De één moet er niet aan denken, de ander heeft er juist baat bij: sporten tijdens je menstruatie. Is sporten tijdens je menstruatie aan te raden, of juist niet? Weetje Woensdag!
Cyclus
Iedere cyclus is anders: de duur, de heftigheid, de klachten, etc. Bij sommige wordt hun cyclus gereguleerd door de pil of een ander voorbehoedsmiddel, sommige hebben een natuurlijke cyclus. Wat ik in ieder geval duidelijk wil maken: iedere cyclus is anders en iedereen met een baarmoeder ervaart de cyclus anders. Ik trek dus geen conclusies in deze blog of zeg dat voor iedereen hetzelfde geldt. Luister naar je eigen lichaam, dat is het allerbelangrijkste!
Hormonen
De hormonen oestrogeen en progesteron reguleren je menstruatiecyclus. Je menstruatie is op te delen in twee fases: de fase vóór je ovulatie (folliculaire fase) en de fase na je ovulatie (luteale fase). In de eerste fase van je cyclus heeft oestrogeen een dominante rol en houdt progesteron zich op de achtergrond. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je je gemotiveerd, zelfverzekerd, sociaal, hoopvol, creatief en energiek voelt. In deze fase kun je je op het gebied van sporten sterker voelen en deze fase leent zich er perfect voor om wat intenser of zwaarder te sporten (mits je dat wilt, natuurlijk).
Na je eisprong, de tweede helft van je cyclus, wordt de progesteron dominant. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe. Je kunt gevoeliger worden voor kritiek, gaat van alles reflecteren en dat energieke gevoel kan wel eens wat meer achterblijven. In deze fase kan jouw lichaam wat meer behoefte hebben aan op een rustigere manier bewegen: wandelen of joggen, fietsen, skeeleren, yoga, lichte(re) krachttraining. Vooral doen wat goed voelt.
Sporten tijdens menstruatie
Hierboven heb je kunnen lezen wat voor mate van beweging past bij een bepaald deel van je cyclus. Wanneer je menstrueert nemen beide genoemde hormonen af. Iedereen ervaart andere klachten bij (en voor) het menstrueren: buikpijn, krampen, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, etc. Je baarmoeder trekt samen, waardoor je krampen kunt ervaren.
Sporten stimuleert de bloedsomloop in je baarmoeder, waardoor je menstruatiepijn kan verminderen. Bewegen zorgt doorgaans voor een fijn gevoel, dit geldt ook voor bewegen/sporten tijdens je menstruatie. Sporten stimuleert namelijk de aanmaak van endorfine in je lichaam. Het geeft afleiding en nieuwe energie. De endorfine heeft dus niet alleen een positief effect op je gemoedstoestand, het verlicht ook de pijn.
Endorfines kweken
Nu hoef je bij sporten tijdens je menstruatie niet direct te denken aan een intense sessie. Er zijn veel opties om te bewegen en om dus die endorfine aan te maken: een wandeling, zwemmen, yoga, rustig hardlopen, een stukje fietsen… laat het vooral bepalen door hoe je je voelt, dit kan iedere cyclus weer anders zijn. Zorg ervoor dat je je op een fijne manier beschermt tegen doorlekken (cup, tampon, maandverband) en dat je kleding aandoet wat comfortabel zit.
Sporten tijdens menstruatie JA of NEE?
Op Instagram vroeg ik of jullie sporten tijdens je menstruatie. 90% van de stemmers stemde “JA”! De redenen die ik daarbij hoorde: “krijg er een goed gevoel en energie van”, “om de pijn te verlichten”, “vaak wel, maar wel rustiger aan” en “fijne afleiding bij krampen”. 10% stemde “NEE” met als redenen: “veel buik- en rugpijn” en “omdat ik me dan vaak moe voel en me lichaam rust wil geven”. Mooi om te lezen dat veel mensen geen reden zien om niet te gaan sporten, maar ook luisteren naar hun lichaam: toch anders of wat lichter trainen.
Sport ik tijdens mijn menstruatie?
Zelf sport ik mijn hele cyclus door, maar door PMS de week ervoor (stemmingswisselingen en minder energie) en menstruatiepijn tijdens de eerste dagen pas ik mijn trainingen hier op aan. Dit heb ik niet altijd zo gedaan. Tijdens mijn jeugd schaatste ik grappig genoeg vaak een Persoonlijk Record tijdens deze periode(!) en in de periode daarna was het gewoon altijd doorknallen, klachten of niet. Sinds een tijdje durf ik veel meer naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en hier ook aan toe te geven. Dan ga ik bijvoorbeeld wandelen in plaats van een interval training of doe ik pilates in plaats van krachttraining.
Hoe zit dat bij jou? Voel jij je ook energieker en sterker tijdens de eerste fase van je cyclus? Sport jij tijdens je menstruatie?
Bronnen:
https://www.fit.nl/gezondheid/menstruatie-sporten
https://yourgoals.nl/blog/zal-ik-trainen-tijdens-mijn-menstruatie/
https://www.prorun.nl/gezondheid/hardlopen-tijdens-je-menstruatie-5-tips/
https://www.womenshealthmag.com/nl/trainen/a26882974/sporten-tijdens-menstruatie/
https://www.libresse.nl/feiten-en-fabels/alles-over-ongesteld-zijn/sporten-tijdens-menstruatie/
https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschap-zo-werkt-het/progesteron/
https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5001271/de-cyclus-strategie-maisie-hill-menstruatie-hormonen