HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is seed cycling?

geschreven door Marit januari 12, 2022 0 comments
seed cycling

Heb je wel eens gehoord van seed cycling? Zaden en pitten eten ter ondersteuning van je hormonen. In deze Weetje Woensdag ga ik je er meer over vertellen!

Wat is seed cycling?

Seed cycling is een natuurlijke geneeswijze waarbij zaden worden gebruikt om het optimale hormonale niveau te herstellen. Dit betekent dat je door verschillende zaden en pitten te eten, je de hormoon voedt dat op dat moment piekt (oestrogeen of progesteron). Dit kan bijvoorbeeld helpen om je natuurlijke cyclus weer op gang te helpen nadat je bent gestopt met de pil, maar ook kan het ervoor zorgen dat je menstruatie soepeler verloopt en je je hormonen meer in balans brengt.

Seizoenen

Over de vier seizoenen die terug komen in je cyclus heb ik al vaker verteld. Hierin komen ook de hormonen oestrogeen en progesteron ter sprake. Het hormoon oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij mensen met een baarmoeder. In het begin van je cyclus heeft oestrogeen een dominante rol en houdt het progesteron zich op de achtergrond. Oestrogeen is belangrijk voor het rijpen van de eicellen (er komt dan ook wat testosteron vrij). Na de eisprong, in de tweede helft van je cyclus, is progesteron de baas. De hoeveel oestrogeen neemt af, het progesterongehalte neemt toe. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoederwand de slijmvlieslaag verder ontwikkelt.

Lijnzaad & pompoenpitten

Terug naar seed cycling. Dit kan dus worden ingezet om de hier boven genoemde hormonen te ondersteunen. De eerste helft van je cyclus (waar oestrogeen dus dominant is) kan worden ondersteund door lijnzaad en pompoenpitten te eten. Lijnzaad bevat namelijk fyto-oestrogenen in de vorm van lignanen die het effect van oestrogeen kunnen nabootsen in het lichaam. Pompoenpitten zijn rijk aan zink wat onder andere belang is bij de productie van testosteron.

Sesamzaad & zonnebloempitten

In de tweede helft van je cyclus kun je sesamzaad en zonnebloempitten eten ter ondersteuning. Net zoals lijnzaad bevat sesamzaad lignanen, wat fijn is voor de oestrogeenproductie. Daarbij zijn zonnebloempitten rijk aan vitamine E, wat de progesteronproductie ondersteunt.

Ontbijt

Zelf pas ik sinds ongeveer een jaar seed cycling toe, dit doe ik bij mijn ontbijt. De eerste helft van mijn cyclus voeg ik één eetlepel lijnzaad en één eetlepel pompoenpitten toe aan mijn havermout of pannenkoeken en in de tweede helft één eetlepel sesamzaad en één eetlepel zonnebloempitten. Het is niet dat ik veel verschil ben gaan merken sinds ik dit doe, maar omdat mijn hormonen niet altijd helemaal in balans zijn vind ik het een fijn idee om ze zo in ieder geval te ondersteunen. Ook vind ik het gewoon heel lekker in mijn ontbijt ;).

Dus, heb je bovenstaande zaden en pitten in huis? Dan kan het zeker geen kwaad om eens te experimenteren met seed cycling. Wellicht merk je niet zoveel verschil, lekker en voedzaam is het sowieso!

*Seed cycling is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, dus mocht je klachten ervaren rondom je cyclus, schakel dan vooral een professional in.

Bronnen:
Boeken van Maisie Hill
https://krachtvoervoorvrouwen.nl/lichaam/seed-cycling/
https://www.bedrock.nl/seed-cycling-menstruatie-verbeteren/
https://gezondnu.nl/gezondheid/zaden-eten-voor-hormonale-balans-werkt-dat/
https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschap-zo-werkt-het/oestrogeen/

Laat een comment achter

Mijn andere blogs