Wist je dat we gemiddeld zo’n 14 tot 25 scheetjes per dag laten? En dat een ander woord voor wind of scheet ‘flatus’ is? Nou, dat vond ik al een paar leuke weetjes om deze blog mee te beginnen! Je hebt het vast al eens meegemaakt: winderigheid tijdens het sporten. Hoe kan dit en is wordt het door te sporten erger? Ik zocht het uit voor de Weetje Woensdag van deze week!
Waarom laten we scheetjes?
Het laten van winden is volgens deze website een hele normale en gezonde functie van het lichaam. Op deze manier loos je de overtollige darmgassen waar je lichaam van af moet. Je hebt winden die erg stinken, maar ook windjes die je totaal niet ruikt. Dit heeft vooral te maken met de voeding die je eet. Gasvorming kan komen door verschillende dingen. Er zijn een aantal dingen die de gasvorming bevorderen, denk hierbij aan kauwgum kauwen, het drinken door een rietje, het drinken van koolzuurhoudende dranken, drinken tijdens het eten, roken, door stress, zuivel of producten die bijvoorbeeld nog niet rijp (denk hierbij aan groente en fruit) zijn. Maar ook sporten is een belangrijke oorzaak van meer winderigheid.
Meer scheetjes tijdens sporten?
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel hardlopers last hebben van maag- en darmklachten tijdens het lopen van langere afstanden en wedstrijden. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel in de darmen, veelvuldig windjes moeten laten en darmkrampen. Dit speelt vooral op bij een hoge loopintensiteit en uitputting. Vrouwen blijken hier volgens deze website meer last van te hebben dan mannen.
Op deze website lees ik dat meer winderigheid tijdens het sporten veelal te maken heeft met het zware ademhalen dat je doet bij het sporten. Het teveel aan lucht dat je inademt komt in het spijsverteringskanaal terecht en kan er dan alleen via de anus uit. Je slikt dus veel adem in tijdens het sporten en dat moet er simpelweg weer uit.
Dezelfde website geeft nog een reden voor winderigheid tijdens het sporten en dat door zweet en inspanning de spijsvertering in gang wordt gezet. Sporten kan er voor zorgen dat het voedsel sneller verteert. Dit gaat dus sneller dan normaal, dus er komen gassen vrij in het darmkanaal, wat weer zorgt voor scheetjes. Krachttraining maakt het er niet beter op, bij krachttraining span je namelijk je spieren rondom je organen (de buikspieren) aan, waardoor je dikke darm ook samengedrukt wordt, waardoor er lucht kan ontsnappen.
Slecht om ‘m in te houden?
Op deze website lees ik dat het ophouden van winden niet verstandig is, want het kan zorgen voor buikkrampen. Of het nou gaat om ontlasting of darmgassen, je moet het niet inhouden maar het zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Het inhouden van scheten kan namelijk leiden tot uitstulpingen van de darmen. De giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Een scheetje laten of naar het toilet gaan geeft dan verlichting van de pijn.
Nou, echt een leerzaam weetje! Ik herken mezelf zeker in dat hardlopen, vooral bij wedstrijden heb ik meer last van buikkrampen. Ik heb het idee dat dit komt door bijvoorbeeld een andere slaapplek, anders eten en spanning. Mij helpt het dan om ‘normaal’ te blijven doen, op mijn ademhaling te letten en dingen te eten die goed zijn voor de stofwisseling.
Hoe zit dit bij jou? Heb jij last van winderigheid tijdens het sporten? Al eens een scheetje gelaten tijdens de yogales? You’re not the only one!
4 Comments
Dit verklaart alles! Nu hoef ik mij in ieder geval niet meer te verontschuldigen ?
De hoge inname van eiwitten heeft hier ook geen positief effect op ? maar een betere stoelgang is echt wel beter!
Leuke blog en herkenbaar ook?
familie van..? =)