HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom is vlees eten slecht voor het milieu?

geschreven door Marit januari 30, 2019 4 Comments

Steeds meer mensen kiezen er voor om geen vlees en vis meer te eten. Dit kan voortkomen uit verschillende aspecten: dierenwelzijn, gezondheid en/of het milieu. Wanneer ik tegen anderen vertel dat ik vegetariër ben, krijg ik vaak de vraag waarom. Ik eet vegetarisch om alle drie aspecten, maar vind die laatste soms lastig uitleggen, dus ik ging op onderzoek uit, zodat ik een beter antwoord op die vraag kan formuleren. Weetje Woensdag!

Veevoer

De vee-industrie zorgt voor klimaatverandering en heeft een grote impact op het milieu en onze leefomgeving. Om vlees en zuivel te produceren is er ontzettend veel veevoer nodig. De dieren die worden geslacht moeten gevoed worden en groeien. Voor de productie van een kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voer (graan, maïs, soja, etc.) nodig. Een koe eet veel meer kilo’s aan graan dan dat hij aan vlees teruggeeft als hij geslacht is. Dus er kunnen meer mensen eten van het graan dat de koe krijgt, dan van het vlees dat de koe geeft.

Broeikasgassen

Daarnaast zijn de broeikasgassen ook een groot probleem voor het milieu. Koeien produceren niet alleen vlees en melk, maar ook veel methaan. Één koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen (mest, boeren en scheten) uit als één auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Bij het verteringsproces (van gras naar melk) ontstaat er methaan. Een gas wat schadelijk is voor het klimaat (opwarming aarde). Niet alleen bij broeikasgassen van koeien en andere dieren komt veel CO2 vrij, ook bij het produceren van kaas, noten en ei komt CO2 vrij, maar wel in mindere mate (kaas wel shocking hoog trouwens!). Het tabel hieronder vond ik erg duidelijk en interessant.

vegetarisch eten
Via Milieu Centraal.

Landbouwgrond

Naast het veel nodig hebben van veevoer en de broeikasgassen die geproduceerd worden door dieren, is ook het landbouwgrond op de wereld een probleem. Tweederde van het landbouwgrond ter wereld wordt namelijk gebruikt als weiland voor grazende dieren of dus de teelt van het veevoer. Vooral door soja plantages (waar o.a. veevoer van wordt gemaakt) worden in Zuid-Amerika enorme stukken tropisch bos verwoest. Er is hierdoor al veel natuur gesneuveld.

Hoe zit dat met vis?

Vergeleken met vlees is de meeste vis een milieubewuster alternatief. Het heeft namelijk minder voedsel nodig om te groeien en te bewegen en ze hoeven zich niet warm te houden. Toch heeft de vangst en kweek van vis impact op het milieu. Wilde vis kan met uitsterven bedreigd worden en ook de manier van vangen heeft invloed. Bij kweekvis maakt het uit hoeveel wilde vis nodig is voor het voer, of er medicijnen (antibiotica) in het water komen en hoeveel energie en chemicaliën gebruikt worden. Daarnaast is bij verse vis de verspilling groter, gezien de korte houdbaarheid.

Avocado’s ook slecht voor het milieu?

Ook kom ik tegen artikelen tegen. Artikelen die zeggen dat “niet vlees eten” juist schadelijk is voor het milieu. Deze Weetje Woensdag staat in teken van waarom vlees en vis eten slecht voor het milieu is, maar toch was ik ook benieuwd naar waarom bijvoorbeeld wordt gezegd dat groente en fruit verbouwen (met name avocado) ook slecht voor het milieu zou zijn.

Avocado’s zijn de afgelopen jaar ontzettend populair geworden. Ze zijn hartstikke gezond en vooral (als ze goed rijp zijn) onwijs lekker. Maar door de hoge populariteit moest de productie ontzettend omhoog worden geschroefd. En dit heeft inderdaad gevolgen hebben voor het milieu. Dit komt vooral omdat avocado’s ontzettende waterslurpers zijn. Voor een paar avocado’s heb je veel meer water nodig dan voor een paar tomaten bijvoorbeeld. Toch is het aantal liter wat er nodig is voor een kilo avocado’s afhankelijk van de regio en de producent. Als je hoeveelheid water vergelijkt met andere vruchten dan is het inderdaad meer nodig voor avocado’s, maar de vergelijking met vlees is eigenlijk niet te maken.

Vegetarisch eten voor een beter milieu

Ik vind het zelf altijd spannend om dit soort blogs online te zetten, omdat er niet alleen veel verschillende artikelen over zijn, maar ook veel verschillende meningen (en het vaak een gevoelig onderwerp lijkt?). Ik eet geen vlees en vis meer en natuurlijk hoop ik daar anderen mee te “inspireren”, maar iedereen moet vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Zelf ben ik van mening dat vegetarisch eten zeker bijdraagt aan een beter milieu. De kant van veganistisch ga ik steeds meer op, maar stap voor stap. Eerder dacht ik altijd dat één persoon het verschil niet kan maken, nu weet ik wel beter.

De bronnen die ik heb gebruikt bij de blogpost staan hieronder. Ik sta open voor meer (onafhankelijkere?) artikelen, zodat ik kan aanvullen waar nodig. Wijzen op onjuistheden mag altijd, maar graag zie ik dan ook de artikelen die anders bewijzen.

Ik heb er in ieder geval weer veel van geleerd en weet voortaan mijn antwoord op “waarom het slecht is voor het milieu” beter te formuleren!

♥♥

Blogs die je wellicht ook interessant vindt:
Wat als je stopt met vlees en vis eten?
Waar haal je als vegetariër je eiwitten vandaan?
5 tips voor vegetarisch eten buiten de deur

Bronnen:
https://www.wakkerdier.nl/verantwoord-eten/klimaatverandering/
https://www.vegetariers.nl/bewust/vegakids/waarom-vega/milieu

https://thedailymilk.nl/methaanuitstoot-koeien-methaan-koeien/
http://www.greenpeace.nl/campaigns/landbouw/milieu-impact-van-de-veehouderij/
https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/vis/
http://animalfreedom.org/paginas/informatie/vis.html
https://www.mo.be/reportage/mogen-we-nog-smullen-van-de-heerlijk-smeu-ge-avocado
https://www.milieucentraal.nl/nieuws/2017/guacamole-in-de-mode/

4 Comments

Sanne januari 30, 2019 at 09:09

Ik vind het super dat je dit deelt! Zelf eet ik om het milieu ook vegetarisch, maar ik merk dat veel mensen niet eens weten dat vlees zo’n impact op het milieu heeft. Fijn dat je dit in je blog bespreekt, hopelijk inspireren we er anderen mee!

Antwoord
Marit januari 31, 2019 at 10:56

Hey Sanne, bedankt voor je berichtje!

Antwoord
J januari 30, 2019 at 11:44

Hoi Marit,

Goed dat je zo bewust met je voeding bezig bent!
Echter vind ik het altijd wel jammer dat vooral de veeteelt zo’n lading kritiek over zich heen krijgt m.b.t. het mileu. Ik ben het zeker met je eens dat minder (of geen, als dat je keuze is) vlees eten bijdraagt aan een beter milieu. Maar sta je er ook bij stil dat veel dieren juist de restproducten van vegetarische producten te eten krijgen? Denk bijvoorbeeld aan koeien die sojaschroot als voeding krijgen! Daarom kunnen dieren juist ook bijdragen aan een goede kringloop. Naast sojaschroot kun je ook denken aan bietenpulp en bierborstel. Bijzonder dat een koe daar een mooi en voedzaam product van kan maken!
Daarnaast vind ik dit ook altijd een interessant stuk als het gaat om milieu-impact. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/factcheck-is-vlees-eten-vervuilender-dan-vliegen-~ba9c7e2c/ Wij als welvarende westerlingen mogen er wat vaker bij stilstaan hoe vaak wij ‘eventjes’ ergens naartoe vliegen voor een funreisje!

Mijn reactie is vooral bedoeld om wat meer te nuanceren, ik ben niet tegen vegetarische/veganistisch of wat dan ook. Ik merk alleen vaak dat onvoldoende kennis van de agrarische sector er vaak voor zorgt dat het verhaal maar van één kant wordt bekeken en dat vind ik jammer!

Antwoord
Marit januari 31, 2019 at 11:02

Hi Jorien,
Bedankt voor je duidelijke berichtje en feedback. De veeteelt krijg inderdaad een negatieve lading over zich heen. Mooi wat je vertelt over de restproducten die koeien krijgen en opeten. Echter zal er ook veel voedsel voor hun “gemaakt” worden, wat er naar mijn idee nog niet tegen opweegt.
Daarnaast heb ik meerdere berichtjes ontvangen over dat er heel veel andere dingen ook impact hebben op het milieu, waar ik het volledig mee eens ben. Het vliegverkeer, het werkverkeer, kleding, etc. allerlei dingen die impact hebben op het milieu, maar in mijn blogpost wilde ik het alleen hebben over de invloed van vlees. Ik ben naar Australië gevolgen, wat echt geen steentje bijdraagt aan het milieu, maar met vegetarisch eten doe ik dat voor mijn gevoel wel. Zo heeft iedereen wat en doet het op zijn of haar eigen manier (en is alleen maar mooi!).

Bedankt voor je nuance, alleen maar welkom en goed! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram