HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: van alles over vetten

geschreven door Marit augustus 11, 2021 10 Comments

Ik kan me goed voorstellen dat je tegenwoordig geen idee meer hebt wat we nou wel of niet nodig hebben. Dit geldt ook bij vetten. Hebben we nou wel of niet vetten nodig? En welke vetten dan? Ik ga het je vertellen in de ‘Weetje Woensdag’ van deze week!

Macronutriënten
Je hebt drie macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Over koolhydraten en eiwitten heb ik eerder al een blog geschreven, nu zijn de vetten aan de beurt. Volgens het Voedingscentrum zijn vetten voedingsstoffen die bijvoorbeeld te vinden zijn in halvarine, olie, vlees, kaas, koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Er bestaan verschillende soorten vetzuren, die te verdelen zijn in verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Verzadigde vetten
Van deze vetten heb je juist zo min mogelijk nodig. Deze vetten laten volgens deze website de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed stijgen, wat niet goed is voor de gezondheid. Te veel hiervan kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Verzadigde vetten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen, zoals volle zuivelproducten en vette vleessoorten. Ook zitten ze in roomboter, margarine, koekjes, chocolade en gebak.

Onverzadigde vetten
Deze kun je terug vinden in (olijf)olie, noten, eieren, (vette) vis… Deze vetten hebben we nodig. Deze vetten worden volgens deze website gehaald uit planten en zijn essentieel, wat inhoudt dat je lichaam deze zelf niet kan maken. Deze vetten heb je nodig voor de opbouw van je cellen en je weerstand.
Ook breekt de goede cholesterol uit onverzadigde vetten de slechte cholesterol uit verzadigde vetten af en verlaagd daarmee het cholesterol gehalte in het bloed.

Waar zijn vetten goed voor?
Vet blijft relatief lang in de maag en geeft daarom voor langere tijd een verzadigd gevoel. Tijdens een work out wordt er niet alleen energie gehaald uit de koolhydraat voorraad, maar ook wordt er energie gehaald uit vetten.  eerder vertelde, wordt tijdens een work out vooral energie gehaald uit koolhydraten. Pas later worden de vet en eiwit voorraadden aangesproken.
Ons lichaam heeft vetten nodig, ze leveren vitamines. We gebruiken vetten als bouwstenen, voor warmte, tegen ongewenste indringers en om onze ogen, hersenen en spieren goed te laten werken.

Te vet door vet?
Volgens het Voedingscentrum hoeft vet eten niet per direct te leiden tot overgewicht. Daarbij ga ik je weer hetzelfde vertellen zoals in elke blog, het gaat om je energiebalans: als je wilt afvallen moet je minder eten dan dat je verbruikt.
Vet levert per gram meer calorieën aan het lichaam dan koolhydraten en eiwitten. Vet levert 9 kcal per gram vet, koolhydraten en eiwitten 4 kcal per gram. Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is het belangrijk een combinatie van de drie macronutriënten te eten. We hebben ze alle drie nodig.

Zelf ben ik altijd al een voorstander geweest van vetten. Ik ben dol op avocado, pindakaas en gebruik ook dagelijks (kokos)olie bij mijn maaltijden. Een handje noten en een verse vis met regelmaat. Ja hoor, ik ben er zeker niet vies van en zorg dat ik voldoende vetten in mijn eetpatroon heb. Ik vind het af en toe interessant op mijn voedingsinname bij te houden, zo kan ik ook in de gaten houden hoe de verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is. Je vergeet soms hoe vaak je bijvoorbeeld olie en boter ergens bij gebruikt. We hebben het zeker nodig, maar net zoals alles: met mate.

Hoe kijk jij tegen vetten aan? Wat eet jij het liefst om voldoende vetten te eten?

10 Comments

Lisa september 21, 2016 at 10:18

Hoi Marit,

In mijn voedingsschema zit dagelijks 30 gr noten en gerookte zalm. Ben het helemaal met je eens!
Ik kook altijd met olijfolie, maar is geurloze en smaakloze kokosolie beter?

xLisa

Antwoord
Marit september 21, 2016 at 16:12

Kokosolie staat bekend om verzadigd vet… denk dat het gewoon goed is om af te wisselen? En noten en zalm, yum!

Antwoord
Lisa september 21, 2016 at 10:26

Hee Marit,
margarine staat in zowel verzadigd als onverzadigd?En frituurolie onder onverzadigd, huh ? 🙂

Antwoord
Marit september 21, 2016 at 16:11

Hoi Lisa,

Margarine bestaat uit verzadigde en onverzadigde vetten, zoals meerde producten zijn. Wel is er inderdaad een verschil, je hebt margarine in een kuipje en vloeibare. De zachtere varianten zijn vooral onverzadigd. Dat van die frituurolie snapte ik niet helemaal, maar denk dat die ook onverzadigde en verzadigde heeft, maar heb die eruit gehaald, omdat ik het was ongeloofwaardig vind haha.

Antwoord
Lisa september 21, 2016 at 18:40

Ja en roomboter is juist wel weer goed ahha.

Antwoord
Marit september 21, 2016 at 20:24

Goed is een heel ruim woord he 😉 Roomboter bevat vooral verzadigde vetten, waar we ook zeker wat van nodig hebben, maar wat we ook al binnen krijgen door andere producten. Dus ja, alles met mate.

Antwoord
Sabine september 21, 2016 at 11:20

Hoi Marit!
Hoeveel energieprocent vetten houd jij zelf ongeveer aan? 20/30/40?

Antwoord
Marit september 21, 2016 at 16:01

Eigenlijk let ik er niet heel erg op, maar ik denk dat ik zo tussen de 20 en 30 procent zit. Jij?

Antwoord
Laura september 21, 2016 at 14:38

Hey.. paar dingetjes niet helemaal duidelijk. Frituur olie lijkt mij niet echt een gezonde vorm van vet.

Ik eet persoonlijk liever een likje roomboter in plaats van margarine vanwege de bewerking van margarine. Maar ik weet dat voedingscentrum anders voorstelt.

Antwoord
Marit september 21, 2016 at 16:01

Hoi Laura, ik vond dat inderdaad ook een beetje gek, maar ik heb het van een bron overgenomen. Ik heb nog meer informatie opgezocht en even aangepast. Ik heb nog steeds geen idee of frituurolie nou verzadigd of onverzadigd is, maar het lijkt me ook niet echt een ‘gezonde’ vorm van vet. Thanks voor je reactie!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram