HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: is soja ongezond?

geschreven door Marit oktober 24, 2018 5 Comments

Je hebt vast wel eens gehoord dat je als vegetariër moet oppassen dat je niet te veel soja binnenkrijgt. Wat is hier van waar en is waarom is soja dan slecht voor je? Ik ging op onderzoek uit voor een nieuwe Weetje Woensdag!

Wat is soja?

Sojaproducten worden gemaakt van de sojaboon, een peulvrucht. Soja levert voornamelijk eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetten. Bekende soja producten zijn uiteraard de groene sojabonen, tempeh, tofu en sojamelk en yoghurt. 

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar soja. Er werd namelijk gezegd dat bepaalde stoffen van de sojaboon lijken op hormonen. Deze vergelijking komt vanwege de isoflavonen die in de boon voorkomen. Deze flavonen maken foto-oestrogenen aan: genisten en daidzeïne. En deze stoffen lijken dus sterk op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Wanneer je dus veel soja eet, krijg je veel oestrogeenachtige stoffen binnen.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn veel claims over soja, maar veel hiervan zijn niet of nauwelijks bewezen. Ondanks alle wetenschappelijke studies is er weinig bekend over wat de stoffen in het lichaam doen. Er zijn ieder geval geen duidelijke onderzoeken geweest die duidelijk schade door soja aantonen, maar wel wordt aangeraden om het bij twee porties per dag te houden.

Met mate

Eigenlijk geldt het zoals het bij alles geldt: met mate. Breng genoeg variatie in je eetpatroon en eet niet alleen maar sojaproducten, maar ook producten zonder soja. Sojaproducten passen goed in een gezond, vegetarisch eetpatroon. 

Zelf eet ik regelmatig sojabonen door mijn salade en/of tempeh. Heerlijk! Ik kies wel vaker voor een ander soort melk, dan sojamelk, puur omdat ik het lekkerder vind. 

Eet jij veel sojaproducten? Zo ja, welke?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/hoe-gezond-is-soja
https://www.vegetariers.nl/gezond/veelgestelde-vragen/is-soja-ongezond
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/hoe-gezond-is-soja/

5 Comments

Quint oktober 24, 2018 at 21:53

Hallo Marit,

Ik eet elke ochtend havermout met 250 á 300ml soyamelk met een kiwi, wat noten, kokossnippers en kaneel.
In het weekend meestal niet.
Ik heb vroeger koemelkeiwit allergie gehad, en altijd bij soyamelk gebleven.
Kan dit ‘kwaad’?
Amandelmelk ben ik niet zo fan van namelijk.

Groet Quint

Antwoord
Marit oktober 29, 2018 at 16:12

Hi Quint, nee hoor, totaal niet! 🙂

Antwoord
Sarah oktober 24, 2018 at 23:02

Er is net een aflevering over soja(saus) op keuringdienst van waarde geweest en daar kwam een fel oordeel over. Vind je blogs altijd erg enthousiast maar deze conclusie is wel erg kort door de bocht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de zogenaamde ‘gefermenteerde soja’ 9 van de 10 keer een chemisch proces met zoutzuur waar een stofje vrijkomt wat serieus kanker veroorzaakt. Erg interessant die aflevering!

Antwoord
Marit oktober 29, 2018 at 16:12

Hi Sarah, bedankt voor je berichtje. Jammer dat je het kort door de bocht vind! Ik heb op verschillende websites gekeken (waar dit niet te lezen was), maar er is inderdaad nog zoveel meer over te vinden. Ik ga de aflevering kijken!

Antwoord
Charissa november 25, 2020 at 09:58

Hoi Sarah,
Deze aflevering heb ik volgens mij ook een keer gezien. Dit gaat toch over het fermenteren van soja saus? Dat dit een tijdrovend proces is en veel bedrijven het daarom via een versneld proces doen. Totaal niet goed. Maar gaat niet over soja producten in het algemeen.
Het programma broodje gezond is ook nog wel interessant om terug te kijken. Dit artikel gaat daar over.
https://www.veganisme.org/broodje-gezond-maakt-het-bont-over-soja/
Ik durf in ieder geval mn dag nog wel te beginnen met een schaaltje soja yoghurt 😉 en zoals Marit het zegt, alles met mate 🙂
Groetjes Charissa

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram