HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: vegetarisch eten

geschreven door Marit juni 22, 2016 38 Comments

Gezien mijn #fitwithmaritvegachallenge leek het me een goed idee om meer informatie over vegetarisch eten op te zoeken. Want wat is nou precies vegetarisch eten? Eet je dan nog vis? Wat voor vitaminen mis je hierdoor? En waar haal je je eiwitten vandaag? Van alles over vegetarisch eten in de ‘Weetje Woensdag’ van deze week!

Vega
Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees (ook gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet. Wel eten vegetarische mensen vaak gewoon yoghurt, kaas, eieren etc. Als je helemaal geen dierlijke producten eet, dan is je eetpatroon vooral veganistisch. Er zijn een aantal ‘vegetariërs’ die wel vis eten, terwijl dit uiteraard ook gewoon ‘dier’ is. Dit heeft er vooral mee te maken dat mensen zich minder schuldig voelen tegenover vissen en is een vis op je bord minder een gevoel van ‘dier’. (Ben wel benieuwd hoe de vega-wel-vissers onder jullie hierover denken?)

Waarom vega?
Het is natuurlijk een persoonlijke keuze om vegetarisch te eten. Voor veel mensen is de reden hiervoor dat ze het zielig vinden voor de dieren. Volgens deze website eet je als niet vegetariër zo’n 727 dieren in je leven. Deze dieren leven vaak onder verschrikkelijke omstandigheden. Daarnaast draagt vegetarisch eten ook bij aan het milieu: een goede en gezonde leefomgeving. Het zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en lagere uitstoot van broeikasgassen.

Vitamines 
Bij vegetarisch eten kom je veel over de vitamine B12 tegen. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, dus niet alleen in vlees, maar ook in melk etc. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede, volgens de website van voedingscentrum. Ook is het, volgend dit artikel, belangrijk om als vegetariër te letten op je ijzer-inname.  IJzer uit dierlijke producten nemen we makkelijker op, dan uit plantaardige producten. Ook een tekort hieraan kan zorgen voor meer vermoeidheid.

Supplementen
Heb je dan als vegetariër extra supplementen nodig? Volgens deze website is dat niet nodig met een gevarieerd eetpatroon. Heb je last van bovenstaande klachten, zoals vermoeidheid, dan is het belangrijk om wel te kijken naar hoe je deze vitamine meer binnen kunt krijgen. B12 kun je dus ook vinden in melk en ei producten, dus varieer hier mee. Voor voldoende ijzer kun je je kiezen voor vleesvervangers waar genoeg ijzer in zit, maar ook peulvruchten is een goede optie. Kies ook voor veel groente en fruit (vitamine C), want deze zorgen ervoor dat je beter ijzer opneemt.

Eiwitten
Iets waarover ikzelf heb nagedacht: waar haal ik dan mijn eiwitten vandaag? Best een gekke vraag als je eens wist waar nog allemaal meer eiwitten inzitten. In zoveel producten namelijk! Als vegetariër kun je naar mijn idee ook zeker sporten en spieren opbouwen. Denk hierbij aan producten zoals eieren, melk, kwark, peulvruchten, tofu, andere vleesvervangers etc. Daarnaast kun je ook gewoon eiwitpoeder verwerken in je maaltijden: een gemakkelijke manier om aan je eiwitten te komen. Wel is het zo dat sommige producten die extra eiwitrijk zijn gemaakt, ook gelatine bevat, wat gemaakt is van o.a. varkenshuid en bot.

Gezonder of ongezonder?
Is het nou gezonder of ongezonder om vegetarisch te eten? Dat is natuurlijk volledig aan jezelf en wat je zoal eet. Als je vegetarisch eet, betekent het niet dat je per se mega gezond eet, je eet gewoon geen vlees. Wel is het zo dat het tegenwoordig vaker voorkomt dat er ‘troep’ in ons vlees wordt gestopt. Dat krijg je dus niet binnen als je vegetarisch eet. Maar tegenhangers vinden weer dat je bepaalde dingen mist als je geen vlees eet (denk aan die vitamine).
Veel mensen denken dat je veel gezonder eet als je geen vlees eet: “Oh vega? Oh, wat gezond zeg, toe maar weer.” Als je vegetarisch eet kun je nog steeds heel veel chocolade en koekjes eten 😉 Je moet soms alleen wat creatiever zijn met maaltijden en bent je wat bewuster. Vlees wordt bijvoorbeeld ook wel eens vervangen door groenten, wat natuurlijk als gezonder kan worden gezien. Het is dus naar mijn idee niet perse gezonder of ongezonder om vega te eten, het hangt echt van jouw eetpatroon af en hoe gevarieerd je eet.

Vega challenge
Zelf ben ik nu op dag 3 van m’n challenge en het bevalt me erg goed. Fijn om bewust te worden dat eten niet alleen lekker is als het ook vlees bevat. Daarnaast was bovenstaande informatie voor mij ook zeker even fijn om op te zoeken. Voor mij zeker een grote bewustwording. Meer over mijn challenge komt binnenkort!

Ik ben vooral erg benieuwd naar hoe jullie hier tegenaan kijken? Zijn jullie vegetarisch, flexitarier (af en toe vlees) of juist anti vega? En hoe los jij dit op met b12, ijzer en eiwitten?

PS. de maaltijd van de foto is een vega maaltijd van Doormeal die ik straks bij de lunch ga opsmikkelen!

38 Comments

Maartje juni 22, 2016 at 12:00

Hee Marit, zelf ben ik tegenwoordig flexitarier maar tot ongeveer mijn twintigste at ik géén vlees. En zelfs nu heb ik nog nooit een frikadel, knakworst of kroket gehad, dat vind ik troep vlees. We zijn thuis vega opgevoed en twintig jaar geleden was dat nog iets hippie-achtigs. Mijn ouders deden het om de troep die je binnen krijgt en vlak voor mijn geboorte waren er grote vleesschandelen.
Toen ik jong was, maakten we vaak zelf groente, notenballetjes maar er is een steeds groter assortiment in de supermarkt waardoor mijn ouders vaak voor het gemak gingen. Al vinden sommige mensen dat er in gefabriceerde vega producten ook troep zit.
Ik probeer nu nog altijd als iemand komt eten vega te koken om te laten zien dat je echt niets mist.

Als kind moesten we altijd twee boterhammen met appelstroop eten ivm eventuele ijzer te kort. Dit hebben we nooit gehad maar was volgens mij meer uit principe en misschien ook wel zodat we niet alleen hagelslag en chocopasta aten. Wel hebben we een tijdje supplementen/diksap ferro genomen toen we puberden en veel sporten. Maar dat is nu niet meer nodig!

Nu als flexitarier eet ik 2-4 dagen vlees, 1 dag vis, 2-4 dagen vleesvervangers/groente/ei

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 16:16

Kan me heel goed voorstellen dat het vroeger echt veel lastiger was. Wij aten vroeger flexitarisch en dat was vaak of een groenteburger of een kaassoufle. Ik denk wel dat appelstroop goed kan zijn, wel echt een ijzerbron. Wat is de reden waarom je nu toch af en toe vlees eet als ik vragen mag?

Antwoord
Marth juni 22, 2016 at 12:04

Leuk stukje Marit! Ik ben al meer dan 10 jaar vegetarier. Ik sport heel veel en heb geen problemen met tekorten. Ik eet wel veel groenten, peulvruchten, noten, zuivel,… Ik neem ook wel elke ochtend een multivitaminetabletje en na een krachtsport training neem ik een schep whey (super lekker bij havermout). Ik ben vegetarisch beginnen eten owv de manier waarop wij dieren kweken/behandelen en omdat dit zo belastend is voor het milieu. Melk vervang ik altijd door soja-/amandelmelk maar volledig vegan ben ik niet voornamelijk omdat ik dit nog te moeilijk vind als je bv uit eten gaat, bij familie,…

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 15:20

Ben heel erg fan van whey met havermout. Goed dat je vegetarier bent geworden, en zo lang al! Fijn dat je geen problemen met tekorten hebt! Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Britt juni 22, 2016 at 12:33

Hier een vega-wel-vis. Ik eet nu zes jaar geen vlees meer. Zo noem ik het zelf ook altijd: ‘geen vlees eten’. Maar toch volgt dan altijd snel het labeltje ‘vegatariër’. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om wel vis te blijven eten. Vis ‘voelt’ voor mij net wat anders. Ja, ook vis-kwekerijen vind ik zielig, maar het roept bij mij toch een ander idee op dan de massale bio-industrie met 30 kippen op een paar meter. Ik probeer mijn vis-consumptie overigens wel te beperken en kies liever vega dan vis op een menukaart en maak thuis ook maar sporadisch vis klaar. Belangrijkste reden om toch af en toe vis te eten: het maakt het leven voor mij een beetje makkelijker. Ik heb veel gereisd, en zeker is het buitenland scheelt het ontzettend veel als je wel vis kunt nemen. Ook bij vrienden eten is hierdoor wat eenvoudiger. Men paniekt toch vaak als er ineens zonder vlees gekookt moet worden.

Goed dat je hier aandacht aan besteedt overigens. Ik heb zelf nooit last van moeheid of wat dan ook. Ik let wel op mijn eiwit inname (whey door de havermout, regelmatig kwark en wat vaker een eitje)

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 15:18

Vega-wel-vis, haha. Grappig dat dat zo’n ander idee kan geven, snap het ergens wel hoor. Goed ook dat je erbij vertelt waarom, snap dat wel met sociale gelegenheden (ieeeeeh koken zonder vlees/vis?) en reizen. Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Lianne juni 22, 2016 at 12:56

Ik ben best nieuwsgierig naar het consumeren van gelatine door vegetariërs?dat is namelijk afkomstig uit botten, maar wordt vaak niet gezien als vlees.

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 15:16

Denk inderdaad dat veel vegetariërs geen gelatine eten, maar niet bewust zijn waar dat allemaal in zit. Volgens mij in meer dingen dan je denkt.

Antwoord
Emma juni 22, 2016 at 13:37

Hoi!
Super goed dat je zo’n challenge doet!
Ik ben zelf een veganist, wat dus inderdaad inhoud dat ik geen dierlijke producten eet. Wat vaak de eerste vragen zijn als ik dit mensen vertel, hoe zit het dan met je eiwitten en calcium inname? Dit is iets waar ik dus veel onderzoek naar heb gedaan en er achter ben gekomen dat je met een plantaardig dieet genoeg vitamine en mineral binnen krijgt! Sinds ik veganistisch ben gaan eten voel ik met veel energieker en blijer. Een paar documantaires die ik gekeken heb zijn: foodmatters en cowspiracy. Allebei zeer aan te raden. Vooral in foodmatters wordt duidelijk uitgelegd hoe het precies zit met vitamines en mineral. Hoop dat je er iets aan hebt 🙂

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 15:16

Thanks voor je berichtje! Wat goed dat je daar onderzoek naar hebt gedaan. Met de juiste producten kom je denk ik ook erg ver. Fijn dat je energieker en blijer bent! En bedankt voor de docu tips!

Antwoord
Stephanie juni 22, 2016 at 14:20

Om het beeste maar een naam te geven; ik ben zelf pescotarier. Dus geen vlees maar wel vis. Ik ben jaren geleden gestopt met vlees eten omdat ik er bijna altijd buikpijn van kreeg en het gewoon niet lekker vond. Vis blijf ik wel gewoon eten, puur omdat ik het veel te lekker vind.

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 15:15

Vis is ook lekker! 🙂 Dus bij jou is het meer om buikklachten? Heb je nog wel eens op sociale gelegenheden dat je het eet of ben je er ook echt klaar mee?

Antwoord
Iris februari 1, 2017 at 11:48

Ik heb precies hetzelfde. Vond vlees altijd al niet erg lekker en vindt het daarom zielig voor de dieren als ik van het vlees eten al niet heeel erg geniet. Vis vindt ik wel heeel erg lekker daarom eet ik dat wel! De meeste mensen kunnen er prima mee omgaan dus dat is mooi:)

Antwoord
Iris februari 1, 2017 at 11:51

En ik ben nu zelf 16 en mijn moeder denkt dat ik een tekort aan eiwitten en andere belangrijke dingen krijg als ik geen vis meer eet. Dus daarom eet ik ook nog vis:)

Antwoord
Jillian juni 22, 2016 at 14:24

Hee hallo!

Ik ben zelf veganist! Voornamelijk door ethische redenen zoals het dierenleed dat achter elk stukje vlees en elk glas melk zit, maar er zitten ook milieu- en gezondheidsredenen aan verbonden.

Anderhalf jaar geleden besloot ik om veganist te worden en het gaat me tot nu toe goed! Wanneer je de juiste research van te voren doet en voor jezelf de juiste redenen kiest, dan gaat het bijna vanzelf.

Voor ik veganist werd, had ik een sterk ijzer tekort en hele lage vitamine D waarden. Afgelopen maand ben ik weer voor een bloedtest naar de huisarts gegaan en alles was op pijl getrokken! Geen bloedarmoede meer en ik zeg veel vaker hallo tegen boswandelingen die natuurlijk mijn vitamine D weten op te krikken.

Wat veel mensen trouwens niet weten, is dat vitamine B12 als enige ook nog te vinden is in algen zoals Spirulina poeder! (In ieder geval, dat las ik laatst op internet en ik doe dit poedertje vaak door mijn smoothies heen). Ik heb verder nooit last gehad van B12 tekort.

Leuke post! Vega eten kan zooooooo lekker zijn 🙂 Vooral de bieten-/broccoli- en champignonburgers van SoFine EN VIVERA zijn echt YUM.

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 14:38

Jeetje, ik vind het zo knap als je volledig veganistisch kan eten. Goede redenen voor je keuze. En wat goed zeg van je ijzer en vitamine D! Je moet inderdaad gewoon wat op onderzoek uit: kijken welke producten bij je levensstijl passen. Boswandelingen zijn ook heerlijk 😉 Goede tip trouwens van algen en spirulina! En die burgers moet ik nu een keer proberen, bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Charlotte juni 22, 2016 at 15:00

Hee Marit!
Super challenge. Vind het erg goed van je dat je deze week probeert bewuster en wat minder vlees te eten. 🙂
Ik leef voornamelijk vegan sinds ongeveer een half jaar (daarvoor ook al geen vlees meer). Zo af en toe krijg ik nog wel melk producten binnen, maar dan allen als ik in een restaurant ben en het er voor een klein gedeelte in zit. Sinds ik veganistisch leef voel ik me, net als Emma, veel beter. Ben lang niet meer zo moe & heb ‘s avonds nadat ik warm heb gegeten niet dat opgeblazen gevoel. Ook sporten gaat nu veel makkelijker omdat ik me wat “lichter” voel! Ik eet nu veel meer fruit en vooral groenten – ook iets wat ik aan m’n gewicht heb gemerkt.
B12 tekort had ik al toen ik nog vlees heb gegeten – daarvoor heb ik nu een vitamine-pilletje extra voor mensen die vegan leven. 🙂 Ik heb dan ook cowspiracy, Tomorrow/Demain (nu nieuw in de bios) en Terra gezien en kan er niet tegen hoe wij mensen onze mooie planeet kapot maken – als of we een tweede hebben waar we dan naartoe kunnen verhuizen… We eten steeds meer vlees, laten dieren leiden in kleine, donkere stallen en slachten ze meteen af als ze bijv. niet meer genoeg melk of eieren produceren – even buiten beschouwing gelaten dat de kalfjes al na een paar uur bij de moeder worden weggehaald (zodat wij de melk kunnen drinken) om meteen of later geslacht te worden. Verschrikkelijk…. Bovendien produceert deze industrie 52% van alle CO2-uitstoten wereldwijd. Meer als alle autos, vliegtuigen etc. bij elkaar.
Echt iets om even bij stil te staan…

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 16:19

Hoi hoi, bedankt! Ook erg goede challenge tot nu toe: veel bewuster! Wat knap dat je (bijna altijd) vegan eet zeg! Nu geen b12 tekort meer door het pilletje? Het is eecht verschrikkelijk wat er in de vlees industrie gebeurt, dat weet ik. Goed dat je het me even uitlegt. Die film is een goede tip! Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Charlotte juni 22, 2016 at 17:31

Ja de films zijn echt de moeite waard om te kijken, Marit 🙂 Dank het pilletje nu geen tekort meer & fitter dan ooit!
En, oh ja, als je weet wat er in die industrie allemaal gebeurd is het helemaal niet meer moeilijk om geen dierlijke producten meer te eten/drinken. Als alternatief voor melk is kokos-rijs-melk zonder toegevoegde zuikers trouwens heerlijk bij havermout. Voor iedereen die net als ik niet gek is op sojamelk! 🙂

Antwoord
Ismay juni 22, 2016 at 15:47

Hey,
Wat een leuk en interessant stukje.
Mijn stiefvader eet geen vlees gewoon omdat hij het niet lekker vind.
Daardoor eten wij eigenlijk bij het avond eten ook geen vlees maar.
Eerst moest ik er erg aan wennen maar nu vind ik het heerlijk. Er zijn zo veel vervangers voor vlees die echt lekker zijn. Soms is het even zoeken en uittesten maar maaltijden zonder vlees zijn heel goed te doen.
Ik mis het nu echt niet meer en als ik vlees eet ben ik tegenwoordig 9 van de 10 x heel erg misselijk.
Maar in vond dit een heel interessant stukje:)

Antwoord
Marit juni 22, 2016 at 16:10

Ik vind de vleesvervangers die ik tot nu toe heb geprobeerd echt super lekker. Dus een grote reden waarom ik vervolgens echt wel twee vega schnitzells haal ipv de normale. Gek dat je nu gewoon zelfs misselijk word! Bedankt voor je reactie 🙂

Antwoord
Marvin juni 23, 2016 at 08:28

Ik vind dat iedereen lekker een eetpatroon moet volgen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Vegetarisch eten is niet voor mij weggelegd. Ik ben een echte vleesliefhebber en zou dus niet zonder willen. Wel eet ik 1 a 2 keer per week geen vlees bij het avondeten, omdat het anders wel heel veel wordt 😉

Antwoord
Marit juni 23, 2016 at 11:39

Da’s waar, als je doet waar je je goed bij voelt, dan hou je het ook beter vol. Maar het is door zulke dingen ook goed om er achter te komen dat er dingen zijn die prima kunt vervangen door vlees. Goed dat je het toch zo’n 1 a 2 keer per week zonder doet!

Antwoord
Sanne juni 23, 2016 at 17:43

Ik ben pescotariër, maar wil wel graag vegetariër worden. Ik woon alleen nu nog thuis, wat het lastig maakt om ‘anders’ te eten. Bovendien heb ik door het vele huiswerk vaak geen tijd om zelf te koken! Maar als ik op mezelf woon (ben nu zeventien), wil ik zeker vegetariër worden. Ik wil dit vanwege het dierenleed (ik vind het echt verschrikkelijk hoe er vaak met dieren om wordt gegaan) en het milieu.
Tekorten heb ik nog nooit gehad, ik eet vaak burgers en andere vervangers (van Tivall zijn echt lekker!) met extra B12 en ijzer en ik slik voor het idee af en toe een vitaminepil.
Goed van je dat je deze challenge doet Marit, alle beetjes helpen volgens mij en het is mooi dat je je lezers op deze manier ook iets bewuster maakt! Sorry voor het lange verhaal…
Sanne

Antwoord
Marit juni 24, 2016 at 08:57

Wat goed dat je daar voornemen hebt. Wordt er thuis al een beetje rekening mee gehouden? Je kunt ook altijd wat vegetarische vervangers in huis hebben, zodat je niet echt hoeft te koken, maar dat als er vlees wordt gegeten, je iets achter de hand hebt. Tivall is inderdaad ook erg lekker. Geen lang verhaal hoor, bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Sanne juni 25, 2016 at 17:44

Dankjewel! Mijn zus is ook pescotariër en mijn moeder zo goed als, dus daardoor eten we al vaak vleesvervangers en is mijn vader vaak de enige die vlees eet. Ik vind het moeilijk om te stoppen met vis, omdat iedereen dat nog wel gewoon eet, maar dat ga ik dus wel doen als ik op mezelf woon. Ik vind jouw voornemen om een stuk minder vlees te eten dan eerst ook erg goed!

Antwoord
Jolien juni 23, 2016 at 18:00

Ik ben een geen vlees wel visser 😉 en zeg zelf nooit dat ik vega ben, dat label krijg je alleen. Ik zeg altijd dat ik geen vlees eet. Komt idd omdat ik minder affiniteit heb met vis, maar als ik het eet zorg ik wel dat het bio/duurzaam is (net zoals zuivel en eieren). Verder is vis echt wel heel gezond, en waar je in feite niet zonder visvetzuren kunt kun je wel zonder vlees. Ooit wil ik wel stoppen met vis eten maar ik vind het stiekem ook gewoon te lekker….

Antwoord
Nadieh juni 24, 2016 at 10:54

Hier ook een geen vlees, maar heeeel af en toe vis-eter, vanwege de meedogenloze vleesindustrie en de grote consequenties voor de aarde die hierboven al genoemd zijn. De visindustrie is natuurlijk in feite geen haar beter, dus dat eet ik ook vrijwel nooit meer. Bovendien is het totaal onnodig om dagelijks vlees/vis te eten en probeer ik de grootverbruikers altijd te laten inzien dat je met heel af en toe een “goed” stuk vlees (van bioslager of boerderij uit de buurt) ook al een groot verschil kunt maken. Daarbij vind ik bijna niets is erger dan halfgaar gebakken kiloknallers of niet uitgebakken spekjes. Als je dan al een dier eet, geniet er dan ook echt van en bereid het met liefde. Wat ook prettig is, is om vegetariers niet als vervelend of veeleisend te zien. In mijn dispuut zijn er bijvoorbeeld maar 3 vegetariers, maar dat vindt niemand een probleem en we koken dus ook altijd zonder vlees of vis. Zo krijg je ook weer inspiratie van elkaar. Zelfs mijn bestuursgenoten -fervente vleeseters- koken nu regelmatig zonder vlees. Veel mensen hebben ook gewoon nog geen vegetarisch kookrepertoire.

Ennn voor de burgerliefhebbers, of voor wie echt niet zonder hartig beleg kan: de burgers, bratwurst, kipstuckjes, shoarma en eigenlijk alles van de Vegetarische Slager (gewoon bij AH, Jumbo enzo verkrijgbaar) zijn echt verrukkelijk! Veel van hun producten zijn ook vegan.

Goed dat je hier nu ook aandacht aan besteedt! Ik vind je blog hartstikke leuk, maar vond het jammer dat je ondanks je bewuste eetgedrag, je je niet echt bewust leek te zijn van de impact van de vlees- en visindustrie. Dus top dat je je hier nu meer in verdiept!

Antwoord
Marit juni 25, 2016 at 10:43

Bedankt voor je reactie Nadieh. Het is gewoon iets waar veel mensen, waaronder ik, de ogen voor sluiten. Ik snap best wel dat je zo af en toe over mijn eetgedrag dacht en dat zal vast nog wel eens gebeuren, maar de bewustwording is er zeker. Het is inderdaad heel leuk om mensen te laten zien hoe lekker vega kan zijn. Het gaat niet om het stukje vlees, maar meer om het gat op je bord denk ik, maar dat gat is ontzettend makkelijk om te vullen met allerlei ander lekkers. Goed dat je vegetarisch eet!

Antwoord
Joanne juni 26, 2016 at 09:54

Ik ben zelf ook vegetariër, maar ik wil nog wel even wat zeggen over de omstandigheden waaronder bijvoorbeeld melk wordt geproduceerd. Ik vind het trouwens knap als je veganistisch kunt leven hoor, maar ik merk wel dat bijvoorbeeld de documentaires die hierover gaan nogal eenzijdig zijn. Ik woon zelf op een boerderij, (melkveehouderij, dus niet echte vleeskoeien) en ik weet dat de dieren hier echt goed verzorgd worden en ze helemaal niks tekort komen. Ze worden niet uitgebuit, hebben ruime en schone stallen en er wordt goed met ze omgegaan. Over de kalfjes die bij de moeder worden weggehaald is nu ook een discussie bezig, helaas ook door mensen die zich er niet genoeg in verdiept hebben en dus snel aannemen wat ze horen. Het is dus echt niet zo, zoals veel mensen wel vaak denken, dat overal in de veehouderij misstanden voorkomen.
Een heel verhaal, maar ik wilde het toch graag even zeggen 🙂

Antwoord
Marit juni 26, 2016 at 19:25

Wat een goede reactie, Joanne. Ik ben zelf ook tussen de boerderijen opgevoed en heb daar inderdaad een heel goed leven gezien. Natuurlijk zal door ook verschil in zijn, maar ik word er niet veganistisch door. Goed dat je het even hebt gezegd, bedankt!

Antwoord
Mar juli 4, 2016 at 11:48

Hoi Marit,

Ik weet niet of iemand je deze tip al gegeven heeft, maar als je quinoa combineert met peulvruchten krijg je een compleet eiwit, en dat kan je lichaam net zo goed opnemen als eiwitten uit dierlijke producten. Je kunt ook youtube eens raadplegen, zo is actueel de sterkste man van de wereld veganist. Verder lees ik in deze sectie en ook onder je vorige artikel veel over B12. Belangrijk daarbij is om op te merken dat B12 ook een issue is voor mensen die wél gewoon vlees en zuivel eten. Als je je iets uitgebreider informeert, leer je dat B12 in dieren en dierproducten terecht komt doordat zij bij hun natuurlijke voeding gras en wortels van de grond eten. In deze grondresten zit B12 die zo in het dier terecht komt (en later in ons doordat wij ze eten). Maar de meeste dieren krijgen droogvoer dat bestaat uit mais en granen. Hier zit weinig grond aan en dus ook weinig B12 in. Dit zorgt ervoor dat zo’n 50-60% van alle mensen een tekort aan B12 heeft (heb je niet meteen last van, dat kan jaren duren). Aangezien maar een heel klein percentage van de mensen vega(nist) is, is B12 dus zeker ook iets om op te letten als je wel vlees eet. Gelukkig kun je makkelijk en voor weinig geld tabletjes halen bij het kruidvat. Als het je interesseert, kun je je altijd verder zelf informeren om meer te weten te komen 🙂 Hopelijk was je challenge succesvol!

Antwoord
Marit juli 4, 2016 at 13:34

Hi Mar,
Wat een goed berichtje zeg, je zegt veel dingen die ik nog niet wist! Die tip van quinoa met peulvruchten is een hele goeie, die ga ik voortaan vaker proberen. Interessant dat de sterkte man op wereld een veganist is. En ja, gelijk heb je, als je wel vlees eet houdt het niet in dat je wel voldoende B12 binnen krijgt. Bedankt voor je interessante informatie, ben d’r nog niet over uitgezocht, dus ga me er weer wat in verdiepen!

Antwoord
zonderzooi juli 12, 2016 at 09:10

Leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven! Vegatarisch eten lijkt me in ieder geval ietsje makkelijker dan helemaal vegan eten, dan zou ik denk ik toch bang zijn dat ik bepaalde tekorten heb (vooral eiwitten). Er zijn tegenwoordig zo veel heerlijke vega vervangers dat je veel meer dingen kunt maken zonder dat je iets mist. Zoals lekkere bieten of champignon burgers, hmmm!

Antwoord
Sharon van Tuil juli 23, 2016 at 20:42

Ik ben bewust flexitarier! Ik merk dat mijn darmen veel fijner reageren op plantaardige voeding, dierlijke eiwitten zijn veel lastiger te verteren. Door de weeks eet ik 3 dagen vega en 2 dagen vis. In het weekend eet ik ook gevogelte. Uiteraard kan ik af en toe ook genieten van een biefstuk, maar rood vlees probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. De hoofdreden dat ik dit doe is dus voor mezelf, en dat ik de diertjes daarmee een klein beetje ‘red’ is een leuke bijkomstigheid.

Antwoord
Brenda augustus 10, 2016 at 01:41

Ik vind het zo leuk te lezen dat veel bekende bloggers (incl, thou) zich interesseren in de vega(n) way of what-I-put-in-my-face 🙂
Het stoppen met zuivel is inderdaad nogal lastig, maar als je het niet cold turkey aanpakt en rustig afbouwt is het prima te doen, naar mijn ervaring dan. Maar thumbs up voor dit artikel dus!

Antwoord
Marieke augustus 11, 2016 at 10:45

Hoi! Hier een vegetariër die wel vis eet. Ik ben acht jaar vegetariër geweest ‘die ook geen vis eet’, maar ik merkte dat mijn lichaam deze voeding toch wel nodig had: zwart voor de ogen worden na het opstaan met soms als gevolg flauwvallen. De dag dag ik besloot toch vis te gaan eten (wat best wel wennen was) heb ik hier nooit meer last van gehad!

Antwoord
Jade november 9, 2016 at 11:16

Hoi Marit!
Leuk dat je hierover schrijft! Ik denk dat het een extra stukje bewustwording is voor veel mensen en dat vind ik goed:)
Ik ben zelf namelijk al meer dan 10 jaar vegetariër en doe zo’n 4 keer in de week krachttraining.
Mijn oplossing om niks tekort te komen: Gezond en gevarieerd eten en door wat extra eiwitjes te nemen (eiwitpoeder/eiwitrepen) kom ik niks tekort!
Daarnaast neem ik per dag één multivitamine speciaal voor vegetariërs, hier zit onder andere B12 in.
Ik ben benieuwd naar hoe de challenge je afgaat, veel succes!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram