HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: is afvallen in de zomer makkelijker?

geschreven door Marit juni 16, 2021 9 Comments

Wat een warmte de afgelopen weken hé?! Door deze temperaturen sport ik anders, eet ik anders en voel ik me anders. Ik vroeg me daarom af of afvallen in de zomer makkelijker is? Ik zocht het uit voor de Weetje Woensdag van deze week!

Eetpatroon, beweegpatroon en homeostase 
Het eetpatroon in de zomer, het beweegpatroon in de zomer en homeostase zijn de factoren die meespelen of het voor iemand in makkelijker is om in de zomer af te vallen (FIT.nl)Homeostase is het vermogen van meercellige organismen om het interne milieu in evenwicht te houden, ondanks veranderingen in de omgeving waarin het organisme zich bevindt, door middel van regelkringen in het organisme.
Een hele mond vol moeilijke woorden, maar wat ik je kan vertellen is dat externe factoren dus invloed hebben op jouw homeostase, bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur. Het lichaam reguleert dit allemaal zonder dat je er veel van merkt. Bij hitte en kou past het lichaam zich aan zodat de lichaamstemperatuur in balans blijft. Ligt de temperatuur lager dan je interne temperatuur, dan kost dit meer energie en verbrand je meer calorieën. Dit houdt dus in dat bij koude omstandigheden, je lichaam harder moet werken, waardoor het meer energie verbruikt en je dus meer verbrand. Wat eigenlijk betekent dat je meer kunt eten in de winter. Leuk om te weten, maar naar dat antwoord was ik niet op zoek.

Er zijn op internet niet veel onderzoeken te vinden die bewijzen dat je inderdaad afvalt in de zomer, dus een duidelijk, feitelijk antwoord wat verklaard dat we in de zomer vaak lichter zijn kan ik jullie helaas niet geven. Maar er zijn zeker wat redenen te bedenken waarom het in de zomer makkelijker kan gaan, op deze wesite las ik vier redenen:

 • Door mooi weer worden we aangemoedigd om actief te worden
  Uit onderzoek blijkt dat mensen daadwerkelijk meer bewegen en sporten zodra het weer beter wordt. Er wordt meer gewandeld, meer gefietst en omdat het in de avond langer licht is, voelen we meer energie om dan nog te gaan sporten.
 • We zijn minder gevoelig voor stemmingen die je meer doen eten
  In de winter zijn we gevoeliger voor de ‘winterblues’ en als gevolg daarvan zijn we geneigd meer te eten, ofwel deze gevoelens te verdringen met eten. Zon heeft een positief effect op deze eetbuien en zorgt ervoor dat deze gevoelens minder snel naar boven komen, dus zullen we minder snel naar eten grijpen.
 • We eten minder na een workout met hogere temperaturen
  Uit onderzoek blijkt dat we minder behoefte hebben aan koolhydraten en vetten na een training wanneer de temperatuur buiten hoger ligt (hoger dan 20 graden). Hieruit blijkt dus dat de temperatuur duidelijk invloed heeft op jouw behoeften, zelfs na een pittige work out.
 • Korte broekjes en bikini topjes
  We kleden ons schaarser en dat maakt ons bewuster van ons eigen lijf. Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen meer gaan letten op wat ze eten.

De zon en warmte hebben dus zeker invloed op ons eet- en beweegpatroon, wat kan helpen bij afvallen. Vitamine D zorgt ervoor dat we ons fijner voelen en we hebben meer energie. We zijn meer in beweging, we eten wat lichter, meer salades, meer fruit en hebben wat minder de behoefte aan veel en vullend voedsel.

Meer energie, maar ook meer terrasjes en ijsjes
Qua lichaam merk ik niet veel verschil tussen zomer en winter, wel merk ik een duidelijk verschil qua energie. Beide perioden ben ik gemotiveerd, maar in de zomer heb ik zo veel meer energie! In de zomer sta ik veel gemakkelijker (vroeg) op en vind ik het zo fijn dat je je niet zo hoeft in te pakken als je naar buiten/de sportschool wil. In de zomer heb ik inderdaad minder behoefte aan warm, vullend eten, maar ben tegelijkertijd wel veel vaker op terrasjes te vinden, waar ook de nodige versnaperingen worden genuttigd. In de avond heb ik meer zin om buiten te zijn, dan om binnen te zitten, maar ook hoort daar vaak een ijsje bij. Sjah, houdt elkaar wat in balans zeggen we dan maar ?

Ben wel erg benieuwd naar hoe het bij jou zit! Val jij gemakkelijker af in de zomer?

9 Comments

Marvin juni 9, 2016 at 09:16

Eigenlijk zou je dus makkelijk afvallen in de winter, als je puur kijkt naar de verbranding in het lichaam? Je lichaam moet immers meer moeite doen om op temperatuur te blijven. Daarentegen nodigt de (naderende) zomer uit tot meer bewegen en heb je minder trek in grote en zware maaltijden. Zelf weet ik eigenlijk niet of ik makkelijker in de winter of zomer afval. Heb een beetje de standaard-cyclus van bulken in de winterperiode en droogtrainen richting de zomer haha 🙂

Antwoord
Daenelia mei 30, 2018 at 11:02

Ik ben veel actiever en productiever in de winter, tenminste: na de langste nacht. Warm weer maakt me loom en traag, wat ook verklaart waarom ik misschien (misschien!) minder eet. Ik denk dat het verschil echt te verwaarlozen is. Ja, in de zomer heb je meer behoefte aan dingen die vol met vocht zitten, zoals sla, komkommer, lekkere aardbeitjes; maar zoals je zegt: ook een moment om lekker aan de ijsjes en de alcohol te gaan. En in de winter moet je misschien harder werken om warm te blijven; aan de andere kant hebben mensen hun verwarming continue op een lekkere temperatuur staan. Dus dat extra verbranden en extra eten is dan ook niet aan de orde.
Als het weer je ‘excuus’ moet zijn om te beginnen met afvallen, zou je dan niet meer de kans lopen te gaan jojo-en?

