HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is boulimia?

geschreven door Marit februari 22, 2017 0 comments
blog foto

Tegenwoordig is gezond eten en sporten een onderwerp wat veel ter sprake is en wat dagelijks terugkomt, ook in de media. Niet alleen de cultuur en media, maar ook persoonlijke omstandigheden, de opvoeding en negatieve ervaringen kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis. Omdat ik op mijn blog over voeding en sport praat, wil ik ook over de keerzijde schrijven die dit (bijvoorbeeld de social media) met zich kan brengen. Eerder schreef ik over wat orthorexia inhoudt, deze keer vertel ik jullie over boulimia.

Wat is boulimia?
Boulimia Nervosa is volgens deze website een eetstoornis waarbij je constant bezig met je gewicht en je lichaam. Boulimia gaat vaak gepaard met veel eetbuien. En omdat je niet wil aankomen, probeer je het gegeten voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld heftig te sporten, te vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, klysma of plaspillen.
Boulimia betekent letterlijk ‘honger als een rund’. Het woord nervosa geeft aan dat die honger door iets geestelijks ontstaat. De oorzaak is dus niet lichamelijk, maar de gevolgen ervan wel.

Hoe ontstaat boulimia?
Bij een eetstoornis is het vaak het geval dat het hele leven wordt beheerst door eten. Eten en niet eten. Obsessieve gedachten in het hoofd, net als de allesoverheersende angst om aan te komen en dik te worden of blijven. Er is niet een specifieke oorzaak wat zorgt dat boulimia ontstaat, maar er kunnen verschillende oorzaken zijn. Het is volgens deze website vaak een samenloop van omstandigheden, waarbij verschillende factoren een rol spelen. Denk hierbij aan de persoonlijkheid, de opvoeding, (negatieve) ervaringen, cultuur en media. Vaak is er dan een bepaalde gebeurtenis die de emmer doet overlopen, waardoor een eetstoornis zich openbaart of ontwikkelt.

Kenmerken
Op deze website vond ik wat de kenmerken van boulimia zijn:

  • Je hebt eetbuiten waar je achter elkaar zoet en calorierijk voedsel inneemt
  • Je hebt het gevoel dat het onmogelijk is om de eetbui te stoppen of te voorkomen, de drang hiervoor is heel groot
  • Tijdens een eetbui voel je je gespannen, gedeprimeerd, eenzaam, maar soms ook juist rustig, getroost of minder eenzaam
  • Je voelt de eetbuiten als ‘mislukking’, hierdoor krijg je een gevoel van schuld en schaamte
  • Door de schaamte hou je de eetstoornis verborgen, je eet stiekem
  • Je doet er alles aan om te voorkomen dat je zwaarder wordt door je eetbuien, je braakt, neemt laxeermiddelen, vast of sport overmatig om het voedsel zo snel mogelijk weer kwijt te raken
  • Je geeft overmatig geld uit aan voedingsmiddelen
  • Je bent pas tevreden met jezelf zijn als je gewicht en lichaam in in jouw ogen goed is

De eetbuien
Op deze website lees ik over de eetbuien. Deze verlopen vaak via een bepaald patroon. Eerst wordt er gefantaseerd over het eten, dan wordt dit gekocht, thuis wordt het opgegeten. Vaak is dit zonder te proeven en zonder er van te genieten. Tijdens het eten is er geen controle, alles wordt opgegeten. Pas als het op is begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen. Op dit punt komt vaak de compensatie. Het eten weer overgeven, laxeermiddelen innemen, vasten of sporten.
Omdat mensen met boulimia zich vaak schamen voor de eetbuien, proberen ze het verborgen te houden. Ze voelen zich eenzaam en onbegrepen en juist dit kan ervoor zorgen dat ze weer naar eten grijpen, om zichzelf te troosten. Dus zo blijft de cirkel in stand.

Gevolgen
Een aantal gevolgen van boulimia volgens deze website:

  • Psychische gevolgen: iemand met een eetstoornis voelt zich vaak minderwaardig en onzeker, is vaak depressief en eenzaak en kan zich erg ongelukkig voelen.
  • Sociale gevolgen: na een tijd van ongelukkig voelen, kan het zijn dat je in een sociaal isolement terecht komt. Je voelt je niet meer goed tussen anderen, vindt jezelf niet de moeite waard, bent onzeker en wilt niet met anderen eten. Hierdoor kun je je erg eenzaam voelen.
  • Lichamelijk gevolgen: door het braken kan irritatie van de slokdarm en klieren optreden, de tanden worden aangetast, er kan een tekort aan vitamines komen, omdat dit niet opgenomen wordt en de menstruatie kan wegvallen, omdat lichamelijk niet alles in orde is.

Veel van de lichamelijk gevolgen kunnen herstellen wanneer je weer normaal omgaat met eten. De menstruatie komt na een tijdje terug, maar de aantasting van het glazuur en bontontkalking zijn van blijvende aard. Ook na langdurig en extreem gebruik van laxeermiddelen kunnen lachen aanhouden in de darmen en maag.

Hulp
Ik ben natuurlijk geen professional, dus zal hier niet te veel uitspraak over doen, maar wat ik vooral opmaak uit de gelezen informatie is dat het, hoe moeilijk ook, voor belangrijk is om er over te praten en de eetstoornis te erkennen. Neem het serieus en weet dat je niet de enige bent met deze eetstoornis. Praat er over met een vertrouwd iemand en bekijk eens wat jouw omgeving aan behandeling/hulp aanbiedt.

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram