HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is rauw eten?

geschreven door Marit mei 10, 2017 1 Comment

Je herinnert je vast nog wel de documentaire ‘rauw’ van een aantal jaar terug? Met het jongetje Tom die alleen maar rauw voedsel kreeg voorgeschoteld door zijn moeder. Dat is nu zo’n 6 jaar geleden, inmiddels zijn we heel wat ‘raw’ en ‘vegan’ tentjes en cafeetjes verder. Sapjes, salades… we doen er alles aan om zo gezond mogelijk te leven. Ik vroeg me af of rauw eten wel zo gezond is en wat het dan precies inhoudt… daarom deze keer een Weetje Woensdag over rauw eten!

Wat is rauw eten/raw food?
Met rauw voedsel wordt eten bedoeld dat niet is gebakken, gekookt of een ander manier is verhit. Volgens deze website is het het eten dat groeit op de grond of aan de bomen. Officieel is het al het voedsel dat niet is verhit boven de 48 graden Celsius. Denk hierbij aan fruit, groenten, noten, zaden, gekiemde bonen, zeewier en algen.

Waarom zou je rauw eten?
De reden waarom mensen er voor kiezen om rauw te eten is volgens deze website omdat ze het eten van rauwe groenten en fruit gezond vinden, en geen gekookte of gebakken groente eten, omdat dan voedingsstoffen verloren gaan. Sommige voedingsstoffen zijn hitte-gevoelig, wat inhoudt dat bij verhitting van het voedsel, sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Denk hierbij aan enzymen (eiwit/katalysator) en vitamines.
Mensen die rauw eten geven aan dat ze zich beter en energieker voelen. Hun huid straalt, ze staan vrolijker in het leven, hebben minder allergische reacties en zijn op het gewicht dat ze graag willen. Des te meer rauw eten je eet, des te minder ongezonde dingen je nuttigt. Alles wat je eet is onbewerkt. In bewerkte producten (bijv. brood, rijst, koekjes, suiker…) worden al snel dingen ingestopt die we niet nodig hebben. En daar zitten volgens deze mensen dan weer kankerverwekkende stoffen in. Rauw eten is makkelijk te verteren, bevat meer vezels, minder zout en verzadigd vet dan bewerkte producten. Kortom: gezonder dan dit wordt het dus niet.

Nadelen van rauw eten
Klinkt dus allemaal erg gezond, maar ik vraag me af of dit wel zo is. Ze zeggen dat door verhitting bepaalde vitamines en mineralen verloren gaan, maar mis je ook niet veel voedingsstoffen door alleen maar rauw te eten? Veel producten kun je namelijk niet eten als ze niet verhit zijn, denk hierbij aan bepaalde groenten, bonen, vlees, rijst, zuivel etc.
Volgens deze website raadt het Voedingscentrum af om 100% rauw te eten. De reden hiervoor is dat rauw eten kan leiden tot een tekort aan essentieel voedingsstoffen (met name vitamine B12, calcium en organisch ijzer). Ook zou het kunnen leiden tot ondergewicht, ontregeling van de menstruatiecyclus en tandbederf. Er wordt dan ook door het Voedingscentrum aangeraden om ten minste 25% gekookt voedsel te eten. Door voedsel te koken worden bepaalde voedingsstoffen juist weer beter opgenomen.

Voorbeelden van rauw eten 
Wat kun en mag je eten als je alleen maar rauw voedsel eet? Groente en fruit dus, gedroogd fruit (dadels, rozijnen…), noten, zaden, rauwkost, kiemgroenten, zeewier… alles wat dus puur is en waar niets aan verwerkt is: geen verhitting, niets aan toegevoegd. Ontbijten met een smoothie, lunchen en avondeten met salades… er zijn inmiddels veel manieren bedacht hoe je toch gevarieerd kunt eten. Door middel van een blender, een sapcentrifuge en bijvoorbeeld een droogoven. Je kunt repen maken van gedroogd fruit en noten, allerlei soorten smoothies en salades.

Des ondanks dat ik het ongezond vind om 100% rauw te eten, vooral na er meer over te hebben gelezen, ga ik morgen (samen met Marije) de uitdaging aan om een hele dag rauw te eten. Ik vind dat ik het eens moet proberen en ik denk dat het echt moeilijker is dan je denkt… ik ben zelf gek om warme maaltijden en ontbijt dan bijvoorbeeld ook met warme havermout, eet bij de lunch altijd iets warms (al is het door de salade) en avondeten moet sowieso warm zijn, anders vult het naar mijn idee niet. Ook al is het maar één dag, het wordt voor mij een uitdaging. Natuurlijk hou ik de camera bij de hand, dus volgende week zal het resultaat op mijn YouTube kanaal verschijnen.

Wat vind jij van rauw eten? Heb je het wel eens een dag of meer geprobeerd? Tips zijn meer dan welkom! 

1 Comment

Janca mei 10, 2017 at 11:29

En vaak zien mensen die echt 100% rauw voedsel eten de blender ook nog eens als verhitting, omdat het elektrisch is… Dan wordt het helemaal lastig! Succes morgen! Ik doe het je niet na, haha.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs