HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat voor invloed heeft alcohol op je spieren?

geschreven door Marit april 27, 2016 0 comments

HET IS KONINGSDAG! Willem Alexander is jarig en dat moet gevierd worden! Met heel veel wijntjes en biertjes, toch? Wat voor invloed heeft al die alcohol eigenlijk op je spieren? Dat vroeg ik me af en zocht ik uit in de ‘Weetje Woensdag’ voor deze week!

In deze blogpost schreef ik al eens over hoe vaak je per week moet trainen en dat het belangrijk is om je spieren genoeg te laten herstellen, als je wilt werken aan spiergroei. Volgens deze website is het zo dat alcohol ervoor zorgt dat je spieren meer tijd nodig hebben om te herstellen en dus ook hoe langer het duurt voordat je ze weer kunt trainen.

Fosforyliseren
Op dezelfde site lees ik dat één van de oorzaken dat herstel remt, ‘fosforyliseren’ heet. Dit proces houdt in dat het plakken van fosforgroepen aan moleculen in de spiercel waardoor deze meer energie krijgen, actiever worden en groeien. Ook het aanmaken van proteïne uit aminozuren (lees hier alles over eiwitten) is van dit proces afhankelijk. Fosforylisering is noodzakelijk voor groei. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de werking die dit proces stimuleren, geremd wordt door alcohol.
Verder vind ik op verschillende websites dat er veel onderzoek is gedaan naar wat voor invloed alcohol direct na je training heeft, maar het lijkt mij (eerlijk gezegd) toch wel logisch en zeer belangrijk dat je na een training eerst wat gaat eten in plaats van direct onder de tap te hangen.

Testosteron
Ook wordt vaak gezegd dat alcohol ten koste gaat van de aanmaak van testosteron. In dit artikel van FIT.nl lees ik dat na alcohol je testosteron zeker wat kan dalen, maar als je goed eet en slaapt zit je twee dagen later weer op normaal niveau. Dit geldt dan ook voor ‘matig’ gebruik, want als je iedere dag alcohol nuttigt, zal (vooral voor mannen) het testosterongehalte dalen.

Slapen
Vaak slaap je na een avondje alcohol en stappen minder (goed) dan normale nachten. Dit maakt eens in de zoveel weken niet uit, maar als dit meerdere malen per week gebeurt, kan dit zeker invloed hebben op het herstel van een training. Je spieren hebben rust nodig om te groeien. En het kan ook invloed hebben op je work out, want als je moe bent dan zul je waarschijnlijk eerder een work out overslaan.

Alcohol droogt uit
Hoofdpijn na een avondje stappen? Dat komst volgens het artikel op FIT.nl door vochtgebrek. Alcohol onttrekt vocht, dus het is belangrijk bij elk glas alcohol een glas water te drinken, misschien wat lastig om in praktijk te brengen, maar het helpt zeker. Daarnaast helpt water weer voor heel veel andere dingen die handig zijn na een avondje met alcohol, daar vertelde ik in mijn afgelopen ‘Challenge Monday‘ al over.

Calorieën 
Daarnaast is het natuurlijk zo dat alcoholische versnaperingen ook calorieeën leveren. Als deze bovenop je normale, dagelijkse eetpatroon komen, kan dat zorgen voor een calorie overschot, wat ervoor kan zorgen dat je aankomt. En niet alleen die drankjes, ook ben je vaak door alcohol wat minder geremd en omdat een drankje vaak niet echt vult, krijg je ook nog eens trek, waardoor je snachts eerder naar de pizza of kebab grijpt. Maar zo af en toe en met zulke feestdagen moet dat zeker kunnen! Hier schreef ik al eens eerder over aankomen tijdens de feestdagen.

Conclusie
Naar mijn idee moet zo nu en dan alcoholische versnaperingen zeker kunnen. Het hoeft niet echt schadelijk te zijn en het is geen drama voor je spiermassa. Probeer er gewoon lekker van te genieten, te drinken met mate en ervoor te zorgen dat je goed gegeten hebt van te voren. En mij helpt het om na zulke dagen weer snel de gym in te duiken om alles er uit te zweten. Nog meer tips nodig voor een ‘fitte Koningsdag’? Die heb ik hier voor je!

Wat ik vandaag ga doen? Als het ophoudt met regenen ga ik sowieso mijn danspasjes showen op het Kingsland Festival hier in Groningen. Wie zie ik daar? Dan drinken we er ééntje op 😉 of twee!

VEEL PLEZIER!!!

Mijn andere blogs

Laat een comment achter