HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: is elke dag sporten goed?

geschreven door Marit oktober 7, 2020 15 Comments

Sporten is gezond! Maar is het ook gezond om elke dag te sporten? Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat elke dag sporten voor mij niet werkt èn dat het ook niet zorgt voor meer en beter resultaat, maar wat zegt het internet? Een nieuwe Weetje Woensdag!

Sporten

Met sporten belast je je spieren. Je vraagt energie van de spieren en hier moeten je spieren naderhand ook weer van herstellen. Elk lichaam is anders en het ene lichaam zal sneller herstellen dan het andere. Als voorbeeld neem ik fitness. Als jij je benen en billen traint en je pakt deze spiergroepen flink aan tijdens een training, dan leidt dit tot een zogenaamde trainingsprikkel (volgens deze website). Na zo’n training is de spier tijdelijk verzwakt. Hierop volgt een herstelperiode. Als de prikkel en het herstel goed genoeg is, dan vindt er een functionele adaptatie plaats: de spier wordt groter en sterker zodat deze in het vervolg een zwaardere belasting aankan. In de hersteltijd is voeding en slaap erg belangrijk. Geef je je spieren niet genoeg hersteltijd, dan kan dit ten koste gaan van je spieren.

Te veel sporten?

Meer sporten is niet altijd beter, je kunt ook te veel sporten. Zoals ik hierboven al vertel is herstel heel belangrijk. Als jij elke dag dezelfde trainingen doet, dezelfde oefeningen en dus je spieren veel belast en weinig laat herstellen, dan kun je volgens deze website gaan merken dat de trainingen juist steeds meer moeite gaan kosten en dat je sneller moe wordt. Terwijl je je juist fit en energiek zou moeten voelen door het sporten. Elke sporter is wel eens vermoeid door veel sporten, maar blijf je dan doorgaan en geef je je lichaam geen hersteltijd, dan kan er na een tijdje overtraining optreden. Je hebt dan je spieren overbelast; een lange tijd te veel van je spieren gevraagd, zonder het herstel te geven. Hierdoor gaan de sportprestaties juist achteruit in plaats van vooruit. Ook overtraining is per persoon anders en zal bij de één sneller en anders optreden dan bij de ander.

Variatie in training

We weten allemaal dat elke dag bewegen belangrijk is. Maar daar zit natuurlijk veel verschil in… zo doet de één een uur krachttraining als dagelijkse beweging, de ander een half uurtje fietsen of wandelen. Variatie is belangrijk bij sporten. Wat ik hier boven uitlegde over fitness, kun je toepassen op iedere sport. Bijvoorbeeld bij hardlopen vraag je veel van je benen (o.a. je knieën). Ook bij deze sport is het niet verstandig om dit elke dag te doen, omdat je je benen dan elke dag belast en ze niet goed kunnen herstellen. De ene dag je bovenlichaam trainen, de andere dag je onderlichaam trainen en dit afwisselen met fietsen, wandelen of hardlopen kan dus prima, maar een rustdag (of twee of drie) per week kan zeker geen kwaad. Ik denk zelfs dat een rustdag(en) een positief effect heeft op jouw fitheid, energie en resultaat.

Elke dag sporten zou dus kunnen, mits je genoeg varieert en herstelt. Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen, mijn omgeving en wat ik lees op het internet dan haal je net zo goed resultaat uit minder vaak sporten per week. Rust voor je lichaam is erg belangrijk en je hoeft echt niet stil te zitten op zo’n dag. Je kunt rustig gaan fietsen of wandelen, zodat de spieren in beweging blijven. Elke dag zwaar belasten is zeker niet nodig en kan alleen maar het tegengestelde effect hebben. Geef je spieren tijd om te herstellen, slaap goed, eet goed en wees lief voor je lichaam.

Heb jij moeite met rustdagen of sport jij elke dag? 

15 Comments

Judith Armande februari 21, 2018 at 11:53

Handig om te weten! Ik sport vaak 2 keer in de week soms 3 en in t weekeind probeer ik 1 dag de fiets te pakken! Qua herstel heb ik het wel mooi verdeeld (dinsdag donderdag vrijdag zondag) ik merk wel dat als ik vaker sport (ik doe voornamelijk spinning) mijn benen slap worden. Denk jij dat het dan slim is om af te wisselen met krachttraining?

Antwoord
Marit februari 26, 2018 at 16:37

Krachttraining zorgt voor meer kracht in het lichaam, dus zou positief kunnen bijdragen aan spinning! 🙂

Antwoord
Annemieke oktober 7, 2020 at 20:16

Als ik of een tip mag geven…
Probeer de krachttraining dan wel op dezelfde dag te doen als het spinnen. Op die manier hebben je benen op de andere dagen ook echt rust.

Antwoord
Marit oktober 8, 2020 at 10:39

Hey Annemieke,
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik zou niet twee zware trainingen op één dag doen, tenzij je echt topsport doet (en hier ook in begeleidt wordt). Ik ben het wel met je eens dat je benen wel echt een dag rust nodig hebben, vooral als je van spinning ook zware benen hebt. Een legday na die dag ervoor spinning te hebben gedaan lijkt me dan niet heel fijn, maar andere spiergroepen trainen kan dan zeker.

Antwoord
Joyce februari 21, 2018 at 15:16

Ik train gemiddeld vijf (soms zes) keer per week, waarbij ik krachttraining combineer met cardio. M’n benen train ik tweemaal en de andere spiergroepen eenmaal (behalve buik, die doe ik altijd een beetje ;)). Voor mij werkt het zo prima! Op rustdagen in het weekend kan ik wel genieten van een goede wandeling, maar soms zijn het ook echt luie dagen, zalig!

Antwoord
Marit februari 26, 2018 at 16:36

Luie dagen zijn af en toe zo heerlijk!

Antwoord
kelly februari 22, 2018 at 11:16

Ik train (kracht training eigenlijk altijd om de dag. Dit werkt het beste voor mijn lijf. Ik ben dan weer opgeladen en heb ook echt weer zin om te trainen. Meestal dus maandag, woensdag, vrijdag (niet altijd) en 1 dag van het weekend. Ik fiets wel elke dag al 15 km of meer voor mijn werk en prive dus dat zijn aigenlijk mijn rustdagen. Ik trainde eerst elke dag, 7 dagen per week inclusief het fietsen. Het was obsessief en pleegde alleen maar roofbouw op mijn lijf. Nu de balans gevonden en mijn lijf doet nu ook veel meer met de trainingen dan daarvoor. Betere spieropbouw, betere slaap en niet constant door cravings naar eten.

Antwoord
Marit februari 26, 2018 at 16:36

Wat super dat je dat ondervonden en ervaren hebt! En heerlijk toch ook af en toe zo’n rustdag 😉

Antwoord
Caroline maart 22, 2018 at 00:45

Ik hardloop gemiddeld 5x per week. Deze week 4, gezien ik ziek ben geweest. Ik probeer na elke 2/3 dagen een rustdag te pakken. Ik zou het liever combineren met een andere sport, maar dat gaat gezien mijn huidige locatie niet. Wil dat straks, zodra het kan, wel weer aanpassen. Dan wil ik graag fitness oppakken en kickboksen, om af te wisselen en m’n knieën minder te belasten. Ben daarnaast gek op watersporten.

Hoe vaak sport jij per week, Marit?

Antwoord
Stravelien maart 25, 2018 at 09:45

Goed en duidelijk artikel! Ik denk dat het, eens je goed en intensief bezig bent, inderdaad moeilijk is om dat en dag ‘los’ te laten, omdat er dan iets ontbreekt ofzo, of je hebt het gevoel ‘niets’ gedaan te hebben…Op dit moment sport ik zo’n vier keer per week, heel afwisselende dingen. Op zondagen doe ik puur iets naargelang mijn gemoedstoestant, soms is dat 7 kilometer lopen, soms is dat een hele dag op de bank liggen en bloggen. 🙂

Antwoord
Marith september 13, 2018 at 12:46

Hey! Vraagje: Als je nog spierpijn hebt van je vorige training, maar wel één rustdag hebt gehad, kun je dan gewoon trainen?
Leuke blogpost!

Antwoord
Marit september 18, 2018 at 09:28

Met spierpijn zou ik dan iets langer rust nemen! Je kunt dan wel andere spieren (dan waar de pijn zit) trainen! 🙂

Antwoord
J maart 13, 2019 at 13:35

Ik wissel af tussen cardio en kracht en neem meestal 1 rustdag per week. Ik hou heel erg van het gevoel tijdens en na het trainen, het maakt me echt wakker en actief, wat maakt dat ik het ook wel mis op mijn rustdag!

Antwoord
Monique april 15, 2020 at 21:05

Mmmm ik doe vaak cardio en krachttraining. Ik vecht nu thuis er een beetje mee of ik dit moet opsplitsen of combineren. Oftewel de ene de dag cardio a 45min, andere dag 45min krachttraining of 3x per week anderhalf uur, waarvan 45min cardio en 45 kracht. Wat is nu wijsheid!?

Antwoord
Marit april 23, 2020 at 02:16

Ik weet niet wat wijsheid is, ik denk dat het vooral belangrijk is dat je naar je persoonlijke voorkeur en doelen kijkt! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram