HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waarom is kokoswater gezond?

geschreven door Marit januari 25, 2017 9 Comments

Je kunt er niet om heen: exotische foto’s met kokoswater, kokosnoten op het menu bij hotspots, kokoswater in pakjes bij de kassa… waarom is dit opeens zo’n trend en waarom is het zo gezond?

Kokoswater
Kokoswater is volgens deze website het water dat je kunt opdrinken als je een kokosnoot openmaakt. Er zijn groene en bruine kokosnoten. De groene, ook wel de jonge kokosnoot genoemd, worden vaak gebruikt om kokoswater uit te drinken. Je ziet vooral veel kokosnoten terug aan de kustgebieden. Aan de bovenkant van een kokosnoot zitten drie zachte plekjes, hier kun je een rietje doorsteken, zodat je kunt drinken. Het is een verfrissende, lichte drank die blijkbaar ook nog erg gezond is. Waarom ga ik je later vertellen.

Kokospalm
De kokospalm kan in elk tropisch gebied groeien, maar groeit voornamelijk aan de kust met kokosnoten. Je kunt dus veel kokosnoten terugvinden op de eilanden in de Stille Oceaan of Pacifische Oceaan, in Brazilië, India, Afrika, de Caraïben, Zuid-Oost Azie, Indonesië en Nieuw-Guinea. In elke kokosnoot zit zo’n 200 ml tot een liter kokoswater. Een kokospalm kan per seizoen wel 100 kokosnoten afgeven. Het kokoswater kan dus rechtstreeks uit de kokosnoot gedronken worden, maar wordt tegenwoordig ook verpakt, zodat het buiten de tropen ook drinkbaar is.

Kokoswater in Nederland
Zoals je dus kunt begrijpen uit bovenstaande tekst, heeft Nederland niet het geluk zo’n tropische kustplaats te zijn (huilen) en dus halen wij onze kokosnoten niet van de bomen. Wel kun je kokosnoten in de supermarkt terugvinden. Een aantal jaar geleden was ik door mijn reisjes in Azië erg fan van de kokosnoot, dus kocht ik vol goede moed één in de supermarkt… nooit weer! Is niet open te krijgen, haha. Sindsdien hou ik het bij de voorverpakte versie. Vooral in de zomer ben ik er gek op! Je kunt kokoswater puur kopen, maar vaak wordt er nog iets aan toegevoegd (suiker bijvoorbeeld), omdat de smaak zelf niet heel bijzonder is. Check dus altijd de ingrediënten, want soms wordt het mooier verkocht dan het is.

Waarom zo gezond?
Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen waarom kokoswater als gezond bestempeld wordt. Volgens deze website is één van de grootste pluspunten dat kokoswater goed is voor je hart en vaten. Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen die het kokoswater blijkt te hebben.
Ook wordt kokoswater vaak gebruikt als sportdrank. Niet alleen omdat het het vocht aanvult tijdens/na het sporten, maar ook de mineralen die je verloren hebt, worden weer aangevuld. Het bevat net zoals sportdrankjes mineralen, maar ook natuurlijke vitaminen en als het goed is geen kunstmatige suikers. Voordeliger dan de sportdrankjes die wij kennen dus!
Tenslotte is kokoswater een goed product om te drinken als je last hebt van een droge of geïrriteerde huid. Dit komt omdat kokoswater hydrateert en ervoor zorgt dat de gifstoffen makkelijker worden afgevoerd. Kokoswater bevat veel vitamine C, hierdoor kan je lichaam voldoende collageen aanmaken om de huid soepel en elastisch te houden.

Verschil tussen kokoswater en kokoswater
Zoals je hierboven dus kunt lezen heeft kokoswater enorm veel gezondheidsvoordelen. Het bevat vitamines en mineralen die, vooral voor de sporters onder ons, een goede aanvulling kunnen zijn. Maar dan moet je wel de goede hebben. Er zijn zoveel verschillende merken en ook al staat er vaak op de verpakking dat het 100% natuurlijk is, er is vaak veel bewerkt aan de kokoswater voordat het in een pakje of flesje kwam. Denk hierbij aan concentraten, hittebehandeling, suikers die worden toegevoegd… Tegenwoordig zie je het ook overal terug, bij de supermarkt, op de lunchkaart bij verschillende café’s en ook steeds meer winkels bieden kokoswater bij de kassa aan. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zelf drink ik sinds een tijdje kokoswater van het merk ‘Obrigado’. Een Braziliaans merk (Obrigado staat voor dankjewel) dat bekend staat om de unieke extractieproces: er komt namelijk geen licht of lucht bij, waardoor het product puur blijft en er niets aan toegevoegd hoeft te worden. Over een tijdje zal ik jullie meer over dit merk vertellen!

Helemaal coconuts
Zelf ben ik dus echt GEK op kokoswater! Het is het eerste wat ik drink als ik in Azië kom. Ik drink er dan elke dag minstens 2, gewoon omdat het kan! Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij temperatuur boven de 15 graden meer verlang naar deze dorstlesser, maar ik heb er sowieso altijd wat koud staan in de koelkast thuis. Heerlijk na een lange run en naar mijn idee werkt het ook goed voor mijn huid en mijn stoelgang.

9 Comments

X januari 25, 2017 at 15:36

Hoi Marit,

Heb je meer voorbeelden van ‘goede’ merken voor kokoswater? Dit merk is bij mij in de buurt niet te koop (zover ik kon zien aan de verkooppunten op hun website).

Liefs

Antwoord
Marit januari 26, 2017 at 11:21

Hi Yoka,

Tot nu toe alles wat ik heb geprobeerd heeft wel iets toegevoegd, behalve dus Obrigado. Ik heb het zelf bij de Plus gehaald. Zit er daarvan niet één in de buurt?

Antwoord
Rosemarijn januari 25, 2017 at 16:05

Nog nooit kokoswater op, maar na deze blog wil ik het wel eens proberen. Wilde ook even zeggen dat ik ‘t zo leuk vind dat je ongeveer dagelijks blogt! Liefs!

Antwoord
Marit januari 26, 2017 at 11:28

Wat een lieve reactie, dankjewel! En zeker eens proberen!

Antwoord
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl januari 27, 2017 at 17:43

Ik heb één keer kokoswater gedronken, dat kreeg ik uitgedeeld bij Leiden Marathon. Ik vond het echt zo vies haha! Zal wel een smaakdingetje zijn, want ik weet dat veel mensen het wel heel lekker vinden.

Antwoord
Marit januari 27, 2017 at 18:56

Haha ja, dat hoor ik vaker. Volgens mij moet je er ook even aan wennen. Ik hou er echt van!

Antwoord
Sophie januari 28, 2017 at 23:46

Hele fijne blog weer om te lezen! De weetje woensdagen vind ik erg interessant! Ik ga eens op zoek naar het kokoswater van Obrigado! Ik gebruik meestal het kokoswater van Innocent. Op de ingrediëntenlijst staan geen toevoegingen, maar zou daar dan ook iets aan zijn toegevoegd? Heb jij deze ook al eerder gehad?

Antwoord
Marit januari 29, 2017 at 12:31

Leuk om te horen Sophie! Vind ze ook altijd leuk om te schrijven! 🙂 Als er geen toevoegingen opstaan en ook bij de ingrediënten lijst alleen maar kokoswater blijkt in te zitten, dan is het vaak écht puur! Heb die zelf nog niet eerder gehad!

Antwoord
Sophie februari 11, 2017 at 16:50

Dankjewel voor je reactie en nog veel plezier in Mexicoo!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram