HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: van alles over chocolade

geschreven door Marit mei 11, 2016 9 Comments

“Chocolade is goed voor je.” Één zin die ik ooit heb gehoord, heb opgeslagen en vanaf de eerste seconde heb geloofd. En sindsdien koop ik de hoeveelheid die je op de bovenstaande foto ziet (de W van Weetje Woensdag, zie je het ;)) van mijn lievelings chocolade, Tony’s Chocolonely (nope, nog steeds geen #spon), wekelijks. Maar wat ik ook vaak hoor is: alles met mate. So confusing! Is het nou wel of niet goed? Met alle liefde wijd ik er daarom deze week mijn ‘Weetje Woensdag’ aan. Komt ‘ie!

Chocolade
Chocolade is, volgens Wikipedia, een lekkernij dat gemaakt is van cacao. Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Het is over de hele wereld geliefd (joh). Het wordt vooral gekocht als repen, maar wordt ook verwerkt in producten, zoals bonbons, koekjes en ijsjes. Ook kun je de cacaopoeder gewoon los kopen, zodat je zelf aan de slag kan!

Chocolade gezond?
Dit zul je vooral de laatste jaren ook al een aantal keer voorbij horen komen. Iets wat je misschien heel graag wilt horen ook 😉 Via deze website lees ik waarom chocolade gezond kan zijn. Dat komt namelijk door de cacao. Cacao bevat bestanddelen die je cholesterol verlagen, het gelukshormoon activeren en die goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao het bevat, daarom wordt er ook vaak pure chocolade geadviseerd. Maar net zoals bij witte en melk chocolade, wordt er ook (vaak) bij pure chocolade suiker en vet aan toegevoegd om het niet zo’n bittere smaak te geven. Cacao is dus zeker gezond, maar weet ook dat jouw reep chocolade vaak uit meer dan alleen cacao bestaat, wat het niet per se ‘gezond’ maakt.

Maakt chocolade ook gelukkig?
Ook hier hoor ik veel over, dus vond ik de moeite waard om op te zoeken. Via de website van Willem Wever (ja echt) lees ik dat bij het eten van chocolade het stofje ‘endorfine’ in je hersenen vrijkomt. Dit is een stof die door je lichaam gemaakt wordt en die voor een blij en gelukkig gevoel zorgt. Dat het stofje vrijkomt, komt door bepaalde stoffen die in de chocolade zit, maar ook het feit dat chocolade zo fijn gaat smelten in je mond, zorgt voor een prettige ervaring voor je lichaam, waardoor je weer een seintje naar je hersenen stuurt om endorfine aan te maken. Dit stofje zit ook in bijvoorbeeld koek en ijs (vet en suiker), dus ook bij dit soort dingen kan dit stofje vrij komen.

Elke dag chocolade
Bovenstaande informatie betekent natuurlijk niet dat je de schappen van de supermarkt leeg moet kopen en op chocolade-dieet moet gaan. Ook voor dit geldt: met mate. Alsnog bevat de meeste chocolade ook suiker en vetten en het is aan jou of dit binnen jouw voedingspatroon past. Naar mijn idee kan het zeker geen kwaad en is het juist goed om zo’n geniet-momentje op de dag te hebben en is het alleen maar meegenomen dat de cacao gezond is en het ook nog voor een beetje vrolijkheid zorgt!

En ik?
Ik eet bijna iedere dag wel een stukje chocolade. Ik kan het (meestal) bij een stukje houden, daarom mag het van mezelf ook dagelijks. Onze chocolademand is dan ook altijd behoorlijk gevuld en het komt nooit voor dat we zonder chocolade zitten (hihi). Vooral na het eten heb ik trek in een stukje chocolade. Ik denk dat ik dan onbewust (nu bewust) toch op zoek ben naar dat stofje… Ik word er in ieder geval erg gelukkig van en kan er gewoon niet zonder 😉 Mijn lievelingssmaken op dit moment zijn (van Tony’s ja) Puur Amandel Zeezout & Discodip.

Wat zijn jouw favoriete smaken? En elke dag een stukje?

9 Comments

Maaike mei 11, 2016 at 12:10

En t mooie is dat er binnenkort een nieuwe Tony smaak komt 🙂 Voor in je chocolademand!

Antwoord
Marit mei 11, 2016 at 17:45

Is er al toch! Bij de Appie? Moet ‘m nog kopen en proeven, yum!

Antwoord
Zonderzooi mei 11, 2016 at 12:39

Heel gek maar ik ben niet echt zo’n chocoladefan. Vind het heerlijk door ijs, cakes of koekjes maar gewoon ‘zo’ maak je me er niet blij mee. Als ik een stukje chocolade eet is het vaak van die hele pure, maar liever door een gerecht verwerkt. Dan kan ik er geen nee tegen zeggen hihi!

Antwoord
Marit mei 11, 2016 at 17:45

Best fijn om ook eens iets niet lekker te vinden toch 😉 Tony al geprobeerd?

Antwoord
ellen mei 11, 2016 at 16:32

Wat goed dat jij het bij 1 stukje kan houden, bij mij is dat echt niet zo! Wanneer ik aan de chocolade kom, eet ik gelijk heel de reep op totdat ik misselijk ben. Erg, maar ik weet het van mezelf, dus ik heb geen chocolade in huis 🙂 Ik denk dat het best wel verslavend is!

Antwoord
Marit mei 11, 2016 at 17:43

Haha, goed dat je het dan niet haalt! 😉

Antwoord
laura elting mei 12, 2016 at 10:36

Tony is ook nog steeds mijn favoriet! Gelukkig kan ik net als jij mij goed inhouden en genieten van een stukje en de reep wegleggen. Mijn vriend is vaak verbaas over hoe lang zo’n reep in de kast blijft liggen 😉

Antwoord
Marit mei 12, 2016 at 12:13

Haha, wat goed! Gewoon intens genieten van een stukje en dan heb je er idd langer wat aan!

Antwoord
Marvin mei 12, 2016 at 12:04

Hoewel ik chocolade erg lekker vind, zal ik het eigenlijk zo goed als nooit zelf kopen. Gelukkig neemt mijn vriendin regelmatig wat mee, dan pik ook gewoon een stukje 😉

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram