Zelf zou ik niet meer zonder de magnetron kunnen. Ik gebruik ‘m voor mijn mugcake, om brood te ontdooien en om soms wat eten te verwarmen. Maar ik hoor wel eens dat dit eigenlijk helemaal niet goed is, want het verpest de vitamientjes. Wat is hier van waar? Ik ging op onderzoek uit voor Weetje Woensdag!
Hoe werkt de magnetron?
Op deze website lees ik meer over de magnetron. In de magnetron zit een onderdeel wat microgolven produceert. Hier worden de elektronen in beweging gezet, totdat er een vaste frequentie van elektromagnetische straling ontstaat. Deze wordt daarna naar het voedsel geleid. Het voedsel wat in de magnetron staat bestaat uit moleculen. Door de straling van de magnetron gaan de moleculen bewegen en wordt er wrijvingswarmte gegenereerd. Water, vet en koolhydraten (de apolaire moleculen) worden dan opgewarmd. De rest van de moleculen (die niet reageren op de straling), worden verwarmt door de overdracht van de hitte en door de apolaire moleculen. Dit is ook de reden dat niet alles even goed wordt verwarmd op een bord, bijvoorbeeld als het water, vet en koolhydraten niet gelijk verdeeld zijn. Om de resterende delen ook te verwarmen, zet je de magnetron langer aan. Hierdoor heb je kans dat de gedeeltes die al warm zijn nog warmer worden en hierdoor is de kans dat ze kapot gaan.
Vitamines verloren door hitte?
Zoals ik al eens in deze blog (vitamines uit fruit door blenden?) vertelde, gaan veel voedingsstoffen vaak al verloren bij de bereiding. Denk hierbij aan het blootstellen van zuurstof en hitte. Het is dan volgens deze website ook belangrijk om efficiënt met voeding om te gaan: snel schillen, snijden en wassen. Laat het niet te lang weken of koken. En doe dit ook in zo min mogelijk water. Ook bij de verwarming van voeding in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Toch is meerdere malen uit onderzoek gebleken (zie ook deze website) dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in de magnetron. Dit komt door de korte bereidingstijd. Een gezonde kookmethode is dus om voeding zo snel en zo kort mogelijk te verhitten, met zo min mogelijk vocht. Iets bereiden in de magnetron voldoet hieraan.
Dus gezond of ongezond?
Mijn conclusie uit wat ik gelezen heb is dat eten in de magnetron bereiden of verwarmen niet perse ongezond is. Het gaat er vooral om dat een product niet over-verwarmd wordt, want hierdoor gaan er vitamines verloren. Het maakt natuurlijk wel uit wat je dan precies in de magnetron doet. Kant-en-klare magnetron maaltijden zijn zoals het al zegt kant-en-klaar en daar is weinig ‘vers’ meer aan over. Ook als je bijvoorbeeld een maaltijd die je eerder hebt bereid uit de vriezer haalt en opwarmt, dan is het natuurlijk al op een andere manier gekookt. Verwarmen in de magnetron kan naar mijn idee dan geen kwaad, maar zorg wel dat het eten goed wordt verdeeld en dat je tussentijds even opnieuw verdeeld, zodat de hitte wordt verdeeld (en dus niet alleen de apolaire moleculen worden verwarmd). Bij elke bereiding, bijvoorbeeld verwarmen, gaan er dus voedingsstoffen verloren.
Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, maar er zijn dus voedingsmiddelen (groenten en aardappels bijvoorbeeld) die in de magnetron kunnen worden bereid. Dit is dus een efficiëntere verhitting (want korter). Zorg er wel voor dat het voedingsmiddel wel lang genoeg wordt verhit, want sommige producten (groente bijvoorbeeld) kan niet rauw gegeten worden.
Mij stelt het in ieder geval gerust voor één van mijn favoriete ontbijtjes: de mugcake. Verder is dus wel een goede reminder dat ik de groenten niet te lang moet doorkoken en dat als je een magnetron gebruikt je dit gebruikt om iets op te warmen en niet om iets ‘kapot’ te laten branden.
Gebruik jij de magnetron vaak? Ik ben benieuwd!
2 Comments
Ik ben 85 en kan niet zonder de magnetron.
Zojuist dat andere artikel gelezen, waarin stond dat juits de magnetron alle voedingstoffen er ongeveer uit haalt. Meer dan bij andere manieren van verhitten. Moleculen worden vervormd of gaan kapot..