HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom zweten we of krijgen we een rood hoofd van sporten?

geschreven door Marit augustus 30, 2017 9 Comments

Zo’n moodboard delen en jullie vragen om feedback en tips is helemaal zo gek nog niet. Zo zeiden jullie dat ik én door moet gaan met de Weetje Woensdag, én kreeg ik ideeën aangeleverd. Zo ook het idee om wat te vertellen over zweten en een rood hoofd krijgen tijdens het sporten. De één heeft er meer last van dan de ander. Sommige mensen vinden dit behoorlijk vervelend en schamen zich hiervoor. Want waarom zweten we en/of krijgen we een rood hoofd van sporten? In deze Weetje Woensdag ga ik daar proberen een antwoord op te zoeken!

Waarom zweten we?
Op deze website vertellen ze dat zweten een noodzakelijk lichamelijk proces is. Het is namelijk de belangrijkste methode om overtollige warmte af te voeren. Je zweetkliertjes produceren vocht en dat verdampt op je huid. Vooral op warme dagen of tijdens intensieve beweging gebeurt dit. Bij het samentrekken van je spieren komt er extra warmte vrij, die je op de één of andere manier kwijt moet. Bij de verdamping van vocht komt kou vrij, met als gevolg dat je lichaam weer afkoelt. Dit gebeurt de hele dag door.

Betekent veel zweten een betere workout?
De één zweet meer of veel sneller dan de ander. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, vertelt deze website. Het kan te maken hebben met lichaamsgewicht en lichaamsomvang (een kleiner lichaam produceert minder zweet), je conditie (hoe beter je getraind bent en bent gewend aan warme condities, des te makkelijker je zweet) en ook zweten mannen over het algemeen meer dan vrouwen. Dit zijn logische en algemene factoren, maar het verschilt natuurlijk bij iedereen. Volgens deze website hoef je je niet te schamen als je niet extreem bezweet je workout beëindigd. En natuurlijk ook andersom niet: een goede zweetproductie kan juist betekenen dat je conditie er goed aan toe is, omdat je zweetkliertjes actievier zijn. Wel is het geen goed teken als je helemaal niet zweet. Dat betekent namelijk dat óf je lichaam overhit raakt (omdat je je warmte niet kwijt kan), óf dat je je gewoon niet zo inspant dus dat er gewoon een tandje bovenop moet als je wilt zweten.
Iemand met grote vochtplekken in zijn of haar shirt is dus niet perse beter bezig, dat kan aan verschillende factoren liggen.

Hoezo krijgen wij een rood hoofd tijdens sporten? 
Want ook dat kan vervelend zijn. En staat dit in verhouding met zweten? Ik ben benieuwd!
Op deze website lees ik dat een rode kleur tijdens inspanning komt doordat je bloed onder de huid van je gezicht stroomt. In je wangen bevinden zich tal van kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) waar bloed doorheen stroomt. Bij mensen die snel een rood gezicht krijgen, zijn er vaak meer bloedvaatjes aanwezig en dus stroomt een groter deel van het bloed naar het gezicht. Dit gebeurt ook weer bij de één sneller dan de ander.
Tijdens inspanning gaat je bloed sneller stromen om zoveel mogelijk zuurstof rond te kunnen pompen en te zorgen dat je niet overhit raakt. Vooral je benen hebben zuurstofrijk bloed nodig en hier zal dan ook veel van het bloed naartoe gaan. Om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te veel stijgt, stroomt er ook bloed naar je huid.

Love to sweat and love your tomato head!
Op deze website lees ik dat wanneer je inspanning levert door bijvoorbeeld te sporten, je lichaamstemperatuur dus omhoog gaat. Je lichaam begint te zweten om af koelen en dat zorgt er ook voor dat de bloedvaten in je huid uitzetten. Beide gebeurt om ervoor te zorgen dat je niet overhit raakt. Het is dus echt niet erg om te zweten of om een rood hoofd te krijgen. Je kunt het als vervelend ervaren, maar je kunt het ook gewoon omarmen! Want je bent gewoon goed bezig en daarna spring je gewoon onder de douche! Ga je rode hoofd niet proberen te verbloemen met make-up, want dan kunnen je poriën goed ademen.

Ik ben wel benieuwd! Ben jij #teamsweat of #teamtomatohead? Ik zelf behoor meer tot de laatste, al moet ik niet klagen. Ik zweet eigenlijk niet heel erg veel, waardoor ik eerder altijd twijfelde of ik dan wel mijn best deed. Een rood hoofd heb ik ook niet heel snel, behalve als ik iets anders doe dan normaal, bijvoorbeeld een intervaltraining. Dan ga ik én enorm zweten én krijg ik een rood hoofd. En I love it!

Meer weten over een onderwerp op het gebied van sporten en eten? Laat een reactie achter en wie weet zoek ik het binnenkort uit! 

Misschien vind je deze Weetjes ook interessant:
Wat is het nut van een cheatday?
Welke verschillende soorten honger zijn er?
Moet je meer eten op de dagen dat je sport?

9 Comments

Gudrun augustus 30, 2017 at 10:00

Ik zweet echt abnormaal hard tegenwoordig 😀 vroeger totaal niet zo, nu kan je me bijna uitwringen hahahaa. Rood hoofd heb ik wel bijna nooit. Ben eerder #teamforeverbleekscheet.

Leuk artikel girl!

Antwoord
Esther augustus 30, 2017 at 11:28

Ik ben zowel team sweat als team tomato! Vooral bij cardio zweet ik heel erg. Maar heb er nooit problemen mee, het voelt dan juist dat ik lekker bezig ben! En wie gaat we nou naar de sportschool om mooi te zijn 😉

Antwoord
Marit september 1, 2017 at 13:29

Precies! 😉

Antwoord
Bianca augustus 30, 2017 at 17:09

Ik heb altijd heel snel een rood hoofd. De laatste tijd zweet ik meer als ik heb gedaan, misschien heeft het te maken met de burn-out die ik nu heb?

Antwoord
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl augustus 30, 2017 at 20:15

#teamtomotohead! Maar met de warme temperaturen een beetje beide. Het rode hoofd heb ik soms ook nog heel lang, vooral als ik vlak voor werk ga sporten altijd leuk :’)

Antwoord
Marit september 1, 2017 at 13:30

Haha ja, altijd als ik een rood hoofd, blijft ie uuuuuuren!

Antwoord
Kimberly augustus 30, 2017 at 22:16

Team allebei! Zweet snel en veel en altijd een mega rood hoofd! Met uitzondering van m’n mond, daar zit een witte kring omheen haha

Antwoord
Marit september 1, 2017 at 13:30

Oh herkenbaar!!! Hoe dan?

Antwoord
Lillian september 11, 2017 at 14:21

#teamtomatohead ? And i like it!! Zweten begin ik steeds meer te doen (and i like that to) ik baalde er altijd van niet goed te zweten..
maar gelukkig gebeurd dat ook.. dus ben stiekem een beetje lid van twee teams ?

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs