HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: de mind-muscle connectie

geschreven door Marit juni 10, 2020 0 comments

Terwijl ik mijn setjes squats en lunges in de sportschool doe, kan ik gerust mijn hele boodschappenlijst voor straks bedenken en ook de rest van mijn dag indelen. Denken aan de spieren die ik aanspan tijdens het squatten? Not really… Maar wat blijkt? Door je te focussen op de spieren die je aanspant tijdens een oefening, kun je de contractie in je spieren verbeteren, wat weer kan leiden tot meer spier activiteit en groei. Mind-muscle connectie… wat houdt het in en hoe werkt het? Ik zocht het uit!

Wat is een mind-muscle connectie?
Via deze website lees ik er meer over en wordt het duidelijk uitgelegd. Door je hele lichaam lopen zenuwen. Deze beginnen in je hersenen en vertakken naar beneden. Als je dan bijvoorbeeld je biceps aanspant, dan sturen je hersenen een ‘elektrische vonk’ naar die spier om samen te trekken. De zenuwuiteinden zijn gekoppeld aan de spiercellen. Na een signaal vanuit de hersenen volgen in de cel een paar reacties die weer zorgen voor contractie/ontspanning. Als je dus aan het trainen bent (bijvoorbeeld je borst), dan gaat er een signaal naar je hersenen om deze spiergroep te activeren.

Waarom zo trainen?
Volgens deze website kan een goede mind-muscle connectie veel voordelen hebben in het bouwen van je droom fysiek. Als je bijvoorbeeld op een apparaat een oefening gaat uitvoeren, terwijl je niet weet waar die goed voor zou zijn of welke spiergroep je hiermee aanspreekt, dan haal je minder uit de oefening. Pas als je een oefening goed uitvoert, in combinatie met een goede contractie (samentrekking) range of motion (bewegingsmogelijkheid) zorg je ervoor dat je je spiergroep volledig activeert. Bijvoorbeeld als je een bench press uitvoert, dan kun je je volledig focussen op je borst en daardoor focus je je minder op de schouders en triceps, waardoor die minder geactiveerd worden. En dat wil je, als je bezig bent met borst trainen.

Aan de slag!
Allemaal leuk en aardig, maar hoe pas je het toe in je training? Je hersenen moeten weten waar je spieren zitten en hier moet je je op focussen.
Kijken of juist ogen dicht: voor sommige helpt het juist om te kijken naar de spieren. Hierdoor zie je de spier werken. Voor anderen werkt het juist om de oefening met ogen dicht uit te voeren, zodat je je kunt afsluiten van de omgeving en je kunt focussen op de spiergroep.
Trainen met licht gewicht: door een licht gewicht te gebruiken, kun je je beter focussen op de contractie in spiergroep. Je houdt een goede vorm en zorgt dat je de juiste spiergroep aanspreekt.
Contractie: een goede contractie zorgt voor meer spieractiviteit, er komt namelijk meer bloed naar de spiergroep. Er zijn verschillende soorten contractie. Een goede contractie (spier samentrekking) zorgt voor spierspanning.
Tempo: door de oefening rustig uit voeren, kun je de oefening beter controleren en hierdoor hou je langer spanning op de spiergroep.

Dus: begin met een lichtgewicht, focus je op de uitvoering, focus je op de spiergroep die je ziet werken of voelt en zorg voor een goede contractie en een rustig tempo.

Voor mij was dit een vrij onbekend begrip, maar ik vond het echt super interessant om er meer informatie over op te zoeken! Ik hoop dat jij het ook interessant vond om te lezen. Tot volgende week!

Laat een comment achter

Mijn andere blogs