HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is orthorexia?

geschreven door Marit december 14, 2016 12 Comments
blog foto

Ik denk dat we allemaal wel weten wat de termen ‘anorexia’ en ‘boulimia’ inhouden. Het zijn gevoelige onderwerpen, maar toch wil ik dit bespreekbaar maken.
Anorexia staat bekend om het verlangen steeds dunner te willen worden. Het gewicht is eigenlijk nooit goed, er is een verstoord lichaamsbeeld en hierdoor wordt er gelijnd. Veel bewegen, weinig tot niet eten.
Mensen met boulimia hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel en hierna proberen ze het eten snel weer uit het lichaam te krijgen door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen. Ook hierbij komt een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde kijken (bron).

Sinds een niet al te lange tijd horen we steeds meer over ‘orthorexia’. Een eetstoornis die nog niet officieel erkend is. Gezien dit in de huidige maatschappij van ‘fitness’ en ‘healthy food’ iets is waar je steeds vaker over hoort en wat steeds vaker voorkomt, besteed ik er in deze ‘Weetje Woensdag’ aandacht aan. Want wat houdt orthorexia precies in?

Orthorexia
Bij orthorexia nervosa is er, volgens deze website, een ongezonde obsessie voor gezond eten. Mensen met orthorexia zijn gefixeerd op het eten van gezond voedsel en zijn hier vrijwel voortdurend mee bezig. Vaak worden bepaalde voedingsmiddelen vermeden, omdat gedacht wordt dat dit niet gezond is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten met veel calorieën, vetten en suikers. Hebben ze een slippertje, dan voelen ze zich schuldig en wordt er vervolgens nog strakker aan het ‘eigen menu’ gehouden. Ook kan dit worden gecompenseerd door overmatig sporten. Een ongezonde controle dus op het eten wat er gegeten wordt, dit mag alleen maar gezond zijn.

Met gezond eten is toch niets mis?
Met gezond eten is inderdaad niets mis. Toch gaat het hier om een ongezonde controle. Veel voedingsproducten zijn ‘verboden’, terwijl deze wel de nodige voedingsstoffen meebrengen. Het begint dan vaak ook verraderlijk. Eerst wordt er bijvoorbeeld geminderd of gestopt met vlees, graan en/of zuivel. Daarna wordt het bijvoorbeeld alleen nog maar biologisch. Daarna wordt er bijvoorbeeld alleen nog maar rauw gegeten. Denk hierbij aan een eenzijdig voedingspatroon van rauwe groenten en fruit. Hierdoor komt er een tekort aan voedingsstoffen binnen. Niet alleen kan dit zorgen voor ondergewicht en ondervoeding, maar volgens deze website ook aan duizeligheid, langdurige heesheid, maagklachten, vermoeidheid, haaruitval, het wegblijven van menstruatie, gebitsproblemen, nier- en leverbeschadigingen, spierkrampen en hartritmestoornissen. Behoorlijk pittige lichamelijk klachten dus, die je zeker serieus moet nemen. Daarnaast ook psychische klachten.

Psychisch
Het obsessieve, 24/7 bezig zijn met die controle op het (gezonde) eten wat je binnenkrijgt. Dat maakt dat het niet alleen ‘gezond eten’ is, maar juist het mentale vlak hierin is ook belangrijk. In tegenstelling tot de andere eetstoornissen, heeft iemand die aan orthorexia lijdt volgens deze website geen negatief zelfbeeld. Sterker nog: vaak voelt iemand zich juist superieur. Andere mensen eten maar van alles, terwijl diegene juist het beste van het beste eet. Aan de kwaliteit van het eten wordt het leven afgemeten.
Ook kan het het plezier uit het leven halen. Het kan een belemmering worden in het dagelijkse leven. Je bent bang om met anderen te eten, zegt etentjes af, wil niet met anderen eten…

Fysiek, mentaal en sociaal
Orthorexia is dus iets wat invloed kan hebben op zowel fysiek, als mentaal en sociaal vlak. Er is nog geen duidelijkheid over het wel of niet bestaan van orthorexia en is dan ook nog geen officieel erkend ziektebeeld. Sommige zien het als een vorm van anorexia of boulimia, anderen zien het meer als een dwangstoornis of een manier van leven. Orthorexia blijkt volgens deze website vaker voor te komen onder sporters en fitness beoefenaars. Daarbij vormt de obsessie voor gezonde voedingsmiddelen een risicofactor voor het ontwikkelen van een eetstoornis.

Ik denk dat orthorexia iets is wat er heel langzaam insluipt. Je wilt gezonder eten en doordat je je hier steeds meer mee bezig houdt en je erin verdiept, vallen er steeds meer producten af die je ‘mag’ eten. Het feit dat je steeds minder, of zelfs niet meer, met anderen wilt eten, omdat je dan de controle niet hebt… het alleen nog maar draait om het gezonde eten… steeds minder energie… zijn toch wel signalen waar je misschien toch eens goed bij na moet denken of dat is wat je wilt. Het gaat niet alleen ten koste van je sociale leven, maar het kan ook ten koste van je gezondheid gaan. Tegenwoordig is hierin genoeg hulp te vinden. Je kunt altijd eens aankloppen bij een professional zoals de dokter of een diëtiste.

Zelf herken ik zeker wel een paar puntjes, daar zal ik niet de enige in zijn, maar dit zijn dingen waarvan ik nu met zekerheid kan zeggen dat ik dit achter me heb gelaten. Heb je hier nog vragen over, stel ze gerust!

12 Comments

Jack december 14, 2016 at 19:01

Hooi, goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik denk dat het vaak onderschat wordt.
Wat alleen denk ik niet helemaal klopt is dat je zegt dat je met orthorexia een eetstoornis kan ontwikkelen, want orthorexia is volgens mij ook een eetstoornis. 😉

Antwoord
Marit december 14, 2016 at 22:27

Is ook zo hoor! Maar ik bedoelde dat het nog niet een erkende eetstoornis is en het ook kan leiden naar anorexia bijvoorbeeld.

Antwoord
R december 14, 2016 at 20:43

Wat fijn dat je hier aandacht aan besteedt Marit! Dat vind ik zo leuk aan jouw blog, een heerlijke balans tussen gezond eten, sport maar ook een stukje ‘mentale gezondheid’ en dit soort informatieve artikelen horen er echt bij! Helaas kan ik als ‘ervaringsdeskundige’ dit artikel alleen maar beamen (hoewel je in de GGZ dan ‘eetstoornis NAO’ toegewezen krijgt, omdat orthorexia (nog) niet officieel erkend is). Ik kan in ieder geval vertellen dat het enorm hardnekkig is, maar ik geef me niet gewonnen. Ik vind het knap van je dat je toegeeft wat dingen te herkennen maar ook dat je die bepaalde dingen al achter je hebt gelaten. Misschien leuke onderwerpen voor andere artikelen; als je nog weet hoe je dat gedaan hebt. Fijn in ieder geval dat dit niet meer op jou van toepassing is. Vind je top! Liefs

Antwoord
Marit december 14, 2016 at 22:29

Hi R,
Bedankt voor je berichtje! Wat vervelend dat je dit zelf hebt meegemaakt/meemaakt. Gelukkig geef je je niet gewonnen, dat moet je ook zeker niet doen! Er is zoveel meer in het leven dan gezond eten, dat weet je he! Inmiddels is die periode wel al een aantal jaar geleden, hier heb ik al een aantal keer blogs over geschreven op mijn blog, deze kunt je vooral terug vinden onder het kopje ‘persoonlijk’. Jij sterkte en bedankt voor je reactie!

Antwoord
Kris december 15, 2016 at 11:58

Misschien wilde ‘R’ anoniem blijven…. jij hebt haar naam nu volledig genoemd 😉

Antwoord
Marit december 15, 2016 at 13:28

Heb ik helemaal niet gezien, zag alleen het e-mailadres. Goed dat je het zegt, snel aangepast!

Antwoord
Joos december 15, 2016 at 02:25

Ik heb ook ‘via’ orthorexia, anorexia gekregen. Inmiddels al weer een paar jaar volledig hersteld (gelukkig), maar het was een zware tijd. En het sluipt er zo makkelijk in in deze tijd. Je krijg in eerste instantie namelijk alleen maar bewondering voor het knabbelen op blaadjes sla of duidelijk afgeslankte benen. Zo ging het bij mij, tenminste. En ja, dan is er geen rem meer na die eerste 5 kilo en ga je door, door, door. Blij om nu weer helemaal gezond te zijn, mentaal en fysiek!
Goed dat je dit bespreekt, Marit! Het is nog best wel een taboe terwijl het overal gebeurt – helaas.

Antwoord
N december 18, 2016 at 20:47

Ik vind het super goed dat je dit beschreven hebt! Ik ken het zelf maar al te goed! Zelf was ik van orthorexia naar anorexia gegaan! Gelukkig waren m’n ouders er snel bij en hebben ze me mee naar de dokter gebracht en heb toen hulp gekregen. Ik heb door deze ziekte echt super veel vervelende dingen aan over gehouden.. Ik heb hierdoor een darmprobleem/darmstoornis gekregen en word daarvoor behandeld.. Ik heb het als het waren van binnen helemaal kapot gemaakt! Ik ben er ook nog lang niet van af helaas..

Antwoord
Marit december 19, 2016 at 12:29

Hi N, wat vervelend dat je jezelf zo herkend 🙁 Zo’n ziekte maakt inderdaad meer kapot dan je lief is. Ondanks de fysieke klachten, niet opgeven he! Je kan het!

Antwoord
N december 20, 2016 at 21:57

Zeker het is verschikkelijk en het overkomt helaas zo veel mensen.. Ik geef zeker niet op! Sommige dingen hebben me ook zo veel sterker gemaakt en over andere dingen zo anders laten denken dus dat is alleenmaar goed:) xx

Antwoord
D maart 19, 2017 at 14:40

Hoihoi !
Jammer genoeg herken ik mezelf heel goed in dit artikel ? Nu kamp ik al erg lang met darmklachten / darmproblemen en ben er al vaak voor naar de dokter geweest. Nu zie ik dat jij ongeveer hetzelfde heb en zou ik graag willen weten hoe je nu word behandeld. Zouden we misschien contact kunnen leggen ?

Antwoord
Marit maart 19, 2017 at 14:48

Hi D., wat vervelend dat je jezelf erin herkend. Ik heb zelf een orthorexia gehad (staat er ook niet? , dus ik kan je verder helaas niet helpen. Als je hulp wil, dan is het misschien een beter idee om dit bij een professional te zoeken. Hope you understand! Succes 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram