Een paar jaar geleden was het opeens de hype om geen brood meer te eten, want dit bleek ongezond te zijn. Inmiddels is er behoorlijk wat kritiek op deze theorie en eten we gewoon weer met z’n allen brood. Hoe zit dit nou? Is een boterham nou gezond of niet? In deze ‘Weetje Weoensdag’ vertel ik er meer over!
Boterham
Wat zit er eigenlijk in brood? Op deze website lees ik dat de basisgrondstoffen van brood meel of bloem, water, zout en gist zijn. Hier wordt brooddeeg van gemaakt om het brood te bakken. Het meest gebruikte meel is tarwe. Tarwe is een graansoort. Net zoals gerst, haver, rogge, kamut, spelt, teff, bulgur, gierst en faro. Tarwe is één van de meest gegeten granen in de wereld. Het is makkelijk en goedkoop om te verbouwen, een reden waarom dit vaak wordt gebruikt voor brood. Niet alleen wordt het voor brood gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor koekjes, pasta en sauzen.
Broodbuik
Brood wordt dus meestal gemaakt van tarwe. De arts William Davis heeft zich gespecialiseerd in de effecten van tarwe op de gezondheid en hier schreef hij het boek ‘Broodbuik’ over. In dit boek beschrijft hij volgens deze website dat volgens hem mensen die brood eten te maken hebben met lichte huiduitslag, een hoge bloedsuikerspiegel en onaantrekkelijke maaguitstulpingen. Dit zou weer kunnen leiden tot overgewicht. Dit zou verdwijnen zodra men stopt met tarwe eten.
Koolhydraten
Wanneer ik zoek op tegenartikelen, kom ik veel tegen. Brood staat ook wel bekend om de koolhydraten en wordt daarom door sommige als ‘dikmaker’ gezien. Er zijn namelijk bepaalde diëten waarbij je koolhydraatvrij eet en daardoor afvalt. Op deze website lees ik dat als je ‘te weinig’ koolhydraten eet, je energie uit vetten en/of eiwitten wordt gehaald. Dit betekent dat je snel afvalt, maar niet op een gezonde manier. We hebben namelijk koolhydraten nodig. Koolhydraten dienen als brandstof voor onze spieren en zorgt voor zuurstoftransport naar onze weefsels en hersenen.
Hoe donkerder het brood hoe beter?
Je kunt natuurlijk uit verschillende producten je koolhydraatinname halen, maar brood is daar één van. Er wordt vaak gezegd: “hoe donkerder, hoe beter”, maar hoe zit dit? Op deze website kom ik er achter dat de kleur van brood weinig zegt over de vitamines, mineralen en vezels in het brood. Licht brood kan door gekarameliseerde suikers donkerder worden gemaakt en in wit brood kunnen kleurloze vezels toegevoegd zijn. Je kunt het beste kijken naar de ingrediënten van het brood. Is het brood van bloem, meel of volkorenmeel gemaakt? In bloem zit een gedeelte van de graankorrel, in volkorenmeel zit de hele graankorrel en meel is een combinatie van beide. Hoe meer er van de graankorrel in het meel zit, hoe meer voedingsstoffen er in het brood zitten. Ook kunnen bijvoorbeeld toevoegingen als noten, pitten en zaden extra voedingsstoffen leveren.
Dus…?
Uiteindelijk komt het er toch weer op neer dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. Het kan zijn dat je niet goed op brood reageert, maar dan zijn er genoeg andere producten waar je je koolhydraten uit kunt halen. Denk hierbij aan haver, quinoa, couscous, pasta, crackers etc. Ook hangt het er natuurlijk vanaf waarmee je het besmeerd, je kan het al snel ongezond maken. Wil je afvallen? Dan moet je kijken naar je dagelijkse inname en verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Of je je calorieën uit brood wilt halen, dat is natuurlijk aan jezelf.
Zelf eet ik eigenlijk elke dag wel brood. Er zitten dagen tussen dat ik mijn boterhammen in ruil voor een goed gevulde salade, maar het gemakkelijkst vind ik toch gewoon een boterham. Ik probeer er dan wel altijd voor te zorgen dat dit volkoren is. Dit vind ik het lekkerst, maar ook het meest voedzaam en vult lekker.
Ben jij een brood-eter? Of ben je er echt volop tegen? Vertel!
8 Comments
Leuk artikel! Ook eindelijk een keer een beetje neutraal in plaats van ‘pro-brood’ of ‘tegen-brood’. Ik eet ook gewoon brood, vaak de stevig spelt/volkoren van de Appie, die vind ik het lekkerste! Maar liefde & passiebrood ook :). Op stage eet ik het vaak met appelstroop, maar thuis het liefst met hummus of cottagecheese.
Haha herkenbaar, ik eet ook zo vaak appelstroop! En liefde & passiebrood is zo lekker!
Ik hou enorm van brood maar probeer dit toch wel te beperken tot 3x per week. Persoonlijk vind ik brood namelijk vrij nutteloos, zitten geen goede voedingsstoffen in die je echt nodig hebt en wat erin zit kan je veel beter uit andere producten halen. Wat jij inderdaad al beschreef, een lekkere salade, ik neem bijna elke dag veel groentes mee als lunch (met bijvoorbeeld quinoa), denk dat het lichaam daar meer aan heeft. Het is dat brood zo lekker is….
Ik vind het niet echt nutteloos. Het bevat zeker wel vitamines, mineralen en vezels. Het vult goed en ook belangrijk: er zit jodium in, iets wat we ook nodig hebben. Maar je hoeft het zeker niet elke dag te eten 😉
Wat heerlijk om te horen! I LOVE BREAD. Je kan mij echt wel wakker maken voor brood. ?? En ik heb thuis het donkerste van het donkerste brood bij de balker vandaan (luxe leven). Dus die vitaminen zitten ook wel goed. ??
Vers brood van de bakker, love it!
Ik mis het belangrijkste deel. Het moraal van dit verhaal.. “brood bleek ongezond te zijn”. Wat is hier dan zo ongezond aan? Waarom hebben ze dit geconcludeerd? Als ik jouw verhaal verder lees kom ik er alleen achter dat in brood koolhydraten zitten. Helaas wordt de hamvraag niet beantwoord..
Tegenhangers vinden dus dat brood ongezond is, omdat er koolhydraten inzitten en omdat er tarwe in zit. Ik heb daar dingen over opgezocht en zo kwam ik erachter dat tarwe naar mijn idee niet ongezond is en je dit prima kan toepassen in je dagelijkse eetpatroon.