Veel mensen doen voordat hun work out begint een warming-up. Inlopen, wat rek en strek oefeningen, op een cardio-apparaat… er zijn verschillende meningen of dit nodig is of niet. Ik ben eigenlijk wel benieuwd, dus ik ging op onderzoek uit. In de ‘Weetje Woensdag’ van vandaag vertel ik je van alles over warming-up.
Wat is een warming-up?
Een warming-up zegt het eigenlijk al: warm worden. Volgens deze website, moet je voor het sporten je spieren, pezen en bloedsomloop warmdraaien, waardoor je je lichaam klaar maakt om te gaan presteren.
Door een warming-up te doen stimuleer je namelijk de bloedsomloop, waardoor je spieren beter doorbloed zijn en dus minder kwetsbaar zijn (dan koude, stijve spieren). Hierdoor voorkom je veel blessures.
Ook de stofwisselingsprocessen verlopen sneller door een warming-up. Hierdoor komen je spieren makkelijker aan de nodige zuurstof en energie. Je produceert hierdoor ook minder afvalstoffen en daardoor heb je minder spierpijn.
Daarnaast neemt de zenuwgeleiding toe, wat weer goed is voor je reactievermogen.
Niet alleen bereid je je met een warming-up lichamelijk voor, maar ook mentaal.
Een goede warming-up heeft positieve invloed op je kracht snelheid, lenigheid, uithoudingsvermogen en alertheid.
Passief of actief
Een goede warming-up zorgt er dus voor dat je lichaam (en spieren) warm worden. Dit kan volgens deze website actief, maar ook passief. Met passief wordt bedoeld dat jij en je spieren door bepaalde kleding (een dikke jas aan) ook al warm kunnen worden. Hierdoor verspil je geen energie, maar ben je wel warm. Handig bij bijvoorbeeld een wedstrijd.
Actief is bijvoorbeeld fietsen, lopen of op de crosstrainer. Ook hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur.
Specifiek of algemeen
Ook kun je er voor kiezen om een specifieke of algemene warming-up te doen. Met specifiek wordt bedoeld dat je de spieren warm gaat maken, die je zult gaan gebruiken tijdens de workout. Bijvoorbeeld als je van plan bent om te gaan squatten in je training, dat je dan als warming-up lichtere squats doet, waardoor die spieren vast warm worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om de temperatuur in je lichaam te laten stijgen door bijvoorbeeld op de crosstrainer te gaan. Dit geldt ook bij hardlopen: je warm lopen voor een intervaltraining is een specifieke warming-up.
Voorbeelden van warming-up
Er zijn veel verschillende manieren om een warming-up te doen. Als ik aan een warming-up denk, dan denk ik aan de crosstrainer, aan loopscholing en aan rekken en strekken. Rekken en strekken kun je zeker bij een warming-up meenemen, maar het belangrijkst is dat het lichaam warm wordt.
Op deze website lees ik een goede opbouw voor een warming-up. Te beginnen bij wat dribbelen (joggen) of huppelen. Hierdoor krijg je ‘warmere’ spieren.
Daarnaast kun je voor wat loopscholing gaan, denk hierbij aan knieheften, hakken billen, hoog huppelen, etc. Als je warm bent (waarschijnlijk is je ademhaling ook wat hoger), kun je wat gaan rekken en strekken: enkels en heupen losdraaien, armen loszwaaien en proberen je tenen aan te tikken.
Een warming-up kun je heel eigen maken en naar eigen gevoel doen. Een goede warming-up neemt zo’n 10 tot 15 minuten in beslag. Daarna kun je overgaan tot je echte workout!
Nodig?
Nu ik je uit heb gelegd wat de voordelen van een warming-up zijn, is de vraag of het echt nodig is, want hier zijn dus verschillende meningen over. Een warming-up neemt al snel wat tijd in beslag, dus sommige mensen vinden dit zonde van de tijd. Ik kan niet echt tegen artikelen vinden, maar ik lees wel dat er soms twijfels zijn over rekken en strekken. Dit is een belangrijk onderdeel van de warming-up, maar hierbij is het belangrijk dat de spieren al wel warm zijn. Uit alles wat ik gelezen heb, denk ik dat een warming-up gewoon bevorderlijk is voor je training. Je spieren warm maken voordat de echte workout begint, kan alleen maar goed zijn.
Cooling down
Ben je eindelijk klaar met je workout, moet je ook nog een cooling down doen. Ook dit heeft zo z’n voordelen. Op deze website lees ik dat een cooling down ervoor zorgt dat je lichaam geleidelijk weer tot rust komt en de afvalstoffen die in het lichaam aanwezig zijn, afgevoerd kunnen worden. Hierdoor kun je onder andere melkzuur-ophoping voorkomen. Dat is geen garantie dat je geen spierpijn voorkomt, maar het is zeker bevorderlijk.
Al met al kun je dus concluderen dat je een warming-up en cooling down zeker wel belangrijk zijn. Zelf geef ik ook eerlijk toe dat het er wel eens bij inschiet. Het voelt al snel als tijdsverspilling, maar dat is het zeker niet. Nu ik in voorbereiding ben voor de marathon en er bijna sprake was van een blessure, is een goede warming-up zeker wel een prioriteit. Ik loop mezelf warm, doe wat loopscholing en wat rek en strek oefeningen. Dan kan de looptraining beginnen.
Naar de sportschool fiets ik, wat ik al tel als warming-up en daarnaast ga ik vaak nog even traplopen of op de crosstrainer. Na een workout vind ik het fijn om nog wat te rekken en strekken, foam rollen en naar huis te wandelen of fietsen.
Hoe zit dit bij jou? Doe jij altijd een warming-up? Ik ben heel benieuwd!
2 Comments
Het is maar een term die gebruikt wordt. Het lijkt me logischer dat je je bewegingsoefeningen langzaam opbouwt, en of je de eerste oefening dan ‘warming up’ noemt is niet relevant. Je loopt niet vanuit je auto de sportschool binnen om meteen 50 kilo te liften, lijkt me.
Maar goed, mijn ‘warming up’ bestaat uit lopen naar de studio waar we sporten. Dat is ongeveer tien minuten lopen en werkt dus prima. Het laatste onderdeel van de warming up is een lekkere kop koffie drinken voor ik begin: heel belangrijk, mentaal, voor mij. En zo hebben we dus ook een cooling down: teruglopen naar huis.
Rekken en strekken doe ik pas de dag na of twee dagen na het sporten, dmv lichte yoga. Dat werkt prima. Rekken en strekken voor oefeningen helpen mij niet, eerder dat ik daardoor over-rek en iets verrek.
Ik denk dat iedereen wel een voorkeur heeft voor een bepaalde routine bij workouts. Als je je daar goed bij voelt, is er geen reden om het anders te doen omdat het ‘beter’ is.
Het is inderdaad een term, maar ik denk dat veel mensen ook niet weten dat het wel belangrijk is om te doen. Zoals ik jou begrijp, is het voor jou niet heel logisch om vanuit je auto meteen 50 kg te liften, toch denk ik dat sommige mensen dit minder logisch vinden.
Leuk om te lezen hoe jouw warming up en cooling down gaat, kan ik me wel in vinden!