Antwoord
Marit juni 3, 2018 at 20:32

Ik ben inderdaad voorstander van altijd fit zijn! Of het nou winter of zomer is, ik eet en sport misschien wat anders, maar fit ben ik wel! Denk niet dat het verstandig is om alleen in de zomer slank te willen zijn en in de winter alles er weer bij eten.

Antwoord
Isabella mei 30, 2018 at 21:30

Hmm lastig! Vaak denk ik tegen de zomer: nog even doorzetten, bijna je bikini weer aan.. Maar aan de andere kant heb ik ook last van de terrasjes, ijs en al het lekkere eten. Ik geef in een week veel dans en sportlessen en de danslessen stoppen altijd in de zomer. Maar zodra die weer beginnen na de zomervakantie val ik vaak wat af. Ik probeer het wel steeds meer onder controle te houden!

Interessante blog!

Antwoord
Marit juni 3, 2018 at 20:33

Bedankt voor je reactie, interessant om te lezen! 🙂

Antwoord
Leandra mei 31, 2018 at 07:51

Bij mij werkt dat wel echt zo!
Ik val in de zomer makkelijker af als in de winter. In de winter heb ik veel meer zin in comfort Food en in de zomer drink ik veel meer water. Ik ben onder begeleiding van een diëtiste en die geeft ook aan dat het in de zomer makkelijker is. Ik kan veel beter dingen volhouden. Ik kan makkelijker tegen dingen nee zeggen omdat ik toxh met die blote armen en benen naar buiten moet. Ik ga ook terrasjes op, alleen pak ik een watertje met een citroentje. Terwijl de rest een cocktailtje naar binnen werkt. Het ligt er denk ik ook een beetje aan hoe je je instelt. ( ik ben nu even op een strenger dieet ) als ik nu met vriendinnen naar terras ga bestellen hun ook geen snacks omdat ze dat niet leuk vinden voor mij, terwijl ik er niks om geef en als ik wel wat wil het dan ook pak. Dus bestellen hun niks, scheelt het hun ook weer?

Qua sporten ga ik liever met dit weer de deur uit ipv in de winter!

Antwoord
Marit juni 3, 2018 at 20:34

Het is inderdaad hoe je instelling is, want ik bestel dus niet zo’n water-citroen op het terras, juist omdat het zomer is, haha. In the end gaat het allemaal om balans 😉

Antwoord
Anouk mei 31, 2018 at 08:22

Hoi Marit, wat een leuk onderwerp! Voor mij zeker, ik ben afgestudeerd biomedicus en heb misschien nog wel een leuke aanvulling op je vraagstelling. Ik denk dat je in eenste instantie al helemaal goed zat. Homeostase is inderdaad, misschien een beetje plat gezegd, je interne Yin Yang. Echter, niet alleen onbewuste verandereringen zijn het gevolg van een verandering in je homeaostase (zoals bijvoorbeeld zweten als je het warm krijgt, waardoor de warmtegeleiding op je lichaam beter wordt waardoor je beter je warmte kwijt kan). Maar ook bewuste processen zijn het gevolg van verandering in homeaostase. Dan hebben we het inderdaad over minder honger hebben, actiever zijn (mits het geen 40 graden Celcius is) etc.. Je lichaam op 37 graden C houden is best nog wel makkelijk als het wat kouder is, je interne kacheltje wordt gewoon wat opgestookt en er gaat wat meer hout op het vuur, maar je lichaamstemperatuur constant houden als het echt warm is (dan heb ik het over temperaturen boven de 37 graden C) is lastig. Je gaat zo min mogelijk bewegen, zweten als een otter en hebt al helemaal geen honger. Toch moet je je beseffen dat je lichaam dan heel hard aan het werk is. Daarbij komt nog (en nu wordt het leuk;)) als je oppervlakte-inhoud verhouding veranderd, in de zin van dat je wat meer massa verliest, dan is het makkelijker voor je lichaam om je warmte kwijt te raken. Denk aan het verschil tussen een olifant en een muis, een muis is super actief met warm weer en een olifant niet. Een olifant heeft o.a. door zijn massa meer moeite warmte kwijt te raken. Dus als je nooit bewust met je gewicht bezig zou zijn, dan zou onbewust je homeostase er in de zomer voor zorgen dat je een bepaald percentage van je massa verliest.

Antwoord
Marit juni 3, 2018 at 20:36

Wat super interessant om te lezen! Ik herken me helemaal in het stukje van als het boven de 37 graden is. Niet dat dit vaak voorkomt, maar in Azië ben ik altijd zo lamlendig en moe (blijf trouwens wel altijd honger houden, haha). Bedankt voor je aanvullende en interessante stukje!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram