HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom is plastic slecht voor het milieu?

geschreven door Marit mei 8, 2019 3 Comments
Weetje Woensdag: plastic slecht voor milieu

De laatste tijd ben ik me steeds meer bewust dat de dingen doe ik doe, invloed hebben op het milieu. Vooral het plastic-aspect is iets waar ik veel over hoor, maar waar ik eigenlijk het fijne nog niet van weet. Ik wil hier graag (nog) bewuster mee omgaan, maar het helpt me dan om te weten wáárom we er zo zuinig mee om moeten gaan. Daarom de vraag van deze week: waarom heeft plastic zo’n slechte invloedop het milieu? Weetje Woensdag!

Overal plastic

Plastic is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Als je door de supermarkt loopt, zie je van alles wat in plastic wordt verpakt. Zelfs groente en fruit worden vaak in plastic verpakt, om het goed te houden.
En eerlijk is eerlijk, plastic is ontzettend handig en makkelijk in gebruik, maar het is alles behalve goed voor het milieu.

Per jaar wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd. De helft hiervan is voor eenmalig gebruik. Plastic vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Het afvoeren van plastic naar stortplaatsen is geen oplossing, omdat het stof-, stand- en geluidsoverlast voor de directe omgeving veroorzaakt.

Plastic in zee

Elk jaar komt er 4,7 miljoen ton aan plastic in de zee terecht (ook wel plastic soep genoemd). Alsof er dus elke dag 12.000 bigbags vol plastic boven het water uitgekieperd worden. Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden. Bijvoorbeeld doordat we afval laten slingeren of op straat gooien. Ook zijn er (hopelijk steeds minder?) landen die hun afval in de zee dumpen, puur om er vanaf te zijn. Gelukkig is er ook in deze landen steeds meer kennis dat dit erg schadelijk is voor het milieu/de zee.

Plastic is namelijk funest voor veel vogels en zeedieren. Zij kunnen vaak het onderscheid niet maken tussen voedsel en plastic. Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken geweest waaruit blijkt dat veel van deze dieren plastic in de maag hebben. Dieren eten het namelijk per ongeluk op of kunnen er zelfs in stikken (en er dus dood aan gaan).

Milieu

Daarnaast komen er bij de productie van plastic veel schadelijke chemicaliën in de lucht (slecht voor de gezondheid), waaronder CO2. Dit zorgt voor uitputting van de grondstoffen van deze planeet, wat weer leidt tot opwarming van de aarde.
Bij bijvoorbeeld plastic tasjes (die een gemiddelde gebruiksduur van 12 minuten hebben(!) en je dus heel gemakkelijk kunt besparen door je eigen tas mee te nemen!) wordt veel carbondioxide uitgestoten en afval geproduceerd. Daarnaast komt er vervuiling bij de transport en distributie kijken.

Recyclen van plastic?

Gelukkig wordt er ons best gedaan om producten te hergebruiken, oftewel te recyclen. Dit kan ook met plastic. Dit plastic wordt niet allemaal op één hoop gegooid, want er zijn verschillende soorten plastic. Niet alles kan worden gerecycled. Er kan zeker milieuwinst worden behaald als plastic beter wordt gerecycled. Zo adviseert Milieu Centraal daarom om bijvoorbeeld chipszakken, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim gewoon bij het restafval te gooien (vindt hier de afvalscheidingswijzer). Daarnaast is het belangrijk om je plastic een beetje schoon te maken, voordat je ze gescheiden weggooit.

Tot slot

Zelf was ik iemand die best wel haar ogen sloot voor dit soort problemen. Natuurlijk gebruik ik nog wel eens plastic, maar doordat ik er bewust oplet, al zoveel stukken minder. Ik sta veel meer open voor andere oplossingen en (kleine) veranderingen en zo probeer ik het verschil te maken.

Tips om bewuster met plastic om te gaan:

  • Neem altijd je eigen (katoenen) tas mee naar de supermarkt.
  • Verpak, zover het mogelijk is, je groente, fruit en ander eten zo weinig mogelijk in plastic (gebruik bijv. een karntonnen verpakking of was het thuis extra goed).
  • Raap zwerfafval op als je het tegenkomt. Een schone omgeving is hopelijk een motivatie voor jezelf en anderen.
  • Neem je eigen waterfles, koffie kop en/of rietje mee, zodat je geen flesjes water, plastic deksels en rietjes meer hoeft te kopen/gebruiken.

Het hoeft niet in één dag perfect te gaan. Ieder persoon kan met kleine dingen al een groot verschil maken!

Hoe ga jij om met het gebruik van plastic? Heb je nog aanvullende tips?

Misschien vind je dit ook interessant:
Waarom is vlees eten slecht voor het milieu?
Is biologisch eten beter?
Mijn tip voor meditatie


Bronnen:

https://www.hetkanwel.nl/2011/12/14/de-schadelijke-gevolgen-van-plastic/
https://www.plasticsoupfoundation.org/effecten-op-milieu/
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/plastic-in-zee/
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/zwerfafval/
https://www.dutchcowboys.nl/online/welke-impact-hebben-plastic-tasjes-op-het-milieu
https://www.consumentenbond.nl/verhuizen/wel-of-geen-plastic-afval-scheiden

3 Comments

Linda mei 8, 2019 at 15:56

Hi marit! wat een super blog, ik hoop dat steeds meer mensen zich hier van bewust raken! Ik ben zelf sinds een jaar echt heel erg op mijn plastic gebruik aan het letten en vind het ook leuk om me er nog meer in te verdiepen. Hopelijk inspireer je veel lezers met deze blog!

Antwoord
Marit mei 11, 2019 at 07:00

Hey Linda, bedankt voor je leuke berichtje! Wat goed dat je er zo bewust mee omgaat!

Antwoord
Roos mei 9, 2019 at 15:42

Mooi artikel! In de zomer is het echt zo erg op het strand!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs