In de ‘Weetje Woensdag’ van deze week besteed ik aandacht aan metabolisme, oftewel onze stofwisseling. Ik hoor er veel over, maar vond het wel interessant om er meer over te lezen en weten. Hieronder mijn interessantste bevindingen.
Wat is metabolisme?
Deze website vertelt me dat metabolisme de manier en snelheid is waarop je lichaam je calorie-inname, afkomstig uit voeding, omzet in energie. Het kan worden beïnvloed door veranderingen aan te brengen in je beweeg- en voedingspatroon. Ook spelen factoren als leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke factoren mee (hier kunnen we dus niets aan veranderen).
Metabolisme zet dus het voedsel wat we eten om in energie. Wanneer je normaal eet, gebruikt je lichaam tot ongeveer 85% van deze calorie-inname om je lichamelijke processen in stand te houden, zoals verteren, het warm houden van je lichaam, bloedcirculatie, groeien van haar etc. In deze blog heb ik je al eens vertelt over wat calorieën zijn. De andere 15% van je calorie-inname gebruikt je lichaam om de lichamelijke activiteiten uit te voeren, zoals de dagelijkse beweging (lopen, fietsen huishouden) en sporten.
Laag of hoog metabolisme?
Hoe hoger je metabolisme, hoe meer calorieën je verbrand. Ook in rust verbrandt je dan meer calorieën. Spiermassa is bijvoorbeeld een effectieve manier om je metabolisme te verhogen. Lees in deze blog meer over afvallen door krachttraining.
Volgens deze website daalt je metabolisme vanaf 25 jarige leeftijd (OH HELP!) met 5% per 10 jaar. Helaas een onomkeerbaar proces, het hoort bij het ouder worden. Het dalen komt vanwege een tegenstemde beweging van een vermindering van je spiermassa en het groter worden van je vetmassa. Iets waar je dus zeker als sporter rekening mee kan houden, want het betekent niet dat je geen spieren meer opbouwt naar mate je ouder wordt.
Tips om je metabolisme te verhogen
Op deze website kwam ik verschillende tips tegen om je metabolisme te verhogen.
1. Ontwikkel spieren
Wat dus al eerder werd verteld, spiermassa verbrand meer.
2. Beweeg intensief
Bewegen om energie te verbruiken, ook na je training. Pak de fiets naar je werk, loop naar het station. Zorg ervoor dat een aantal keer per dag je hartslag verhoogd.
3. Drink voldoende water
Water drinken helpt je lichaam om alle voedingsstoffen die je via voeding naar binnen krijgt op je juist manier te gebruiken. Water helpt om de voedingsstoffen efficiënt naar je cellen te vervoeren n het bepaalt hoe de cellen deze stoffen gebruiken. Ook zorgt water voor de afvoer van afval en giftige stoffen.
4. Eet vaker
Dit is een veel voorkomende tip, maar naar mijn idee is het vooral belangrijk om te doen wat hierbij goed voor jou voelt, wat ik al eens in deze blog beschreef.
5. Kruid je eten
Door peper (groene en rode) krijg je niet alleen smaak, maar is ook een goed hulpmiddel om de stofwisseling te versnellen.
6. Eet eiwitten
Eiwitten zijn in het lichaam moeilijker af te brengen dan vet of koolhydraten, dit kost dus meer energie. In deze blog vertel ik je van alles over eiwitten en waarom het goed voor je is.
7. Drink je koffie zwart
Na een kop koffie in de ochtend kun je zeker een energieloos ervaren. Als je het met mate drinkt, kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Zwart dan wel, want melk en suiker helpt hier niet bij.
8. Drink groene thee
De cafeïne en catechine in groene thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een boost.
9. Vermijd crashdiëten
Doe je een dieet van minder dan 1.000 kcal, dan is dit niet goed voor je stofwisseling. Zulke diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezond eetpatroon en voeding voor je spieren. Je verliest spiermassa, waardoor je stofwisseling daalt.
10. Slaap voldoende
Te weinig slaap kan je stofwisseling verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan. Daardoor kun je juist honger krijgen en vermoeidheid kan leiden tot meer eten.
Ik hoop dat je er wat van opgestoken hebt! Nu ben ik wel benieuwd… heb jij een snelle stofwisseling denk je? Zo ja of nee, hoe komt dit dan volgens jou?
Fijne woensdag!
7 Comments
Heel interessant om te lezen 🙂 Alleen zet ik mijn vraagtekens bij sommige van die manieren om je metabolisme te verhogen. Misschien een tip om wat meer wetenschappelijke bronnen te gebruiken/toe te voegen. Of misschien wat meer nuance in je verwoording want nu geef je het weer als vaststaande feiten en dat valt natuurlijk wel te bezien.
Dank voor je reactie, Sas. Wat ik al op het begin aangeef, het zijn mijn interessantste bevindingen. Ik vind het leuk om dit soort dingen op te zoeken en schrijf dit op aan de hand van de websites die ik dan noem. Voor wetenschappelijke artikelen moet je niet bij mijn site zijn, denk ik. Daarnaast denk ik dat de tips zeker wel mee kunnen werken als je je metabolisme een boost wilt geven. Mag ik vragen waar je je vraagtekens bij zet? Misschien kan ik er dan idd nog een stukje aan toevoegen!
Ik snap dat het niet de bedoeling is om wetenschappelijke artikelen te schrijven. Zou ook zonde zijn want die lezen ook niet zo lekker weg 🙂
Maar om wetenschappelijke studies en artikelen te gebruiken als bron om zaken die beweerd worden te ondersteunen siert natuurlijk wel en geeft dat extra beetje vertrouwen en diepgang in de informatie die je biedt. Anders blijft het bij pseudowetenschap. En dat kan natuurlijk ook een prima keus zijn maar dan kan je misschien wat voorzichtiger zijn met wat je als feit naar voren brengt.
Van bovenste twee punten zijn enorm veel studies te vinden die inderdaad de beweringen ondersteunen maar van de overige punten heb ik mijn twijfels of het wel een effect heeft.
Daar heb je zeker gelijk in, maar voor alsnog kijk ik gewoon op verschillende websites en haal daar informatie vanaf. En voor mij kwamen de tips wel echt als herkenning, want ze werken naar mijn idee wel voor mij, vandaar dat ik dit ook zo opgeschreven heb. Daarnaast zijn het geen shockende dingen die mensen nu gaan aanpassen om hun metabolisme te verhogen, maar ligt het gewoon op de lijn van gezondheid. Ik kan wat vaker gebruik maken van wetenschappelijke studies en artikelen, maar ik vind zelf dat ik altijd veel informatie alleen al van websites kan halen. Ik probeer het vaak ook niet als feit te brengen, maar leg duidelijk uit dat dit is wat ik erover heb gevonden en dat ik er natuurlijk geen professional in ben. Ik zal er binnenkort eens wat meer over opzoeken. Bedankt voor je berichtje!
Ik denk dat ik een langzaam werkend metabisme heb, helaas. Ben al tijden bezig om er die kilo’s vanaf te krijgen. Nu al dik 2 weken en bezig met 5 x in de week sporten (bootcamp en bodypumpen) en 1850 kcal per dag (1.80cm en 85kg) , wat ik bijhoudt in mijn fitnesspall, evenals de doelen voor calorieën en vetten. En er is werkelijk prachtig 0.4 kilo af en qua cm niets! Ik doe er enorm m’n best voor, maar ‘t gaat alleen veel te langzaam.
P.s. mooie naam! Hihi
Dan is het juist de kunst om vol te houden! Twee weken is nog niet heel erg lang, dus je lichaam moet ook even wennen. Geef het tijd en als je beweegt en goed en gezond eet, zul je hopelijk snel resultaat boeken!
Ik heb van nature een trage stofwisseling (genetisch), maar door veel te sporten / bewegen en een goed voedingspatroon denk ik dat mijn metabolisme tegenwoordig wel een stuk sneller werkt 🙂