HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: waardoor ontstaat een eetstoornis?

geschreven door Marit maart 22, 2017 1 Comment
blog foto

Naar aanleiding van mijn vorige twee blogs, “8 signalen dat je obsessief met eten en sporten bezig bent” en “de controle loslaten” heb ik veel mails en reacties ontvangen. Veel meiden die zich erin herkenden en die zelfs vertelden te kampen of gekampt te hebben met een eetstoornis. Het is toch gek dat de één hier gevoeliger voor lijkt dan de ander. Er is geen eenduidige oorzaak waardoor mensen een eetstoornis ontwikkelen, maar er zijn wel factoren die hierin mee kunnen spelen. Waarom is de één gevoeliger dan de ander en welke factoren spelen hierin een rol? In de ‘Weetje Woensdag’ van deze week ging ik op onderzoek uit.

Volgens deze website werd er in het verleden gedacht dat dit een manier was van aandacht vragen, een dominante moeder, losmaking van de ouders, seksueel misbruik, het niet willen opgroeien tot vrouw of het nastreven van het schoonheidsmiddel. Inmiddels is deze opvatting genuanceerd en is er veel onderzoek gedaan.

Het ontstaan van een eetstoornis kan te maken hebben met verschillende factoren. Vaak begint het met lijnen, wat overloopt in obsessief omgaan met eten en sporten. Verschillende factoren kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis. Aan de hand van een aantal websites (Human Concern, Eleos en Mens-en-gezondheid) hieronder een verschillende factoren:

  • Psychische factoren
    Een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, alles perfect willen doen, bang om afgewezen te worden, bang om fouten te maken, aanpassen en het voldoen aan de wensen van andere, conflict vermijdend… Dit zijn vaak psychische factoren die meespelen met het ontwikkelen van een eetstoornis. Het vasthouden aan een eetstoornis kan dan een gevoel van controle geven en het gevoel geven ergens goed in te zijn. Dit gevoel wordt aangesterkt door bijvoorbeeld complimenten vanuit de omgeving op het ‘nieuwe’ uiterlijk.
  • Sociale factoren 
    Een eetstoornis ontstaat meestal in of vlak na de puberteit. Dit is een levensfase waarin grote veranderingen optreden, deze kunnen als angstig of ingrijpend worden ervaren. Traumatische ervaringen, ingrijpende gebeurtenissen, angsten op het gebied van seksualiteit, verantwoordelijkheid nemen, zelfstandigheid krijgen en bepaalde emoties spelen hier een grote rol. Er is in deze leeftijdsfase een verhoogde kwetsbaarheid en dit kan meespelen in het ontwikkelen van een eetstoornis. Ook spelen culture factoren hier een rol. In het westen hebben mensen vaak bepaalde opvattingen over het uiterlijk en wat mooi en wat lelijk is. Er is een heersende vorm van ‘succesvol’: jong, mooi en vooral slank/mager. Dit zien we ook vaak terug in de reclamewereld, op tv, op social media etc. Er bestaan veel vooroordelen over mensen die niet aan dit ideaalbeeld voldoen.
  • Biologische factoren
    Ook erfelijke factoren blijken een rol te spelen. In sommige families komen eetstoornissen vaker voor. Aanleg is vaak niet voldoende om daadwerkelijk een eetstoornis te ontwikkelen, maar dit in combinatie met omgevingsfactoren kan dit zeker beïnvloeden. Er is al een bepaalde gevoeligheid en dan kunnen één of meerdere (on)bewuste gebeurtenissen de laatste druppel zijn. Denk hierbij aan het uitgaan van verkering, gepest worden, het overlijden van een belangrijk persoon, een verkeerde opmerking of verkeerde invloed van iemand, het scheiden van je ouders, seksueel misbruik etc.

Zo zie je dat er niet eenduidige oorzaak is om een eetstoornis te ontwikkelen. Bovenstaande factoren kunnen lijden tot een eetstoornis. Vaak hangt dit samen met de controle ergens op verliezen of ergens goed in willen zijn. Een eetstoornis is niet alleen mentaal heel zwaar, maar kan ook ernstige gevolgen voor het lichaam hebben. Op deze website lees je daar meer over.

Dit was de Weetje Woensdag! Het is een onderwerp wat voor veel mensen gevoelig ligt en dat maakt het ook lastig om er over te schrijven. Ik hoop dat ik jullie toch weer wat heb bijgebracht en ik hoop oprecht dat er ooit een wereld komt waarin we niet meer zo veeleisend naar onszelf zijn en ons laten beïnvloeden door bepaalde dingen.

Hier nog een aantal links naar andere Weetje Woensdagen omtrent dit onderwerp:
Wat is orthorexia?
Wat is boulimia?
Moet je honger hebben om af te vallen?
Wat voor invloed heeft je vetpercentage op de kou?

1 Comment

Annemarijn maart 23, 2017 at 14:33

Hey Marit!
Ik vind het super goed dat je met deze blog, net zoals met de voorgaande, het onderwerp zo goed bespreekbaar maakt! Een half jaar geleden heb ik de diagnose anorexia gekregen, na het zelf jaren ontkent te hebben. Een ‘dodelijke’ combinatie van perfectionisme, controle willen hebben en zelfvertrouwen dat wat te wensen over liet. Gelukkig ben ik nu gestart met therapie en vertrouwen in de toekomst 😀 Toch wel duidelijk gemerkt dat er moeilijk over gepraat wordt, terwijl dat juist zo goed is! Door het erover te hebben wordt het een minder taboe en kan er ook luchtiger over gedaan worden! Goed bezig, Marit 🙂 je bent zeker een voorbeeld!

Lieve groetjes!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs