HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat is het nut van cheatdays?

geschreven door Marit november 11, 2020 11 Comments
blog foto

Je hebt er vast wel eens van gehoord: cheatdays. Een dag waarop je alle regels van je dieet even opzij zet. Een pauze van je dieet. Een dag waarop je alles eet wat je wilt: pizza, ijs, chocolade etc. De vraag van deze Weetje Woensdag: wat is het nut van cheatdays?

Wat is een cheatday?
Een cheat betekent letterlijk bedriegen. Een ‘bedrieg dag’ dus. Je bedriegt je gezonde levensstijl met ongezond eten. Even pauze nemen van je dieet. Mensen noemen bijvoorbeeld een maaltijd bij de snackbar een ‘cheatmeal’. Mensen die een cheatday inlassen zijn vaak bezig met een afvalproces. Ze willen afvallen, dus proberen ze minder te eten dan ze verbruiken (negatieve energiebalans creëren). Omdat dit vaak best lastig is om vol te houden, wordt er voor zichzelf een moment bepaald (bijvoorbeeld de zondag) dat je die dag alles mag eten wat je de afgelopen week hebt gemist en waarbij je jezelf nu wel toestemming geeft om dat te eten. Denk hierbij aan croissants, chocolade, patat, pizza, ijs, snoep, koekjes… De lekkere trek stillen, zodat je maandags weer vol goede moed begint aan je gezonde levensstijl.

Juist wel, of juist niet?
Wanneer ik op het internet zoek naar waarom cheatdays wel of niet goed zouden zijn, kom ik verschillende artikelen tegen, met verwijzingen naar verschillende onderzoeken. Zo zou één cheatday per week wel goed zijn, omdat dan je lichaam niet in spaarstand komt en je metabolisme op gang blijft. Maar tegenhangers zeggen dat als je bijvoorbeeld de hele week onder je verbruik eet en je één dag dus (behoorlijk) gaat cheaten, je dus eigenlijk alles wat je onder je verbruik zat, er zo weer bij aan eet, dus niet afvalt. Hmm, verschillende meningen dus, ik ga de twee verschillende kanten belichten.

Wél een cheatday
Op internet zoek ik naar waarom je wél een cheatday zou inlassen als je bezig bent met invallen. Volgens deze website komt je lichaam tijdens het afvalproces (dus minder calorieën eten dan je gebruikt) in de zogenaamde katabole fase: het weefsel gaat verbranden om aan energie te komen. Dit is precies wat er moet gebeuren als je wilt afvallen. Je lichaam spreekt op deze manier de vetvoorraden aan. Het nadeel hiervan is dat niet alleen vet wordt verbrand, maar ook je spierweefsel wordt op zekere hoogte afgebroken in deze fase. Hoe langer je lichaam in de katabole stand is, hoe sterker je lichaam weefsel gaat afbreken. Volgens dezelfde website kan een cheatday er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat er met een dosis nieuwe energie het proces tijdelijk gereset wordt. De afbraak van spierweefsel wort dan even stil gezet en gaat daarna weer minder snel. Daarnaast vul je ook met al die koolhydraten, je glycogeenvoorraad weer even aan. Dit zorgt er weer voor dat je meer energie hebt, dus zwaardere inspanning kunt leveren. Ook op mentaal vlak kan een cheatday helpen, omdat je dan even kunt genieten van allerlei lekkers, zonder je met je dieet bezig te houden.
Volgens deze website wijst een onderzoek ook uit dat de deelnemers die 6 dagen per week 1300 kcal eten en één dag 2700 kcal (tijdens de cheatday) meer zelfcontrole hadden dan de deelnemers die elke dag 1500 kcal aten. Wel verloren beide groepen uiteindelijk evenveel gewicht.

Geen cheatday
Klinkt best logisch, zo af en toe een cheatday inlassen. Zo hou je het diëten beter vol en kun je toch eens in de week eten wat je wilt. In dit artikel lees ik dat er niet perse een onderzoek aanwijst dat een cheatday niet zou werken, maar dat het vooral belangrijk is om jezelf op zo’n moment niet vol te stoppen met alleen maar ongezonde dingen. Stel je wilt afvallen en eet van maandag t/m zaterdag dagelijks zo’n 1500 kcal, maar op zo’n cheatday laat je alles gaan, waardoor je zo aan zo’n 3000-5000 kcal komt, dan kan de rest van het dieet weinig zin hebben. Je eet onder je onderhoud, maar haalt dit allemaal in tijdens een cheatday, waardoor je op hetzelfde gewicht blijft. En als je wilt afvallen is het belangrijk om minder te eten dan je verbruikt.

Zelf ben ik geen voorstander van cheatdays, maar dat is echt persoonlijk. Ik denk ook echt dat dit per persoon verschilt. Ik kan me voorstellen dat als jij je strikt aan je dieet houdt, je enorm kan verheugen op zo’n cheatday. Zelf vind ik het zonde om al die lekkere dingen uit te stellen naar één dag en eet ik liever elke dag iets lekkers, gezond of niet. Als ik dan al die momentjes zou uitstellen tot één moment dan zou ik te erg losgaan, denk ik. Dan liever elke dag lekker genieten van een ‘cheat’ (rotwoord). Ik vind ook dat je te allen tijden gewoon moet kunnen genieten van eten en dat een dieet ook heel gezond én lekker kan zijn, zodat je niet heel erg snakt naar ‘chats’. Als het voor jou werkt, vooral doen, maar maak het niet te gek en zoals voor alles geldt: geniet, met mate.

Ben wel heel benieuwd hoe dit voor jou is. Las jij echt cheatdays in of werkt dat voor jou juist niet?

11 Comments

Bianca mei 24, 2017 at 16:18

Nee ik heb niet echt een cheatday, maar heb af en toe zin iets lekkers, en dan neem ik het gewoon, maar ik moet wel erg opletten dat ik niet teveel lekkere dingen neem ben veel te blij dat er 18 kilo van af is. En als je eenmaal iets lekkers eet is het moeilijk er van af te blijven voor mijn wel in ieder geval.

Antwoord
Nienke mei 24, 2017 at 22:57

Ik ben ook niet zo’n voorstander van een ‘cheatday’. Eerder van een ‘cheat moment’. Ben 38 kg afgevallen, en at dan een keer per week gewoon frietjes en een keer per week een lekker broodje. Zo hield ik het goed voel. Heb wel eens een uitschieter gehad natuurlijk, en als ik dan teveel ongezonde dingen at op een dag verloor ik geen gewicht. Vond het dan zo zonde van de dagen dat ik zo m’n best deed.

Antwoord
Henrike mei 26, 2017 at 07:44

Ben geen voorstander van het woord cheat, alsof het slecht is om een keer friet / patat etc te eten. Heb ook hetzelfde als jij, als ik elke dag mezelf gewoon pindakaas en chocolade gun dan heb ik er ook minder behoefte aan en die ene keer in de maand dan ofzo dat ik een keer pizza eet omdat ik daar zin in heb is dan ook geen probleem. Denk liever gewoon in balans, af en toe wat meer kcal kan prima zolang je de rest van de tijd het normaal houdt.

Antwoord
Marianne mei 28, 2017 at 20:04

Ik heb de laatste tijd gemerkt dat als je 2 stukjes chocolade pakt in plaats van een hele reep, dat je er veel meer van geniet ook. Ik ben het daarmee dan ook met jou eens dat iedere dag een ‘kleine’ cheat fijner werkt dan een hele cheat dag. Al heb ik die ook wel eens haha.

Antwoord
Karlijn juli 25, 2018 at 10:35

Voor mij werkt het wel. Alleen dan doe ik één cheatweekend per 6 weken, niet per week. Als ik lekkere dingen in huis heb dan blijf ik daar maar aan denken en moeten ze op als ik iets neem. Ik kan me echt verheugen op mijn cheatweekend en ga dan ook helemaal los. Na dat weekend ben ik het ook weer helemaal zat en ga ik er weer lekker tegenaan. Natuurlijk neem ik soms wel eens een ijsje of een dessert als we gaan uiteten. Maar niet structureel.

Antwoord
Marit juli 30, 2018 at 18:05

Hey Karlijn, fijn dat je zo’n weekend lekker kunt genieten en daarna het ook weer zat bent! Ik snap dan goed het nut van die twee cheatdays voor jou! Bedankt voor je reactie.

Antwoord
Denise juli 25, 2018 at 11:03

Cheatdays zijn wel leuk, maar toch neem ik veel liever elke dag zo’n minizakje M&M’s van 45gr met een ijskoude cola zero! Dat is serieus elke middag een genietmomentje, en dat maakt het voor mij veel makkelijker om de de rest van de dag in te houden!?

Antwoord
Marit juli 30, 2018 at 18:05

I totally feel you!

Antwoord
Iris juli 26, 2018 at 07:20

Hmmmm… de verschillen in mening zijn erg interessant 😮 Goed artikel!

Antwoord
Daenelia juli 30, 2018 at 18:12

Volgens mij werkt het principe vanm 80-20 ook heel goed voor bveel mensen. 80% van je weekmaaltijden zijn gezond en gebalanceerd. 20% van je maaltijden (of de snacks) zijn meer voor de lekkere trek. Eén cheatdag, dat je de hele dag mag eten wat je wilt, lijkt me contraproductief, tenzij je daar een rem op kan zetten. Eén cheatmaaltijd bijvoorbeeld op die dag. Anders wordt het het butterfield diet plan (google dat maar XD).

Antwoord
Marit augustus 2, 2018 at 18:07

Klopt, ik denk dat ik onbewust die regel ook wel toe pas! Jij ook?

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs