HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: is sporten in de hitte anders?

geschreven door Marit januari 16, 2019 2 Comments
sporten in de hitte

Een rondje van 5 kilometer en ik zweet zoals ik nog nooit heb gedaan. Ik vroeg me af wat sporten in de hitte voor mijn lichaam betekent en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Voor de lezers in Nederland misschien wat minder toepasbaar, maar ik was zelf erg benieuwd en wil mijn bevindingen graag delen… tijd voor een WEETJE WOENSDAG!

Luchtvochtigheid

In dit deel van Australië wordt er veel gesproken over “humidity” oftewel luchtvochtigheid. Die is hier aardig hoog, wat bijvoorbeeld betekent dat je snel gaat zweten. Voordat ik het ga hebben over sporten in hitte, is het wellicht handig om te weten wat luchtvochtigheid precies inhoudt.

Zoals de naam al doet vermoeden staat luchtvochtigheid voor de hoeveelheid vocht die zich in de lucht bevindt (bron). Dit vocht heeft de vorm van waterdamp. Buitenshuis kan de relatieve luchtvochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot 100%. Binnenshuis is dit meestal tussen de 40 en 60%. In de badkamer is de relatieve luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Nederland

In Nederland is de luchtvochtigheid gemiddeld 80-85%. Een hoog getal door de natte herfst/winter en de regen en sneeuw die dan valt. Hierdoor voelt het in de winter buiten al snel kil en guur aan bij een lagere temperatuur. Een hoge luchtvochtigheid in de zomer zorgt voor het benauwde weer op warme dagen, vaak afgewisseld met onweer aan het einde van de dag.

Brisbane

De luchtvochtigheid in Brisbane ligt rond de 50-70%. Niet zo hoog als in Nederland, maar hier ligt de temperatuur (gemiddeld) veel hoger. Het is hier nu zomer, wat inhoudt dat het overdag rond de 30 graden is, in de nacht rond 20. In de winter is het hier overdag ongeveer 20 graden, ‘s nachts zo’n 10 graden.
Je kunt je vast wel de afgelopen zomer in Nederland herinneren. Veel dagen rond de 30 graden, wat zweten geblazen was! Dat is hier dus ook het geval. Ik vind het heerlijk, maar ik merk wel dat sporten anders is. Mijn snelheid ligt lager en ik zweet veel meer dan ik gewend ben.

Sporten met warm weer

Door te sporten, wordt er warmte in het lichaam geproduceerd, waardoor je lichaamstemperatuur oploopt. Niet alleen de luchttemperatuur speelt hierbij een rol, ook de intensiteit van de inspanning, de windsnelheid, de thermische straling en natuurlijk de luchtvochtigheid (bron). 

Als je sport met warm weer, zweet je sneller. Hierdoor daalt het bloedvolume, wat weer inhoudt dat het hart sneller moet slaan. Een beetje extra zweten is niet erg, maar een combinatie van het onvermogen om warmte af te geven en hoge temperatuur kan leiden tot gezondheidsrisico’s (en kan dus gevaarlijk zijn!). Hou het zeker dus in de gaten als je je niet lekker voelt na een work out (misselijk, verward, extreem vermoeid/overmatig zweten). 

De luchtvochtigheid heeft dus zeker invloed op je sportprestatie. Een hogere hartslag en vooral veel zweten. Als je hier rekening mee houdt, je je hierop aanpast en voorbereidt, kun je prima blijven sporten met een hoge luchtvochtigheid/hoge temperatuur. 

Tips voor sporten in te hitte:

  1. Sport in ochtend of avond zodat de temperaturen zo laag mogelijk zijn.
  2. Drink veel water! Probeer net zoveel te drinken als je denkt te verliezen wat betreft zweet. Drink zowel voor, tijdens en na de training.
  3. Draag zo min mogelijk kleding.
  4. Een koude douche achteraf: eerst uitzweten en dan koud afdouchen zodat je lichaamstemperatuur weer wat daalt.

Hopelijk vond je het een interessant weetje! Over twee weken weer een ander weetje wat ik ga onderzoeken! Tips? Laat me vooral weten waar jij meer over wilt weten!

N.a.v. deze blogpost vind je deze blogs wellicht ook interessant:
Wat voor invloed heeft je vetpercentage op de kou?
Is afvallen in de zomer makkelijker?
Is een warming-up nodig?
Hoe snel vermindert je spiermassa?

2 Comments

Ilse juni 25, 2019 at 12:34

Nou deze week zeeeeeer toepasbaar, hittegolf in Nederland. 35 graden. Dus leuk om deze blog te lezen 😉

Antwoord
Marit juni 27, 2019 at 04:17

Haha ja, daar speelde ik uiteraard op in! Omgekeerde wereld, haha. Geniet ervan!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram