundige en ga niet sporten als je dit niet wordt aangeraden of als het niet goed voelt (door bijv. bloedverlies/pijn/weinig vruchtwater/plancenta die te laag ligt).
Over het algemeen is sporten tijdens de zwangerschap gezond en zorgt het ervoor dat jij in conditie blijft en je hierdoor ook na je zwangerschap weer sneller herstelt. Fit tijdens en na de zwangerschap. Er worden tegenwoordig overal wel speciale lessen (denk hierbij aan zwanger & fit) voor de zwangere vrouw gegeven. Hartstikke gezellig, gezond en ook fijn dat iemand weet wat goed is.
Hoe hard en hoe veel je sport, dat hangt ook af van wat je voor de zwangerschap gewend was. Zoek geen grenzen op en luister goed naar je lichaam, dat blijft het allerbelangrijkst!
Ik ben wel benieuwd naar alle moeders out there! Sportte jij al voor je zwangerschap en ben je door blijven sporten? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het in een reactie weten!
17 Comments
Bij beide zwangerschappen tot de bevalling gesport, gaf me een fitter gevoel. En ik denk dat mijn herstel (keizersnedes) hierdoor ook sneller is gegaan, na 6 weken was is weer op de sportschool. Dus wanneer je een sporter bent, doe lekker door! Zij het iets rustiger, maar het kan!
Ik ben nu 23 weken zwanger en sinds een paar weken lukt het me weer om 3 tot 5x per week te sporten. Ik voel me er zoveel beter bij. Ik ben een tijdje ziek geweest waardoor ik niet kon sporten, en merkte dat ik bijna depressieve gevoelens kreeg. Sporten doet zo veel voor je humeur! Zeker met een stressvolle baan.
Snap ik heel goed! Wat fijn dat je nu weer kunt sporten, kun je fit de bevalling in 😉
Bij de eerste twee zwangerschappen heb ik niet echt gesport maar was ik wel snel weer ‘in shape’ na de bevalling- dat had vooral te maken met het feit dat ik toen nog vrij jong was (resp. 23 jr en 26 jr.) en sowieso niet zoveel moeite hoefde te doen om fit te blijven.
Bij zwangerschap nr. 3 (vorig jaar) was ik al 36 en merkte ik gelijk dat mijn lijf het zwaarder had met zwanger zijn. Ik moest van mezelf aan de bak om wat meer energie te krijgen! Dus in het UMCG de cursus ‘Zwanger & Fit’ (1 x p/wk) gevolgd en daarnaast zelf 1 x p/wk naar de sportschool. Volgehouden tot 3 dagen voor de bevalling! Was echt superfijn. En gezellig!
De bevalling verliep perfect (20.00 naar het ziekenhuis, 22.00 bevallen, 1.00 weer thuis!) en ik was erg snel weer fit en op de been. Een week na de bevalling zaten we al met baby in de kinderwagen op het terras te proosten op een fantastische eerste week! 6 weken na de bevalling begonnen met ‘Fit na de bevalling’ ook in het UMCG. Het is gewoon heel lekker om weer wat voor jezelf te doen. En om zeker te weten dat je alleen maar dingen doet die goed voor je zwangere of pas bevallen lijf zijn.
En het was na die tijd ook heel leuk om alle meiden weer te zien waarmee je nog met dikke buik had gesport! Ik raad het alle zwangeren aan om lekker te sporten tijdens en na de zwangerschap. Ik heb er heel veel aan gehad!
Wat leuk om te lezen zeg! Wat fijn dat het ook bij de derde zo ‘makkelijk’ is gegaan. Lijkt me ook super gezellig zo’n les met allemaal andere zwangere vrouwen!
Voor mijn zwangerschap was ik een fanatieke sporter en liep ik minstens 3 keer in de week hard. Ik vond het lastig dit ritme vol te houden en ging naarmate de zwangerschap vorderde steeds vaker wandelen en zwemmen. Doordat ik zo fit was voor mijn zwangerschap en dit redelijk heb bijgehouden tijdens mijn zwangerschap herstelde ik ontzettend snel na de bevalling. Mijn buik was binnen een week plat en ik kon mijn conditie heel makkelijk weer opbouwen. Wat ik heel oneerlijk vind is dat ik voor mijn zwangerschap heel gezond at en tijdens mijn zwangerschap moeite moest doen om vitamines binnen te krijgen. Ik had alleen maar zin in slecht (vet) voedsel. Het lijkt wel alsof je daar minder controle over hebt 😉
Wauw, jeetje joh! Na een week alweer! Hardlopen lijkt ook niet heel fijn tijdens je zwangerschap, maar wandelen en zwemmen is een goeie vervanging. Haha sjah en dat eten, de hormonen he 😉
Voor de zwangerschap sportte ik 4x in de week (hardlopen, crossfitt, wielrennen). Tijdens mijn zwangerschap heb ik dit aardig kunnen volhouden. Hardlopen tot 16 weken, crossfitt (gewicht en intensiteit aangepast) tot 28 weken en rustig/voorzichtig blijven wielrennen.
De laatste weken vooral veel gaan zwemmen (op het laatst 3x in de week). Ondanks een zware bevalling met wel wat schade ben ik super snel hersteld! Sporten na 8 weken weer op kunnen pakken.
Tijdens mijn zwangerschap wel veel commentaar gehad op mijn sportgedrag.
Altijd alles in overleg met verloskundige gedaan en ben blij (gezien mijn snelle herstel) dat ik dit zo heb gedaan.
Wat naar dat je daar commentaar op krijgt, terwijl je toch zelf echt wel weet wat je doet, vooral als je alles in overleg doet. Fijn in ieder geval dat je zo snel herstelde, dan weet je zelf in ieder geval waarvoor je het deed!
Ik heb tijdens mijn zwangerschap lang kunnen sporten. Hardlopen ging tot de 22ste week en crossfit tot mijn 29ste week (op 70% van wat ik normaal deed) daarna heb ik bewust gas terug genomen en me voornamelijk bezig gehouden op de crosstrainer… dit tot het einde. Heb zeker het gevoel dat dit mij heeft geholpen tijdens maar vooral na mijn bevalling! 9 weken na mijn bevalling heb ik een PR gelopen tijdens de kwart Marathon!
9 weken na je bevalling, waaaaauw wat knap!!!
Zelf ben ik YVLO ZwangerFit docent en fysiotherapeut en ik kan beamen dat niets zo belangrijk is als (blijven) bewegen/sporten tijdens je zwangerschap!
Goede en deskundige begeleiding hierbij is gewenst. Het lichaam maakt zoveel veranderingen door, nog meer dan hierboven genoemd staan, dus enige kennis is vereist.
Er is nog zoveel winst te behalen voor deze groep dames!
Wat fijn om zo’n berichtje te krijgen! En wat je zegt, onder begeleiding is erg fijn. Met winst behalen bedoel je dat nog zoveel meer vrouwen die zouden moeten doen, voor een fijnere zwangerschap/herstel?
Als moeder van 3 kinderen én als trainster van Mom in Balance kan ik alleen maar JA zeggen 😉
Blijf sporten als je zwanger bent!
Ja!!! Lekker gesport tot week 32 en vanaf week 14 zwangerschapsyoga gevolgd. Yoga kan ik iedereen aanbevelen. Ik weet zeker dat dit mijn zwangerschap en bevalling goed heeft gedaan!
Wat mooi om te lezen!
Ik sportte voor m’n zwangerschap minimaal 3x in de week en liep minimaal 1x in de week hard (7-11 km). Vanaf het moment dat ik zwanger werd had ik totaaaaaal geen energie en zin meer om te sporten! In totaal denk ik nog 4 keer wezen sporten, 5x gezwommen en nu laatst m’n eerste yogales gehad. Had dit niet van mezelf verwacht. Maar heb er gewoon geen zin in en gun mezelf en mijn baby rust! Bewegen zoals fietsen/wandelen doe ik elke dag wel, maar niet intensief.
Ben nu bijna 30 weken en na de zwangerschap ga ik weer lekker trainen (als ik zin heb :-))
Het scheelt ook wel dat ik altijd gezond ben geweest en slank, lang en erg gezond at. Ik ga er vanuit dat ik m’n oude gewicht redelijk snel (HOPELIJK) weer terug heb.