HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is meal preppen?

geschreven door Marit maart 8, 2017 0 comments

Omdat deze week door de Challenge Monday #mealprepchallenge in teken staat van meal preppen, leek het me interessant hier ook de ‘Weetje Woensdag’ aan te koppelen. Want wat betekent het nu eigenlijk, waarom wordt dit gedaan en ik ga op zoek naar tips hoe je het effectiefst meal prept!

Wat is meal preppen?
Ik zeg het op een Nederlandse manier, maar het is natuurlijk gewoon engels voor je maaltijden voorbereiden. Je meal preppen betekent dat je je maaltijden voorbereid, die je bijvoorbeeld weer mee kan nemen naar school of werk. Je kunt bijvoorbeeld een paar uur in de keuken gaan staan om voor de hele week maaltijden te maken. Door dit voor te bereiden, weet je precies wat je eet en dit kan weer bijdragen aan het werken aan jouw doelen en door goed voorbereid op pad te gaan, verklein je de kans dat je bijvoorbeeld wordt verleid door het lekkers in de kantine.

Hoe ga je te werk?
Op deze website lees ik over een goede voorbereiding.
Als jij bijvoorbeeld je dagelijkse calorie-inname bijhoudt, dan heb je vaak ook doelen betreft de verhouding tussen de macronutriënten: koolhydrateneiwitten en vetten. Bedenk wat je wilt gaan eten en kijk aan de hand hiervan hoeveel je van wat nodig hebt.
Koolhydraten haal je onder andere uit rijst, pasta, aardappel, quinoa, havermout, groente en fruit. Eiwitten uit vlees, vis, bonen, ei, tofu, etc. Vetten kun je halen uit avocado, noten, pindakaas, boter etc.
Kijk van tevoren wel of hetgeen kan worden ingevroren. Tonijn, eieren, zuivelproducten, gekookte aardappel en groente met veel vocht (komkommer), zijn producten die je beter niet kunt invriezen.

Wil jij vijf maaltijden voor de komende week bereiden? Als je hebt bedacht wat je zoal wilt gaan eten, maak dan hier een boodschappenlijstje voor, zodat je precies haalt wat nodig is.

Boodschappen gedaan? Tijd om aan de slag te gaan in de keuken!
Leg vijf bakjes klaar en bereid per product direct de nodige porties. Drie dagen rijst? Dan kook je dus voor drie personen rijst en verdeeld dit onder de drie bakjes. Dit doe je ook met de kip die je bakt, de groenten die je kookt etc.
De gevulde bakjes laten afkoelen. Je kunt er twee in de koelkast bewaren voor de komende dagen, de rest in de vriezer.

Goed voorbereid op pad
Avondeten/warme maaltijden is natuurlijk niet het enige wat je kunt voorbereiden. Ook ontbijt, lunch en tussendoortjes kun je van tevoren voorbereiden. De tussendoortjes die op mijn blog deel, zijn vaak baksels die je in plakken kunt snijden en kunt bewaren in de vriezer. Zo heb ik altijd een tussendoortje wat ik kan pakken voor onderweg!
Ontbijt bereid ik vaak de avond ervoor voor. Havermout in de koelkast of pannenkoekjes die ik al bak. En lunchen kan natuurlijk ook gewoon met een paar boterhammen, overblijfselen van de avond ervoor of een salade die je zo in elkaar flanst.

Het is tijd investeren en even wennen, maar hoe vaker je het doet, hoe sneller en makkelijker het gaat. Het zorgt ervoor dat je de rest van de week niet meer hoeft na te denken en dat je weet wat je eet.
Zelf vind ik het af en toe fijn om wat maaltijden voor te bereiden en heb ik altijd tussendoortjes in de vriezer liggen. Maar er is naar mijn idee ook niets mis mee om af en toe wel eens een broodje te halen in de kantine en minder goed voorbereid op pad te gaan.

Ben wel benieuwd naar hoe jij dit doet! Sta jij elke zondag je maaltijen te preppen? Wat zijn jouw favoriete maaltijden om te maken? 

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram