Het kan een bekend begrip zijn, maar je kan er ook nog nooit van hebben gehoord: intermittent fasting. Wat is het? Is het gezond? Wat zijn de voor- en nadelen? En kun je er mee afvallen? Ik ga het je in deze Weetje Woensdag vertellen!
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting is geen dieet dat zegt wat je wel en niet mag eten, maar het zegt wanneer je mag eten. Vasten houdt in dat je niets eet of drinkt wat calorieën bevat (water, thee en koffie mag dus wel). Deze vastperiodes (niet eten) wissel je af met periodes van wel eten. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld om de dag vasten (24 uur wel, 24 uur niet), twee dagen achter elkaar vasten en de rest van de week wel gewoon eten of de meest bekendste: een periode van zo’n 18 tot 16 uur vasten en dus zo’n 6 tot 8 uur wel eten. Je kunt er dan bijvoorbeeld van kiezen om van 12:00 tot 20:00 uur wel te eten en tussen 20:00 uur en 12:00 te vasten.
Waarom zou je vasten?
Je kunt het principe van intermittent fasting inzetten als je bijvoorbeeld het doel hebt om af te vallen. Het kan positief bijdragen aan de energie, focus, gezondheid en om de dag fitter door te komen. Daarnaast kan het ook voor een bepaalde rust zorgen: je eet namelijk binnen bepaalde tijden, dus hoef je er de rest van de tijd niet mee bezig te zijn.
Voor- en nadelen
Er zitten voor- en nadelen aan intermittent fasting. Ik vertel je ze hieronder.
Voordelen:
- Betere hormoonbalans: wanneer je regelmatig langere periodes vast, verbetert dit de balans van je hormonen. Je lichaam wordt gevoeliger voor insuline, wat betekent dat suikers beter en efficiënter uit je bloed opgenomen worden. Ook maakt je lichaam meer groeihormoon aan, wat weer goed is voor de aanmaak van spierweefsel en vetverbranding.
- Betere focus en meer energie: doordat je bloedsuikerspiegel stabieler is, kan dit er voor zorgen dat je minder schommelingen hebt in je humeur en dit kan positief bijdragen aan de energie en focus
- Het geeft rust en houvast: doordat je maar tussen een bepaalde tijd ‘mag’ eten, kan dit voor rust in je hoofd zorgen, omdat je de rest van de tijd toch niet hoeft te eten.
- Het kan een positief effect hebben op afvallen: doordat je minder tijd hebt waarin je wel kunt eten, kan het zo zijn dat je over het algemeen minder calorieën eet en drinkt. Wanneer je minder aan energie binnenkrijgt dan je verbruikt, creëer je een negatieve energiebalans en dat zorgt ervoor dat je afvalt.
Nadelen:
- Sociale situaties: je vrijdagavond inluiden met wijn en bitterballen, een traktatie in de ochtend op je werk, ontbijten met je lover… veel sociale situaties gaan gepaard met eten en drinken. Als jij in de ochtend, avond en nacht vast en bijvoorbeeld alleen tussen 12:00 en 18:00 eet, dan ‘kun’ je dus niet mee eten. Anderen hebben daar wellicht wat over te zeggen, maar waarschijnlijk is het voor jezelf ook vervelend. Je hebt dus veel discipline en doorzettingsvermogen nodig.
- Kan negatieve invloed op het sporten hebben: om te sporten heb je energie nodig en energie haal je uit voeding. Wanneer je in de ochtend en avond vast, kun je niets van tevoren of erna eten. Dit kan invloed hebben op je workout. Je hebt minder energie of kiest er zelfs voor om helemaal niet te sporten. Als je regelmatig vast, dan went je lichaam er zeker wel aan, maar sporten kost hoe dan ook energie.
- Het kan een negatief effect hebben op afvallen: het kan ook juist zo zijn dat je in de periode dat je wel ‘mag’ eten, je te veel gaat eten, omdat je honger hebt of bang bent om honger te krijgen. Ook kan honger in je vastperiode ervoor zorgen dat je ongezonde keuzes maakt. Dit kan weer invloed hebben op je afvalproces.
Conclusie
Intermittent fasting is niet perse bedoeld om af te vallen, maar dit kan een bijkomend (positief) effect zijn. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen heel goed werkt. De tijden afbakenen kan voor veel rust zorgen. Je kunt zelf gaan kijken wat voor tijden het beste bij jou passen en ik denk dat het belangrijk is om niet te streng voor jezelf te zijn en af en toe een dagje best wel kunt ontbijten met die ene vriendin en in het weekend een avond kunt genieten van een wijntje met wat lekkers. Zorg in de uren dat je wel eet er voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Voor alsnog is het niets voor mij. Ik vind het heerlijk om de dag met eten te beginnen en te eindigen. Juist daardoor ben ik er ook niet zoveel mee bezig. Het verschilt per persoon. Ik kan me goed voorstellen dat het voor sommige mensen een hele fijne houvast kan zijn. Ik ken een aantal mensen in mijn omgeving die op deze manier eten, zij doen het vooral voor lichaamsdoeleinden (afvallen) en merken dat ze de rust fijn vinden.
Gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt dus! Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken.
Doe jij of heb jij wel eens aan intermittent fasting gedaan? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!?
Bronnen:
https://www.fit.nl/voeding/dieten/intermittent-fasting
https://drogespieren.nl/vetpercentage/intermittent-fasting
2 Comments
Leuk geschreven Marit! Ik doe het ook, alleen dan meestal rond de 14 uur (vanaf 12 uur beginnen de voordelen in principe al te werken). Bij mij is het een beetje vanzelf ontstaan omdat ik merkte dat ik meer energie had als ik mijn ontbijt oversloeg en in de ochtend alleen thee dronk. Ik heb een wat trager metabolisme en smorgens ‘moeten’ eten werkte juist mijn energie tegen. Ook met sporten in de ochtend heb ik nergens last van, omdat ik het doe voor ik ga eten (groeihormoon is aan het einde van je vastenperiode op piekniveau, goed voor de spieropbouw!) of als ik savonds sport eet ik daarna nog iets aangezien ik iets korter vast. Het bevalt me heel goed! En in het weekend laat ik het vaker gewoon een beetje los.. Maar zoals je al zegt, iedereen is anders, ieder lichaam werkt toch iets anders, en is dus ook niet voor iedereen weggelegd!
Klinkt inderdaad alsof het goed bij je past, mooi om jouw ervaring te lezen.