HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat voor invloed heeft stress op je lichaam?

geschreven door Marit september 23, 2020 2 Comments

Te laat wakker worden, geen ontbijt in huis, in de file, een baas die (te) veel van je vraagt, een afspraak die net niet tussendoor past, de zorg voor een kind, een zieke ouder, alles goed willen doen… je kent het vast wel: stress. Na een dag vol stressmomenten voel je je schouders en rug vol spanning zitten. Stress heeft invloed op je lichaam, maar hoe zit dat precies? In de Weetje Woensdag van deze week zoek ik het voor je uit!

Wat is stress?

Voordat ik ga opzoeken wat voor invloed stress op ons lichaam heeft, is het denk ik wel belangrijk om te kijken naar wat stress eigenlijk inhoudt. Volgens deze website betekent stress niets anders dan spanning of druk. Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over een ongezonde druk. Een teveel aan spanning. Stress hoeft niet altijd ongezond te zijn, het is een hele natuurlijke reactie van het lichaam. Een gezonde stress kan helpen om bijvoorbeeld op je werk goed te presteren: het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. Op deze webiste lees ik over het hormoon adrenaline dat vrijkomt in een stressvolle situatie. Dit wordt ook wel het vlucht- of vechthormoon genoemd. Met als gevolg dat onze spieren zich aanspannen, de bloeddruk en hartslag omhoog gaat, je je hart voelt bonzen, de pupillen verwijden etc. In een fractie van een seconde is je lichaam klaar voor actie.
Hoe heftiger of hoe meer momenten van stress, hoe langer je nodig hebt voor herstel. Stress wordt dus ongezond als de stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is en er onvoldoende gelegenheid is om tussentijds te herstellen.

Langdurige stress ongezond

Dus zo lang de spanning in goede verhouding staat tot de uitdaging en iemand de controle heeft, is er sprake van gezonde stress. Dit kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid. Iedereen kent dagelijks moment van stress. Denk maar eens aan de file, een to-do list, deadlines op het werk etc.
Langdurige stress is echter wel ongezond. Je lichaam herstelt te weinig tussentijds. De stressoren blijven te lang bestaan, of volgen elkaar te snel op, waardoor het lichaam uitgeput raakt. Volgens deze website kan dit kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofd-, nek-, en rugklachten, hyperventilatie, slapeloosheid, koude handen en voeten, wazig of dubbel zien, een hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, duizeligheid en vatbaarheid voor ziekten en infecties.

Lichamelijke klachten

Het voortdurend aanspannen van de spieren kan dus leiden tot lichamelijke klachten. Hoofdpijn, rugpijn… ook kunnen klachten zorgen voor nieuwe problemen. Denk hierbij aan medicijnen die worden gebruikt tegen de klachten, minder lichaamsbeweging, een andere eetpatroon… Dus soms komen er naast stress ook weer andere factoren bij kijken die een rol gaan spelen in de gezondheid.
Ik denk dat ook iedereen anders omgaat met spanningen in het lichaam. Zo vindt de één het dan juist fijn om bij stress te sporten, terwijl een ander door de spanning juist helemaal niet meer sport. Of dat de één juist denkt: zo gezond mogelijk proberen te eten, zodat ik daar in ieder geval energie van krijg, terwijl de ander niets meer kan eten door de spanning of juist naar ongezond grijpt. Iedereen gaat er anders mee om, dus stress werkt ook bij iedereen anders.

Stresskip

Zelf kan ik wel een behoorlijke stresskop zijn hoor. Ik maak me snel ergens druk om en wil overal de grip op. Als dit niet lukt, dan raak ik al snel in de stress. Dit is niet altijd erg, ik ben me er bewust van en het kan bij mij ook zorgen voor focus. Toch plan ik regelmatig ‘ontstress’ momentjes: even helemaal niks doen. Bijvoorbeeld na drukke dagen of na iets wat indruk op me heeft gemaakt. Als ik wat te vaak stress momenten heb, dan voel ik dit direct aan mijn rug en schouders, mijn humeur en mijn energielevel. Een dag(deel) vrij, tijd nemen om alles weer een plekje te geven (sporten!) en ik ben er weer. Klinkt misschien stom, maar dit werkt voor mij goed!

Ik ben wel benieuwd hoe dit bij jou zit? Vind jij dat je snel stress hebt? Of heb je ook stressvol leven? En wat heeft dit voor effect op je lichaam?

2 Comments

Mariska april 19, 2017 at 20:13

Ik ben absoluut een stresskip! Ik ben me er bewust van (dat scheelt al een hoop) maar kan er erg onrustig van worden. Meestal probeer ik daar dan ook rekening mee te houden. Eerder kreeg ik altijd last van mijn rug en schouders. Het laatste jaar heb ik ook regelmatig buikpijn wat (vrees ik) ook met stress te maken heeft.. Iets minder stressen dus maar 🙂

Antwoord
Ines april 19, 2017 at 21:13

Stresskip? Ja zekerrrr! Dan ben je bij mij aan het goede adres.. toetsweek reken maar op deze stresskip! Helaas maak ik me onbewust heel druk en krijg vaak hoofdpijn, darmklachten en rugpijn. Na de toetsen? Nergens last van en maak ik me dus altijd druk om niks!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram