HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: is biologisch eten beter?

geschreven door Marit maart 6, 2019 0 comments
blog foto

Biologisch eten… is dat gezonder? Lekkerder? Verser? Duurzamer? Ik was wel benieuwd wat biologisch eten precies inhoudt en of biologisch eten nu echt beter is dan dan “normaal eten”… een nieuwe Weetje Woensdag!

Wat is biologisch eten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om biologisch te eten (en drinken). Sommigen doen dit voor het milieu, anderen voor hun gezondheid en weer anderen voor het dierenwelzijn.

De term biologisch verwijst naar de manier waarop bepaalde voeding geproduceerd is. Biologische voeding wordt alleen met natuurlijke middelen geproduceerd. Dit houdt in dat het wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemicaliën, hormonen, antibiotica of genetische modificatie. Een biologisch product mag dus geen kunstmatige toevoegingen (zoals kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en mononatriumglutamaat) bevatten.
Bij het verbouwen van biologische gewassen worden vaak natuurlijke meststoffen gebruikt om de groei van de planten te bevorderen, dieren krijgen geen antibiotica of hormonen en de biologische landbouw lijkt te zorgen voor een betere kwaliteit van de aarde en de opslag van grondwater. Hierdoor vermindert de vervuiling en dit kan bijdragen aan een beter milieu.
Producten waarbij mensen een biologische keuze maken zijn vaak fruit, groenten, granen, zuivel en vlees.

Biologisch eten gezonder?

Veel mensen kiezen voor biologisch, omdat ze er van uitgaan dat het gezonder is. Laten we voorop stellen dat het eten van fruit en groente sowieso gezond is, of dit nu biologisch of “normaal” is. Een stuk fruit of groente is erg afhankelijk van factoren als regio, klimaat en rijpheid. Deze factoren hebben invloed op zowel de smaak, als de voedingswaarden.

Op de vraag of biologisch eten perse beter is dan regulier eten, is helaas geen sterk bewijs beschikbaar. Fruit blijft fruit, groente blijft groente. Er zijn aanwijzingen dat in sommige biologische producten iets meer mineralen en vitaminen zitten, maar volgens veel onderzoeken is dit verschil verwaarloosbaar klein.
Wel klopt het dat er bij de teelt van biologische groente en fruit geen synthetische bestrijdingemiddelen toegestaan zijn (wat ze dus “onbespoten” noemen), maar dat wil niet zeggen dat er bij de teelt geen chemie komt kijken, er worden namelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Biologisch eten goed voor het milieu?

Ook een reden waarom mensen voor biologische voeding kiezen, is het milieu. Bij biologische teelt worden namelijk geen bestrijdingsmiddelen (impact op het milieu) gebruikt. Toch kom ik ook artikelen tegen die uitleggen dat biologisch eten niet perse een positief effect heeft op het milieu. Biologische producten hebben namelijk meer land nodig, ze gebruiken dierlijk mest (waar ook weer grond voor nodig is) en doordat de dieren langer leven, wordt er ook meer meer en broeikasgassen geproduceert.

Conclusie

Biologische voeding bevat mogelijk meer antioxidanten dan normale voeding, maar naar mijn idee is het geen must voor je gezondheid om biologisch te eten. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het totaalpakket van wat iemand tot zich neemt.
Ook hierbij gaat het er vooral weer om dat jij doet waar jij je goed bij voelt.

Zelf eet ik niet biologisch, omdat ik het gewoon te duur vind en ik me goed/gezond voel bij de producten die ik eet. Wel was ik altijd mijn fruit en groenten, zodat ik voor mijn gevoel de bestrijdingsmiddelen eraf spoel ;).

Hoe zit dit bij jou? Eet jij biologisch? Zo ja, waarom wel of waarom niet?

Bronnen:
https://www.ahealthylife.nl/biologisch-vs-niet-biologisch-voedsel-wat-is-het-verschil-en-is-het-gezonder/
http://fitzonderfabels.nl/article/biologisch/
https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/723834/biologisch-voedsel-niet-gezonder-niet-duurzamer-en-niet-lekkerder.html

Blogs die je wellicht ook interessant vindt:
Waarom is vlees slecht voor het milieu?
Cola of cola light?
Wat als je stopt met vlees en vis eten?

Laat een comment achter

Mijn andere blogsfitwithmarit

Toon meer... Volgen op Instagram