HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: is koffie gezond?

geschreven door Marit januari 15, 2020 0 comments
blog foto

Ik ben GEK op koffie! Elke dag gaan er wel een paar kopjes in, het liefst een zwarte koffie direct na het wakker worden al. Ik kwam erachter dat ik, barista en mega koffie-lover, niet eerder een informatieve blog over koffie heb geschreven (schandalig!), dus bij deze! Ik vroeg me af… is koffie gezond? En wat zijn de gezondheidseffecten? Weetje Woensdag!

Koffie kampioenen

Wij als Nederlanders houden ontzettend van koffie. Gemiddeld drinken we zo’n 2 tot 4 koppen per dag. Vroeger werd er wel eens getwijfeld of koffie gezond is, maar er is steeds meer onderzoek dat uitwijst dat het zeker geen kwaad kan. Het blijkt juist gezond te zijn en veel positieve effecten te hebben!

Gezondheidseffecten
  • Koffie levert vocht: waar we eerder dachten dat koffie vocht onttrok, blijkt dat een fabel te zijn. Koffie levert vocht en dat scheelt!
  • Koffie vermindert de kans op hartziekten: een gebruik van 2-4 koppen koffie hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten.
  • Koffie vermindert de kans op diabetes type 2: Onderzoekers denken dat de anti-oxidant chloorogeenzuur in koffie (ook decaf!) zorgt voor vertraging in de opname van suiker in de darmen. Hierdoor hoeft het lichaam minder hormoon insuline aan te maken, wat de hoge bloedglucosespiegel tegengaat. Ben je geconstateerd met diabetes type 2, dan zijn deze effecten anders (bespreek dit met een diëtiste).
  • Koffie stimuleert het centraal zenuwstelsel: cafeïne verbetert de concentratie, de geheugenfuncties en het vermogen om logisch te redeneren. Niet te veel koffie trouwens, dan wordt het juist moeilijker om te concentreren en rustig te blijven.
  • Koffie vergroot je snelheid en uithoudingsvermogen: koffie kan de snelheid en de contractiesterkte van spieren vergroten. Door het drinken van koffie (30-60 min van tevoren) raak je minder snel vermoeid en je uithoudingsvermogen is groter. Yes dus voor koffie voor het sporten!
  • Koffie remt Alzheimer: uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het drinken van koffie en een lagere kant op de ziekte van Alzheimer. Cafeïne reageert namelijk samen met een ander bestandsdeel van koffie op het stofje in je lichaam dat Alzheimer bestrijdt. Een kopje koffie per dag verkleint niet alleen de kans op geheugenverlies (Alzheimer), maar bepaalde herinneringen blijven ook nog eens beter bewaard door koffie!
  • Koffie verkleint de kans op de Ziekte van Parkinson: dit komt door de grote hoeveelheid cafeïne die je in koffie terugvindt.
Cafestol

Bij koffie is het wel belangrijk hoe deze is gezet. Hoe beter de koffie namelijk gefilterd is, hoe minder stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterel. Een teveel hieraan blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten, wat weer de kans vergroot op een hartaanval of een beroerte. Via deze link zie je een heel duidelijk overzicht van welke (manier van) koffie (zetten) deze stof meer of minder bevat.

Cafeïne

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie (en in kleinere hoeveelheden ook in thee, cola, ijsthee en chocolade). Bij een kleine hoeveelheid, 1 á 2 kopjes koffie per dag, verbeterd het de concentratie en prestatie. Maar het nemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt per persoon.

Zoals ik vaker zeg: doe waar jij je goed bij voelt. Je zult zelf het beste aanvoelen of je überhaupt van koffie houdt en hoeveel het “beste werkt” voor jou. Zelf drink ik zo’n drie kopjes koffie per dag. Meestal zwart, maar een soja cappuccino gaat er ook heel goed in.

Over soja cappuccino’s gesproken, ik ben nu ook heel nieuwsgierig wat de verschillen zijn tussen verschillende koffie’s (cappuccino, koffie verkeerd een latte…) en met welke melk (soja, amandel, havermelk…) het meest “verantwoord” is en waarom. Daar volgende week meer over!

Bronnen:
https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/de-voordelen-van-dagelijks-koffie-drinken/item28809
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram