HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat voor invloed heeft alcohol op je spieren?

geschreven door Marit juni 13, 2018 4 Comments
blog foto

Een wijntje of biertje is heerlijk, maar heeft behalve ontspanning en genot niet veel positieve effecten voor het lichaam. Wat voor effect heeft alcohol op je spieren? Heeft sporten zin als je daarnaast regelmatig alcohol nuttigt? Ik zocht het uit voor de Weetje Woensdag van deze week!

Fosforyliseren
Er zijn verschillende factoren die door alcohol worden beïnvloed. Denk aan spiergroei, spierherstel en slapen.
Alcohol zorgt ervoor dat je spieren meer tijd nodig hebben om te herstellen en dus duurt het langer voordat je ze weer kunt trainen. Één van de oorzaken dat herstel remt is ‘fosforyliseren’ (volgens deze website). Dit proces houdt in dat het plakken van fosforgroepen aan moleculen in de spiercel, waardoor deze meer energie krijgen, actiever worden en groeien. Ook het aanmaken van proteïne uit aminozuren is van dit proces afhankelijk. Fosforylisering is noodzakelijk voor groei. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de werking die dit proces stimuleren, geremd wordt door alcohol, wat er dus voor zorgt dat de groei van spieren wordt beïnvloed.
Verder vind ik op verschillende websites dat er veel onderzoek is gedaan naar wat voor invloed alcohol direct na je training heeft, maar het lijkt mij (eerlijk gezegd) toch wel logisch en zeer belangrijk dat je na een training eerst wat gaat eten in plaats van direct onder de tap te hangen.

Testosteron
Ook wordt vaak gezegd dat alcohol ten koste gaat van de aanmaak van testosteron. In dit artikel van FIT.nl lees ik dat na het nuttigen van alcohol, je testosteron zeker wat kan dalen, maar als je goed eet en slaapt zit je twee dagen later weer op normaal niveau. Dit geldt dan ook voor ‘matig’ gebruik, want als je iedere dag alcohol nuttigt, zal (vooral voor mannen) het testosterongehalte dalen, omdat er dus geen tijd is om weer te stijgen.

Slapen
Vaak slaap je na een avondje alcohol en stappen minder (goed) dan normale nachten. Dit maakt eens in de zoveel weken niet uit, maar als dit meerdere malen per week gebeurt, kan dit zeker invloed hebben op jouw energie voor het sporten, maar ook op het herstel van een training. Je spieren hebben rust nodig om te groeien. Goed slapen is daarbij belangrijk.

Alcohol droogt uit
Hoofdpijn na een avondje stappen? Dat komt door vochtgebrek. Alcohol onttrekt vocht, dus er wordt aangeraden om bij elk glas alcohol ook een glas water te drinken. Wellicht lastig om in praktijk te brengen, maar het zal zeker helpen! Daarnaast helpt water weer voor heel veel andere dingen die handig zijn na een avondje met alcohol, de afvalstoffen worden zo gemakkelijker afgevoerd.

Calorieën 
Daarnaast is het natuurlijk zo dat alcoholische versnaperingen ook calorieeën leveren. Als deze bovenop je normale, dagelijkse eetpatroon komen, kan dat zorgen voor een calorie overschot, wat ervoor kan zorgen dat je aankomt. En niet alleen die drankjes, ook ben je vaak door alcohol wat minder geremd en omdat een drankje vaak niet echt vult, krijg je ook nog eens trek, waardoor je snachts eerder naar de pizza of kebab grijpt. Maar zo af en toe en met zulke feestdagen moet dat zeker kunnen! Je beweegt wellicht ook wat meer op deze avonden 😉

Conclusie
Alcohol doet weinig goeds voor je lichaam, maar dat geldt hetzelfde voor patat. Naar mijn idee drink je alcohol omdat je het lekker vind, je er ontspannen door kunt voelen, het gezellig is en ik vind het zelf af en toe gewoon heerlijk. Het genot en de ontspanning van zo’n drankje vind ik heerlijk en is dan toch ook juist gezond. Net zoals patat. Dus net zoals altijd: met mate.  Lekker van genieten, met mate en zorg dat je goed gegeten hebt van tevoren.

Drink jij alcohol? Elke week, elke week of helemaal niet? Heb je daar een reden voor Ik ben benieuwd!

4 Comments

Lisette juni 13, 2018 at 14:16

Super interessant. Zelf drink ik inmiddels nog maar hoogstens 1 tot 2 keer per jaar. Voel je zonder alcohol zo veel fijner en fitter.

Antwoord
Marit juni 14, 2018 at 11:38

Klopt helemaal! Ik hou er echt van, dus voor mij is het vooral het gezelligheidsaspect, maar verder zou ik me echt niet meer lam kunnen drinken.

Antwoord
Jacqueline juni 14, 2018 at 10:57

Ik drink eens in de twee weken alcohol op een feestje of gezellig met wat vrienden. Ik ben ook benieuwd; drink jij wel eens alcohol en hoe veel?

Liefs

Antwoord
Marit juni 14, 2018 at 11:37

Wat leuk dat je dat vraagt! Sinds een paar maanden probeer ik het wel echt te minderen, ik dronk namelijk zo 3 tot 4 avonden per week wel een glaasje wijn (met vrienden of gewoon thuis, ik hou er echt van!). Niet erg, maar ik probeer nu gewoon thuis niet meer te drinken en te minderen buiten de deur, ik merk daar toch wel een positief verschil in. Dus ik denk nu een glaasje per week! En da’s echt genieten!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram