HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is detoxen en wat zijn de voor- en nadelen?

geschreven door Marit september 28, 2016 9 Comments

Ik krijg regelmatig mailtjes van verschillende bedrijven of ik geïnteresseerd ben om een detox te doen met hun sapjes. Mijn antwoord is hier tot nu toe altijd ‘nee’ op geweest, omdat ik zelf niet zo goed in zie wat het voor toegevoegde waarde heeft als je gewoon een fitte levensstijl hebt. Ergens ben ik er wel nieuwsgierig naar, wat zijn de voor en nadelen van zo’n detox? Ik probeer het uit te zoeken in de ‘Weetje Woensdag’ van deze week!

Wat is detoxen?
Detoxen wordt ook wel ontgiften genoemd en kan op verschillende manieren. Je kunt het bijvoorbeeld een dag doen, drie dagen, een week maar ook twee weken. Een detoxkuur houdt volgens deze website in dat je je hierdoor je organen ontlast. Deze dragen de taak om je lichaam te reinigen, zoals de lever, nieren en de darmen. Bij zo’n strenge detoxkuur drink je dus een bepaalde tijd vooral veel (groente)sapjes en water. Alles om het lichaam te laten ‘ontgiften’. Er zijn op het internet veel detoxkuren te vinden. Je kunt kiezen uit verschillende kuren. Voorafgaande vaak al wat aanpassingen zoals geen zuivel, granen en koffie. Tijdens vooral veel sap dus en ook erna moet je weer rustig opbouwen. Erbij worden vaak supplementen geleverd.

Ontgiften van het lichaam
Volgens de website van FIT.nl is er nog een andere vorm van detoxen. Waarbij je ook je lichaam kan ontgiften, maar dan niet door dure detoxkuren te kopen, maar door het aanpassen van je voedingspatroon. Geen bewerkte voedingsmiddelen, geen verwerkte suikers en meel, zuivel, olien en de hoeveelheid dierlijke producten bewerkt. Door gedurende korte tijd deze producten uit te bannen ruimte je systeem zich op en heeft je lichaam de kans om te resetten.

Voor- en nadelen
Op de website van FIT.nl lees ik meer over de voor- en nadelen van detox. Belangrijk is om te weten dat er dus verschil is in detoxkuren (sapjes) en het op een natuurlijke manier ontgiften van het lichaam (zo natuurlijk mogelijk eten). Bij een detoxkuur val je zeer waarschijnlijk enkele kilo’s af, omdat de calorieen tijdens zo’n kuur veel lager liggen dan je normale calorie inname (waardoor je ook veel trek zult hebben). Je zult eerst minder energie hebben, omdat je lichaam zich moet aanpassen, maar daarna voelt het zich logischerwijs fitter. Als je een detoxdieet volgt wat langer duurt, is de kans groot dat je niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Je metabolisme gaat zich aanpassen aan de sappen die je drinkt en zodra je weer ‘normaal’ gaat eten, kan je metabolisme ontregeld zijn.

Als je de andere genoemde vorm nastreeft, waarbij je bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet verbant, zal het per persoon verschillen wat voor resultaten je hiermee bereikt. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen of je ergens allergisch voor bent, of verkeerd op reageert (buikpijn, opgeblazen gevoel). Als je meer op je voeding let en dus veel onbewerkte producten binnen krijgt, maar wel voldoende verschillende voedingsstoffen, kan dit zorgen voor een meer fitter en energieker gevoel.

Mijn mening
Zelf kan ik het best begrijpen dat mensen een (korte) detox fijn vinden. Het kan een frisse start zijn voor een periode dat je weer wat gezonder wilt leven. Maar ik vind het gewoon zonde om (voor iets tijdelijke) zoveel te betalen en je mist naar mijn idee wel wat voedingsstoffen. Het ontgiften van het lichaam klinkt aantrekkelijk, het klinkt gezond, maar naar mijn idee is het gewoon niet nodig als je gewoon een beetje op je voeding let. Veel groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten, etc. We weten ook dat het beter (en veel lekkerder) is om zo min mogelijk uit pakjes en zakjes te koken, maar dit betekent niet dat het direct schadelijk voor je is.
In the end gaat het er gewoon om dat je zelf moet doen wat goed voor jou voelt en wat bij jou levensstijl past. Zoals met zoveel dingen is met mate de beste oplossing. Een goed voedingspatroon bevordert je gezondheid waardoor je je fit en energiek voelt. En dat is wat we willen, toch?!

Trouwens!
Zelf heb ik wel eens een detoxdag gedaan. Een paar jaar geleden samen met mijn zusje en moeder. Ik vond het ver-schrik-le-lijk! We hadden wat wortel en bietensapjes gehaald. Ontbeten met fruit en als avondeten namen we salade. Na een uur verlangde ik al naar een broodje pindakaas, puur omdat ik er niet van houd als iets me wordt opgelegd. We waren alle drie een kilo kwijt na een dag, maar die zat er ook direct weer aan, ik moest namelijk een dag lekker inhalen wat ik gemist had 😉 Dus nee, zeker niet voor mij weggelegd.

Hoe zit dat bij jou? Detox jij wel eens? Hoe bevalt je dat? 

9 Comments

Lianda september 28, 2016 at 14:11

Nee. Het lijkt me eigenlijk niks.
Ik hou van gevarieerd eten (en om nou m’n eten alleen te moeten drinken..).
Ik bedoel het is toch ook gek dat je het maar voor een bepaalde periode doet.
Dit zou voor mij al betekenen dat het toch niet helemaal een goede manier is van eten?
Misschien om af te vallen? Ik weet het niet.

Wel een verhelderend stuk!
Hou het wel gewoon bij het normale gebalanceerde eten, waarin iets slecht ook terecht kan.

Antwoord
Marit september 28, 2016 at 22:46

Precies wat je zegt. Maar het is soms wel een bepaalde motivatie voor mensen. Die gewoon of heel streng zijn of totaal niet. Misschien een houvast? Naja, voor mij idd het teken dat het dus blijkbaar niet werkt en dat je gewoon een eigen manier moet creëren wat werkt voor jou en je energie.

Antwoord
Kirsten september 28, 2016 at 16:11

Heb dat gedaan met clean 9 op aanraden van de PT die ik toen had. Heel zwaar, 9 dagen lang. De eerste dagen echt hele gore aloe Vera sap drinken en 1 shake per dag. Daarna langzaam opbouwen met kleine, lichte maaltijden. Natuurlijk val je af, maar je komt net zo snel weer aan. Ik vraag me nu af of afwijkende eetpatroon misschien de aanstichter is geworden van de darmklachten, omdat de balans mogelijk zo verstoord werd. Ik vond het geen meerwaarde en doe het nooit weer!

Antwoord
Marit september 28, 2016 at 22:46

Wow, zou wel heftig zijn als die 9 dagen zo’n invloed op je darmen hebben gehad. Bizar eigenlijk. Goed dat je het nooit weer doet, ben d’r ook geen voorstander van. Alhoewel doe je nu wel een Sugar detox!!!

Antwoord
Lieneke september 28, 2016 at 18:03

Ik heb nog nooit een sapjes detox gedaan. Wel de “in 28 dagen van gifbelt naar tempel” detox, die een beetje lijkt op wat je ook beschrijft; geen suiker, vlees,e-nummers, gluten,koemelk, cafeïne en alcohol. Deze vond ik goed om te doen. Ik merkte goed waar mijn valkuilen lagen (vooral koffie en suiker) en de invloed ervan op je lijf. Het is leuk om er voor een bepaalde tijd zo mee bezig te zijn en voor mij ook juist makkelijker. Ik hoef me niet afvragen of ik nou wel of niet een stukje chocolade neem, het kan gewoon niet en dat geeft ook wel rust. Ik ga deze detox zeker vaker doen

Antwoord
Marit september 28, 2016 at 22:43

Oef, zonder koffie lijkt me zo lastig, hier kijk ik iedere dag zo naar uit! Snap dat het schrappen van die voedingsmiddelen bepaald resultaat en rust geeft. Leuk om te horen!

Antwoord
Marit de Boer september 29, 2016 at 07:27

Ik moet zeggen dat ik al 100x op het punt heb gestaan om te detoxen, maar mijn behoefte om gewoon te eten is te groot! X vanuit Nepal

Antwoord
Marit september 29, 2016 at 13:41

Fijn toch! En in Nepal al helemaal genieten van al het eten daar! Woon je daar of reis je?

Antwoord
Renate detox april 13, 2018 at 14:02

Ik ben zelf echt helemaal fan van een detox dag, kan daaarna veel makkelijker gezond blijven eten! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs