HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom stoppen veel vrouwen met anticonceptiepil?

geschreven door Marit mei 20, 2020 12 Comments
blog foto

Er is de laatste tijd veel te doen om de anticonceptiepil. Steeds meer vrouwen stoppen met de pil en kiezen voor een andere vorm van anticonceptie. Ik vroeg me af waarom dit is en wat hormonen voor invloed op sporten hebben. Tijd voor een nieuwe Weetje Woensdag!

Wat is een anticonceptiepil?

In Nederland wordt de pil het meeste als anticonceptiemiddel gebruikt. Heel makkelijk gezegd zitten er in de pil hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt, het maakt het slijm in de baarmoederhals dikker (waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen) en de pil beïnvloedt de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich niet kan innestelen (bron).

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen te verkrijgen. Starten met de pil gebeurt altijd in overleg met de huisarts. Zo kun je samen bespreken welke anticonceptiepil het meest geschikt voor jou lijkt te zijn. Vaak starten meiden in de puberteit met de pil. Seks met het andere geslacht kan de reden zijn, maar de pil wordt ook ingezet bij klachten als heftige menstruatie, pijn en acne.

Bijwerkingen

De pil kan voor bijwerkingen zorgen. Bekende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vocht vasthouden en een emotionele of stemmingswisselingen. Ook wordt er gedacht dat je van de pil aankomt, maar dit hangt vaak samen met de fase waarin meiden met de pil beginnen (late puberteit, waarin meiden “vrouwen” worden).

Het klinkt dus vrij onschuldig, maar toch zal het je niet ontgaan zijn dat er steeds meer vrouwen stoppen met de pil. Dit omdat we er steeds meer achterkomen dat de relatieve hoge dosis aan hormonen “niet goed” voor ons blijkt te zijn.

Zo blijkt dat er een verhoogde kans is op trombose, embolieën en een hoge bloeddruk. Ook kan de pil mogelijk de kans verhogen op een depressie (bron). Daarnaast neemt de vitamine B12 gehalte af in het bloed en er is meer kans op vaginale infecties (bron). Bijwerkingen die steeds meer aan het licht komen en die steeds meer vrouwen serieus nemen en ook actie op ondernemen. Ook ik ben een tijd terug gestopt (ik zeg het er maar even bij: niet om zwanger te worden!) met de pil. Na tien jaar slikken was ik er helemaal klaar mee. In die tien jaar had een aantal pauzes ingelast en die waren me heel goed bevallen. Alsof ik (zonder pil) meer mezelf was en niet zo geleid werd door de geslikte hormonen.
Uiteraard kunnen de bijwerkingen bij ieder persoon anders zijn. Zo heb ik een aantal vriendinnen die er “last” van hebben, maar ook een aantal die zich juist stabieler en fijner voelen mét pil. Het is voor ieder persoon verschillend en je moet zeker doen waar jíj je goed bij voelt.

Sporten en hormonen

Er is nog steeds veel onderzoek naar de pil gaande. Het blijft natuurlijk een “makkelijke” manier om zwangerschap te voorkomen en je menstruatie te reguleren. Vooral als je veel sport of bijvoorbeeld sport op hoog niveau, is het fijn als je dit kunt reguleren.
Ik was benieuwd of de anticonceptiepil invloed heeft op je sportprestaties. Ook hier wordt nog veel onderzoek voor gedaan, maar volgens dit artikel kunnen hormonen zeker impact hebben op de energiehuishouding en het zuurstoftransport. Volgens een (Australisch!) onderzoek kon het hart van pilloze vrouwen dankzij bepaalde training meer bloed per seconde wegpompen, terwijl dit niet het geval was voor de pilslikkers (die dezelfde training kregen). Toch was er in het eindresultaat niet heel veel te zien en ook vrouwen zonder pil hadden hun (natuurlijke) menstruatie, wat invloed had op het trainingseffect.

Op het gebied van sporten is het dus daarom niet per definitie nuttig om vrouwen aan te raden om met de pil te stoppen. Behalve als er veel last is van de (eerder genoemde) bijwerkingen en/of het eigen gevoel hierbij.

Andere vormen van anticonceptie

Er zijn veel andere vormen van anticonceptie, maar bij veel daarvan komen nog steeds (veel) hormonen kijken. Voorbeelden van andere anticonceptie zijn: condooms, spiraal, nuvaring, pessarium (kapje om vaginamond), anticonceptiepleister, prikpil, implantatiestaafje, etc.
Ben je van plan om te stoppen met de pil, lees je dan vooral via het internet in over de verschillende vormen van anticonceptie (en bijwerkingen!). Daarnaast zou ik het altijd met je huisarts bespreken.

Zelf was ik benieuwd hoe het precies zat met de hormonen van de anticonceptiepil en wat een reden was waarom steeds meer vrouwen hiermee stopten. Ik slik dus geen pil meer, toch hoop ik dat deze blogpost een objectieve geeft, in plaats van subjectief. Ieder lichaam is anders en werkt anders. Hopelijk vond je het interessant!

Ik heb super veel informatie van jipisabel.nl gehaald, dus mocht je meer over dit onderwerp willen weten (super interessant!), neem dan vooral een kijkje op Jip haar website (zij heeft zich het afgelopen jaar als #poenypraat queen ontpopt).

♥♥

12 Comments

Maaike januari 23, 2019 at 08:27

Hoi Marit,
Ik vind je blogs altijd heel leuk om te lezen, maar bij deze vind ik dat je je op ‘glad ijs’ begeeft. De bron die je aanhaalt is geen wetenschappelijke. Stellen dat de kans op een depressie met 80% (!!!!) toeneemt, klopt niet. Als dat zo zou zijn, zouden huisartsen toch wat terughoudender zijn om het voor te schrijven, mag ik hopen! Een hele snelle search leverde deze bron op, die toch echt betrouwbaarder is: https://www.ggznieuws.nl/home/anticonceptiepil-verhoogt-mogelijk-kans-op-depressie/

Lieve groet, Maaike

Antwoord
Marit januari 23, 2019 at 10:01

Hoi Maaike,
Bedankt voor je berichtje. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb daar niet meer precies onderzoek naar gedaan en heb het gelijk aangepast! Bedankt voor je bron.
Het is ook wel een “eng” onderwerp om over te schrijven, omdat er niet alleen heel veel meningen zijn, maar ook heel veel artikelen en nog steeds zoveel onderzoek wat gedaan wordt!
Bedankt voor je oplettendheid!

Antwoord
Marit januari 23, 2019 at 10:08

Trouwens, nog over de bron waarnaar ik verwijs, in dat artikel staan weer andere bronnen, die naar mijn idee zeker betrouwbaar zijn. Mocht je het onderwerp interessant vinden, dan raad ik je dit artikel nog aan: https://broadly.vice.com/nl/article/kzeazz/het-zwijgen-over-de-bijwerkingen-van-de-pil-kent-een-seksistische-en-racistische-geschiedenis (en vanaf daar kun je weer verder klikken naar het Deense onderzoek).

Antwoord
Maaike januari 23, 2019 at 12:37

Het Deense onderzoek is een goede bron, maar dan moeten de resultaten wel op een juiste wijze worden opgeschreven. Zie voor toelichting: https://www.ggznieuws.nl/home/anticonceptiepil-verhoogt-mogelijk-kans-op-depressie/

Antwoord
Rieke januari 23, 2019 at 12:50

Even los van de wetenschappelijke werkelijkheid: als een percentage toeneemt met 80℅, wil dat niet zeggen dat er minimaal 80℅ kans is op depressie.
Stel er is 10℅ kans dat iemand een depressie ontwikkelt, en door het gebruik van anticonceptie neemt die kans met 50℅ (=de helft) toe. Heeft diegene dan ineens 60℅ kans om depressief te worden? Nee, want de helft van 10 is 5. Dus de kans is nu 15℅ geworden.
Als de kans eerst 3℅ was en die kans is met 80℅ toegenomen, dan is de kans nu 5,4℅.

Nogmaals, ik weet niet wat de werkelijke percentages zijn, maar om die 80℅ af te doen als onzin omdat anders de huisarts je de pil niet zou voorschrijven, dat klopt óók niet.

Antwoord
Maaike januari 23, 2019 at 14:04

Klopt! Alleen wordt er in het Deense onderzoek waarnaar wordt verwezen, gesproken over een kans tussen 23-34%.

Antwoord
Romy januari 23, 2019 at 13:19

Hey, wat heb jij dan als alternatief gekozen voor de pil als ik vragen mag? 🙂

Antwoord
Amy januari 23, 2019 at 15:21

Deze vraag wilde ik ook aan je (Marit) stellen. Ik ben hier erg benieuwd naar en hoop dat je antwoord wil/durft te geven er op 🙂

Antwoord
Marit januari 24, 2019 at 12:29

Zie antwoord hierboven! Hopelijk begrijp je dit! 🙂

Antwoord
Marit januari 24, 2019 at 12:28

Hi Romy, ik hou dat toch liever privé, omdat ik verder niet te veel aandacht wil besteden aan hoe ik me bij wat voel, omdat het voor iedereen anders is. Hopelijk begrijp je dat! 🙂

Antwoord
Jildou januari 23, 2019 at 15:01

Bedankt voor je blog Marit! Ik mis alleen een belangrijke (natuurlijke!) anticonceptie: de Ladycomp.
Betrouwbaar als je hem goed gebruikt.

Antwoord
Marit januari 24, 2019 at 12:29

Ken ik helemaal niet! Bedankt voor de aanvulling! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram