HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom is water drinken zo belangrijk?

geschreven door Marit augustus 31, 2016 1 Comment

Iets wat je vast dagelijks voorbij hoort komen: “genoeg water drinken!”. Maar waarom is ‘genoeg’ water drinken dan zo belangrijk?! In de Weetje Woensdag van deze week ga ik hier op in. Zoals ik altijd doe zoek ik er van alles over op en probeer ik dit duidelijk samen te vatten. Let’s go!

Waar hebben we vocht voor nodig?
Volgens het Voedingscentrum bestaat het lichaam uit meer dan de helft aan vocht. Voor vrouwen is dat gemiddeld zo’n 52%, voor mannen 63%. Dit vocht zit verdeeld over het hele lichaam: ongeveer 65% zit in cellen en weefsels, de rest in de ruimtes tussen de cellen in het bloed.
Wat je verliest aan vocht, moet ook weer bijgevuld worden, om de vochtbalans op peil te houden. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Vocht haal je voornamelijk uit drinken, maar het zit ook in eten. Je weet vast wel dat volwassenen twee liter vocht per dag wordt aangeraden. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, de temperatuur, de inspanning die je levert, het eten en je gezondheidstoestand. We verliezen vocht via de urine, ontlasting, uitademing en door te zweten.

Sporten & drinken
Als je sport, zweet je meer en dus heb je meer vocht nodig. FIT.nl raadt dan ook aan om tijdens een training tussen de 125 en 250 ml per kwartier te drinken. Dus dan kom je al snel op één liter meer per dag, wat zeker belangrijk en nodig is als je sport. Ook op rustdagen mag het best wel wat meer zijn, dit om je lichaam te herstellen en afvalstoffen uit het lichaam te krijgen.
Zorg dat je voor een training ook al wat vocht binnen hebt gekregen. Niet te veel drinken in het uur van tevoren, anders moet je steeds naar de wc. Na afloop drink je zoveel als nodig is om de verloren hoeveelheid vocht aan te vullen. Wacht niet tot je dorst krijgt, want dan is het eigenlijk al een teken dat je uitgedroogd bent.

Te veel drinken? 
Naar mijn idee drink ik echt heel veel en heb ik soms wel eens het gevoel dat ik te veel drink. Kan dat? Volgens deze website kunnen normale nieren zo’n 8 tot 10 liter vocht uitscheiden. Als je meer drinkt of bijvoorbeeld heel veel drinkt in korte tijd, dan kan het lichaam dat niet aan. Het evenwicht tussen het natrium in het bloed en het water is dan uit evenwicht. Je lichaam raakt in de war en brengt het vocht naar de hersenen, die zwellen op en dan kan de persoon in kwestie acuut overlijden. Klinkt heftig, maar denk maar eens aan de verhalen die je hoort over de drug XTC. XTC zorgt ervoor dat nieren veel minder water uit kunnen scheiden. Als je dan veel danst en het water er weer uitzweet loop je minder kans, maar als je niet veel beweegt, loop je de kans op een watervergiftiging.

Te weinig drinken?
Volgens deze website is ons lichaam afhankelijk van water. Als je (veel) te weinig water drinkt, dan is het eerste gevolg dat je gaat uitdrogen. Symptomen hiervan zijn: dorst, droge of plakkerige mond, tong lippen of huid en lichte hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn: futloosheid, duizeligheid, blaasproblemen, verwarring en pijn in de borststeek. Dit komt omdat het lichaam dus niet genoeg vocht binnen krijgt om naar behoren te functioneren (giftige stoffen weg, voedingsstoffen naar cellen, hersenen en nieren…). Je lichaam geeft dus genoeg tekenen dat het water nodig heeft.

What to drink?
Al eens eerder schreef ik een blogje over koffie, die kun je hier lezen. En ook al is alcohol ook vocht, dit kun je beter niet meerekenen met de 2L per dag, daar schreef ik hier meer over.
Maar wat drink je dan wel om voldoende vocht binnen te krijgen? Al het vocht telt natuurlijk mee, maar het hangt er wel van af wat je drinkt en hoe dit lichaam dit opneemt. Water is gewoon heel ‘clean’. Geen gekke toevoegingen. In de thee of koffie willen we misschien alweer suiker of melk toevoegen, wat het lichaam anders opneemt. Of bijvoorbeeld een colaatje, is natuurlijk ook vocht, maar bevat wel behoorlijk wat suikers. Wat dat betreft is een water dan een meer verantwoorde keuze. Maar alleen maar water is ook zo saai. Daarom is afwisselen met koffie, thee, frisdrank, limonade helemaal niet erg. We horen ook vaak dat veel water drinken helpt bij afvallen, wat klopt, als je bijvoorbeeld je normale frisdrank of limonade vervangt met water. Scheelt heel wat suikers, wat zeker kan bijdragen aan het afvallen.

Zelf heb ik eigenlijk niet echt moeite met voldoende vocht binnen te krijgen. Ik drink niet alleen maar water, maar ook veel thee en koffie, en water met een smaakje. Ik voeg bijvoorbeeld limoen, citroen, gember of munt toe en drink ook wel vaak een glas limonade. Als ik wakker word drink ik direct een glas water en ik heb altijd een flesje met water bij de hand. Dit helpt mij om er aan te denken en dus voldoende te drinken.

Hoe zit dat bij jou? Heb je moeite met de dagelijkse hoeveelheid? Wat drink je dan het liefst?

1 Comment

Marvin Grouw augustus 31, 2016 at 10:59

Ik weet van mezelf dat ik echt heel veel water drink. 8 – 10 liter haal ik niet, dus ben niet bang voor een watervergiftiging haha. Denk dat ik zo’n 5 liter water drink op een (sport)dag.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs