Het taperen is begonnen! Dat ik er zin in had, dat wist ik, maar wat het precies was, dat wist ik eigenlijk nog niet zo goed. Ik ging op onderzoek uit! Een nieuwe ‘Weetje Woensdag’!
Wat is taperen?
Taperen is eigenlijk een ander woord voor het verminderen van de trainingsomvang. Vooral het aantal kilometers tijdens de trainingen wordt omlaag geschroefd. De intensiteit (dus hoe hard je loopt) blijft vaak wel gelijk. Je past een periode van taperen toe, omdat je tijdens een bepaalde wedstrijd in topvorm wilt zijn. Door een taperperiode in te lassen voor een wedstrijd, zorg je ervoor dat de opgebouwde vermoeidheid (zowel fysiek als mentaal) verminderd. Je maakt op deze manier je lichaam ‘klaar’. Klaar om fit aan de start te staan van die wedstrijd.
Zo’n periode wordt vaak toegepast in de laatste weken van de voorbereiding op de wedstrijd. Hoe lang je van tevoren kunt beginnen met het taperen, hangt af van hoeveel kilometers je tijdens deze wedstrijd rent.
Taperperiode
Train je voor een marathon, dan kan het taperen zo’n drie weken van tevoren beginnen. Train je voor een kortere afstand, zoals een 5 of 10 kilometer, dan heb je aan zo’n 3 á 4 dagen afbouwen voldoende.
Zoals ik eerder al zei, verminder je tijdens zo’n periode de trainingsomvang. Het is gebruikelijk om de afstanden met zo’n 40-60% terug te schroeven. Dat houdt voor mij bijvoorbeeld in dat ik vorige week 35 kilometer liep en dat zal deze week 17 kilometer zijn. Zo maak ik nog steeds kilometers, maar wel veel minder. De intensiteit van de trainingen mag hetzelfde blijven. Dus het tempo wat ik tijdens een duurloop, tempoloop of intervaltraining heb, kan ik in deze week hetzelfde houden.
Valkuil
Met taperen wordt dus niet bedoeld dat je niets meer hoeft te doen. Er zal nog steeds getraind moeten worden. Het te weinig doen zal voor hardlopers vaak niet de valkuil zijn, maar eerder het gevoel dat je “te weinig traint”. Want na al die weken met lange trainingen, loop je nu opeens veel minder. Dan toch maar wel wat langere afstanden lopen? Nee! Deze periode is er echt om een tandje terug te doen wat kilometers betreft, want die extra kilometers zullen je alleen maar gaan vermoeien. De trainingen die je wel gaat doen, goed doen en tussendoor voldoende blijven(!) eten en vooral goed slapen.
Ik ben heel benieuwd hoe dit de komende weken voor mij gaat voelen. Ik heb er wel een goed gevoel over. Door wat minder te rennen krijg ik alleen maar HONGER naar Berlijn toe en dat is precies wat ik nodig heb!
Heb jij wel eens ‘getaperd’? Hoe zag dat eruit voor jou? En vooral: hoe voelde dit voor jou?
Bronnen:
https://www.prorun.nl/training/32387/wat-is-taperen
https://coachmefit.nl/marathonvoorbereiding-taperen/
4 Comments
Ja ik heb het wel eens gedaan. De eerste twee weken vielen zwaar omdat het toen mooi weer was (getraind in de winter) en werd er onrustig van aangezien ik een ‘beweegmens’ ben. Alles voor het goede doel dus netjes afgebouwd. Alleen tot overmaat van ramp werd in de week voor de marathon snotverkouden, dus ik KON ook niks meer doen. Gelukkig is alles goed gegaan en train nu ook voor een tweede marathon:)
Leuk om te lezen. En balen van je verkoudheid! Had dat invloed op de marathon zelf? En welke marathon ga je nu rennen? Succes!
Yes! Fijn vooruitzicht ook wel toch? Wat is je gemiddelde tempo die je loopt bij een lange afstand en wat is je gemiddelde die je tijdens de Berlijn wilt lopen?
Ja, een heel fijn vooruitzicht! 🙂 Het tempo verschilt elke keer, maar ligt tussen de 5:15 en 6:15. Ik hoop rond de 5:20 in Berlijn te zitten!