HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom is slapen zo belangrijk?

geschreven door Marit november 30, 2016 3 Comments

Je hoort het vaak genoeg: “wel goed slapen hoor”“minstens 6 uur per nacht slapen”… Slapen blijkt belangrijker dan bewegen en gezond eten. Maar waarom is dat dan toch zo belangrijk? En hoeveel uur slaap per nacht hebben we nodig? Ik ging op onderzoek uit!

Het is en blijft een gek iets… slapen. We doen het bijna een derde van ons leven, maar wat we precies doen? Dat weten zelfs de wetenschappers nog niet precies, maar dat het belangrijk is for sure. Zonder slaap overleven we zelfs niet. Het is een bepaalde rust waarin ons lichaam herstelt.

5 fases
Tijdens de slaap gaat je lichaam door vijf fases heen. De fases worden volgens deze website ingedeeld op basis van de mate van hersenactiviteit en oogbewegingen. Twee fases van lichte slaap (spieren verslappen, rustige ademhaling, afgesloten van de buitenwereld), de derde en vierde fase is de diepe slaap waarin het lichaam hersteld van fysieke inspanningen (volledige ontspanning) en tijdens de laatste fase (REM-slaap) zijn de hersenen actief. In deze fase wordt de informatie van de dag verwerkt en opgeslagen, je gaat dromen. Vaak ben je in deze fase een soort van verlamd, je hersenen zijn druk bezig, maar je lijf totaal niet. Na deze fase begint de eerste fase weer. En zo ga je een aantal keer per nacht de fases door. Hierbij wordt de lichte slaap steeds korter en de REM-slaap steeds langer.

Herstellen
Tijdens de diepe slaap herstelt je lichaam. Zo wordt volgens dezelfde website onder andere het weefsel en spierweefsel gerepareerd en het zenuwstelsel en immuunsysteem onderhouden. Als je regelmatig weinig slaapt, heb je meer kans op toename van stress. Voor sporters is dit niet gewenst, omdat dit spierweefsel kan afbreken. Als er overdag hard wordt getraind, dan is slaaprust dus erg belangrijk om de spieren te laten herstellen.

Eetlust, humeur en energie
Op FIT.nl las ik nog wat meer dingen over waar slapen goed voor is.
Slapen is namelijk ook belangrijk voor de aanmaak van testosteron, wat een belangrijke rol speelt bij onder andere spieropbouw en kracht.
Ook stimuleert te weinig slapen een ongezonde eetlust. Dit heeft te maken met het stresshormoon waarop je meer kans hebt als je weinig slaapt. Hierdoor ga je sneller snoepen.
Daarnaast werkt goede nachtrust mee aan je humeur. Goed slapen is belangrijk voor de aanmaak van allerlei hormonen die je opgewekter maken en waardoor je je beter kunt concentreren. Hierdoor heb je weer meer energie om te sporten en om andere leuke dingen te doen.
Ook verklein je de kans op ziektes. Denk hierbij aan diabetes, overgewicht, depressie en veel andere gezondheidsklachten.

Hoeveel uur per nacht?
Baby’s slapen veel meer dan wij ouderen doen. Volgens deze website slaap je als baby zo’n 16 uur per dag, als peuter zo’n 13, als kleuter zo’n 11, schoolkinderen zo’n 10 uur per dag, pubers rond de 9 uur en volwassenen en ouder 7 á 8 uur. De totale slaapbehoefte verschilt per persoon. Het kan te maken hebben met je leeftijd, met je dag, met de dingen die je moet verwerken, genetische factoren en nog veel meer. Het verschilt gewoon echt per persoon.

Tips
Je weet vast wel wat bijdraagt aan een goede nachtrust, maar ik ga je toch nog een paar tips geven.
1. Goede slaapplek
Klinkt logisch, maar denk er maar eens bij na. Een donkere ruimte werkt voor mij heel goed. Een fijn matras, een lekkere deken, een goed kussen, geen geluid…
2. Ontspanning
Het zal je niet vreemd in de oren (of ogen) klinken dat een schermpje niet veel goed doet voor je nachtrust. Het licht zorgt namelijk dat de hersenen actief blijven.
3. Structuur
Breng structuur in je slaapritme. Dan ben je een beetje rond vaste tijden moe en ook rond vaste tijden weer wakker.
4. Ga rustig naar bed
Dingen die je nog moet doen/in je hoofd hebt opschrijven. Loslaten. Naar bed wanneer je moe bent, niet omdat je ‘moet’ slapen. Bereid de dingen voor die je voor kunt bereiden.
5. Sporten & slapen
Een workout zorgt bij mij voor rust in mijn lichaam. Natuurlijk niet als ik een uur voor bedtijd sport, net zoals dat ik iets energierijks eet voor het slapen gaan. Plan dit dus ook goed in.
6. 4-7-8 techniek
Deze tip kwam ik nog tegen. 4 tellen rustig inademen door je neus. Adem inhouden voor 7 seconden. En dan 8 seconden lang rustig uitblazen. Trusten!

Zelf vind ik bovenstaande allemaal erg logisch klinken. Als ik een kort nachtje heb gehad waarin ik het gevoel heb geen oog dicht te hebben gedaan, dan heb ik daar zeker last van de volgende dag. Ik ben moe, ik heb meer trek in ongezond, ik ben humeurig… Een goede nachtrust is dus zeker belangrijk voor een fit gevoel. Je kunt echt veel meer aan, beter nadenken en hebt meer energie.
Ik hecht dan ook veel waarde aan mijn slaap. Ik slaap eigenlijk nooit een nacht door, maar ik weet niet beter. Gelukkig hebben mijn vriend en ik hetzelfde ritme en slapen we beide ongeveer hetzelfde aantal uren. Inclusief samen uitslapen op ons vrije dag, heerlijk!

Hoe zit dat bij jou? Slaap jij goed?

3 Comments

Jillian Kayleigh december 3, 2016 at 13:02

Ik slaap echt ontzettend slecht (oeps!) Komt omdat ik het waarschijnlijk gewoon zo druk heb met school etc. waardoor m’n hoofd nog vanalles verwerkt van wat er allemaal is gebeurd die dag 🙂
Ik kom gelukkig elke dag nog wel optijd mijn bed uit! 05:30u it is!!

Antwoord
Marit december 4, 2016 at 14:12

5:30, wow wat vroeg! Heb je er geen last van dat je zo slecht slaapt? Goed slapen heeft voor mij ook een goede werking op de dag…

Antwoord
Jillian Kayleigh december 11, 2016 at 00:52

Ja echt wel! Ik ben overdag echt niet vooruit te branden soms.. Het slapen gaat nu al wel beter moet ik zeggen haha!
Meer sporten helpt dus echt wel he 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs