HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wel of niet sporten als je ziek bent?

geschreven door Marit oktober 11, 2017 7 Comments

Het is weer de tijd van het jaar, de een na de ander wordt ziek. Het is kouder buiten, natter en dit gaat vaak gepaard met ziekteverschijnselen. Verkoudheid, griep of koorts, in deze tijd heb je het zo te pakken. Zo ook ik: hoesten, snotneus, vermoeid… ik vroeg me daarom ook af of het dan wel verstandig is om te gaan sporten? In de Weetje Woensdag van deze week ga ik op onderzoek uit!

Verkouden of griep?
Er is een groot verschil tussen verkouden zijn of griep hebben. Op deze website lees ik dat een verkoudheid vaak geleidelijk komt: je krijgt eerst last van je keel, dan een lopende neus en moet veel niezen en hoesten. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Ook griep wordt veroorzaakt door een virus, maar een heel ander virus. Een griep komt veel sneller opzetten, vaak al binnen een paar uur, maar begint vaak wel met de verkoudheidsverschijnselen. Bij griep komt meer kijken: spierpijn, hoofdpijn, rillingen. Griep voel je in je hele lichaam, een verkoudheid is voornamelijk boven je nek (neus, keel, oren) te voelen.

Sporten als je je ziek voelt
Zoals ik hierboven uitlegde, is er dus een groot verschil tussen bijvoorbeeld een verkoudheid en een griep. Het is dus belangrijk om te weten waar je last van hebt. Zo heb je de ‘nek check’, een eenvoudige manier om erachter te komen of je wel of niet kunt sporten terwijl je ziek bent. Wanneer de ziekteverschijnselen zich boven je nek bevinden, dus hoofdpijn, keelpijn en een snotterige neus, dan kun je volgens deze website prima sporten. Doe het uiteraard wel een beetje rustig aan en forceer niets, je lichaam is ook bezig met je verkoudheid, dus er zit waarschijnlijk wel wat minder energie in dan normaal. Volgens deze website is het bij een verkoudheid niet het moment voor een zware workout, hierdoor vraag je extra veel van je lichaam, wat weer invloed heeft op je weerstand.

Bevinden de klachten zich ook onder de nek, zoals rillingen over het hele lichaam, spierpijn, koorts en kortademigheid (griep of koorts), dan is het advies om zeker niet te gaan sporten en tijd te nemen om uit te rusten en te herstellen. Sporten als je griep of koorts hebt kan zelfs gevaarlijk zijn (bij koorts kan het zelfs tot infecties aan de hartspier leiden) en werkt het herstel volgens deze website alleen maar tegen. Je lichaam heeft alle energie nodig om te herstellen, gebruik je dit voor een workout dan duurt je herstel alleen maar langer.

‘Het eruit zweten’
Ik hoor het mezelf vaak genoeg zeggen: “zweet het er lekker uit!”. Dit blijkt volgens deze webiste een fabel te zijn. Helaas kun je een verkoudheid of griep er niet uit zweten. Het beste is natuurlijk om het hele ziek zijn te voorkomen door de bekende preventieve middelen: gezond eten, sporten, goed slapen, weinig stress… maar goed, soms ontkomen we er niet aan.

Dus?
Bij een verkoudheid kun je dus prima een lichte workout doen, bij griep of koorts is het advies om dit niet te doen. Luister naar je lichaam en overhaast niets. Een paar dagen (of een week) rust is helemaal NIET erg en bevorderd je herstel alleen maar. Genieten van bankhangen, thee, vers fruit en pas als je er weer aan toe bent: rustig opbouwen.

Hoe zit dat bij jou? Kun jij je overgeven aan ziek zijn? Of heb je ook het gevoel dat je het er het beste ‘uit kunt zweten’? Ik ben benieuwd!

7 Comments

Daphne oktober 11, 2017 at 11:47

Ik had al vaker gelezen over die ‘nek check’, en daarbij vraag ik me altijd af.. valt hoesten nou onder de ziekteverschijnselen onder de nek? Want dat komt uit je longen, toch…? En is er dan nog een verschil tussen prikkelhoest en vastzittende hoest…? Ik dacht, ik gooi het eens in de groep… 🙂

Antwoord
Marit oktober 11, 2017 at 14:13

Goeie vraag! Volgens mij valt dat wel onder ‘de mond’ zeg maar. Bij een verkoudheid heb je vaak last van hoesten, maar als je echt veel last met/van hoesten hebt, is er misschien wel wat anders aan de hand? Denk ook dat als je veel moest hoesten, het niet fijn voor jezelf (en anderen, haha) is om te gaan sporten. Dus echt doen wat voor jou goed voelt.

Antwoord
Marjan oktober 11, 2017 at 14:32

Hoesten komt meestal niet vanuit je longen. Meestal geeft slijm wat vanuit heb neus komt en via de achterkant van je neus via je keel naas beneden druipt, de zogeheten ‘post-nasaldrip’. Dat irriteert je keel en daarvan moet je hoesten.

Antwoord
Marjan oktober 11, 2017 at 14:25

Geloof me: bij griep wíl je helemaal niet sporten. Dan voelt van bed naar toilet al als een heuse workout. Dan twijfel je echt niet of je moet gaan sporten.

Antwoord
Marit oktober 14, 2017 at 16:41

Precies, ik zou er niet aan moeten denken om tijdens een griep te moeten gaan lopen of tussen andere sporters te staan…

Antwoord
Cindy oktober 11, 2017 at 17:00

Afgelopen week met vrij heftige buikgriep gewoon bijna mn heleschema gevolgd alleen mijn kg niet opgehoogd en stiekem weet ik ook wel dat het beter is om rust te pakken maar dat voelde niet goed, voelde me juist beter door lekker door te gaan. Nu meld ik me trouwens niet eens ziek op werk ookal had ik koorts en hield ik inmiddels al 8 dagen niets binnen ? dus een uitzondering ben ik misschien wel. Gewoon naar je lichaam luisteren is mijn motto 🙂 X

Antwoord
Marit oktober 14, 2017 at 16:42

Dan ben jij wel heel hard voor je lichaam, of niet? Lijkt me echt niet fijn om te sporten met buikgriep en wat je zegt; rust is soms alleen maar beter! Ziek zijn hoort er nou eenmaal bij.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram