HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat voor invloed heeft je vetpercentage op de kou?

geschreven door Marit oktober 19, 2016 14 Comments

We weten inmiddels vast allemaal wel wat het BMI inhoudt? Tegenwoordig wordt er vaak niet alleen meer naar deze cijfers gekeken maar is vetpercentage ook iets wat je vaak terughoort. Ik was wel nieuwsgierig naar wat wat je vetpercentage precies inhoudt en wat het voor invloed heeft op bijvoorbeeld de kouder wordende dagen. Ik probeer het uit te zoeken in de ‘Weetje Woensdag’ van deze week!

Vetpercentage?
Wat ik al benoemde, het BMI kennen we inmiddels allemaal wel. Een maatstaf die we kunnen gebruiken om te zien of je een ‘gezond gewicht’ hebt. Inmiddels zijn we er volgens mij ook over uit dat dit niet echt een betrouwbare maatstaf is, omdat er alleen naar lengte en gewicht wordt gekeken en niet naar lichaamssamenstelling. Een gespierd lichaam is natuurlijk heel anders samengesteld dan iemand met wat meer vet bijvoorbeeld. Om een beter beeld van je lichaamssamenstelling te krijgen, kun je naar je vetpercentage kijken.
Volgens deze website is je vetpercentage het deel van je lichaam dat uit vet bestaat, net zo logisch als het klinkt. Het gaat dan dus om alle lichaamsmassa die geen botten, spieren, organen of vocht is. Vetpercentage gaat niet alleen om het zichtbare vet onder je huid, maar ook het vet om je organen wordt meegenomen. Dit vet is eigenlijk gevaarlijker, omdat je het van buitenaf nauwelijks ziet.
Op deze website vond ik onderstaand tabel die een ‘gezond vetpercentage’ weergeeft. Hang hier niet te veel vanaf, want het blijft per persoon ook verschillen, maar ter indicatie.

schermafbeelding-2016-10-18-om-10-39-16Vetpercentage berekenen
Je vetpercentage berekenen kan op verschillende manieren. Op internet vind ik veel websites waarbij je dingen kunt invullen en op hand daarvan weet je je vetpercentage. Lijkt mij eerlijk gezegd niet zo betrouwbaar. Mijn sportschool heeft bijvoorbeeld een bepaalde weegschaal, die onder andere je vetpercentage berekend. Zelf een aantal jaar vaak gebruik van gemaakt en naar mijn idee wel aardig betrouwbaar, al schommelde het wel eens na bijvoorbeeld een dagje veel zout of tijdens de ongesteldheid. Je kunt ook zelf een huidplooimeting aanschaffen. Een heel simpel ding, waarbij je gewoon een stuk huidplooi kunt opmeten. Kan betrouwbaar zijn, maar het is best lastig om dit op precies de goede manier te doen (de één pakt de huid heel anders beet dan de ander). Er zijn nog wat verschillende manieren om dit te doen. Elke uitkomst kan verschillen, dus ik zou hier niet te veel waarde aan hechten. Elk lichaam is anders en naar mijn idee is het gewoon belangrijk om naar je eigen lichaam te kijken en het niet van een getal te laten afhangen. Om progressie bij te houden, kun je bijvoorbeeld ook iedere maand foto’s maken.

Hoog vetpercentage
Als ik google op “hoog vetpercentage” vind ik veel stukken terug waarin mensen zich afvragen hoe het kan dat hun vetpercentage hoog is, terwijl ze er niet ‘dik’ uit zien.
Vaak wordt een hoog vetpercentage gezien bij mensen met overgewicht, maar mensen met een ‘normaal gewicht’ kunnen ook een hoog vetpercentage hebben. Zoals ik al eerder zei, vet is niet per direct zichtbaar. Dit komt omdat het zich kan opslaan rondom de organen, bijvoorbeeld rond de longen en het hart. Dit vormt een groot gevaar voor de gezondheid. Volgens deze website is ‘orgaanvet’ wel te ontdekken, doordat er een buikje aanwezig is. De rest van het lichaam kan er slank uitzien, maar buikvet is vaak een aanwijzing dat er vet rond de organen aanwezig is.
Een hoog vetpercentage (dus bovengemiddeld) kan dus ongezond zijn, omdat er meer vet rondom de organen zit, wat bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Laag vetpercentage
Vrouwen met een laag percentage kunnen volgens FIT.nl ervaren dat er verstoring is in het hormonale systeem. Onregelmatig, of zelfs het uitblijven van menstruatie. Dit gebeurt niet bij een bepaald getal vetpercentage, dit verschilt per persoon. Ook ontregelt een laag vetpercentage de stofwisseling van de geslachtshormonen, waardoor de potentie en zodoende de vruchtbaarheid afneemt. Het kan de kans op zwanger worden voor een vrouw drastisch verminderen. Als je vetpercentage weer omhoog gaat, zal de hormoonhuishouding, menstruatie en vruchtbaarheid ook weer op gang komen. Heb je langdurig een (te) laag vetpercentage, dan kan dit meer schade met zich mee brengen. Het is in ieder geval een signaal vanuit je lichaam wat je zeker niet moet negeren en serieus moet nemen, aangezien er medische risico’s aan zijn verbonden.

Bij mannen kan bij een laag vetpercentage hun testosteronspiegel dalen. Dit kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid zaadcellen, libido en seksuele activiteit. Zodra de vetpercentage weer toeneemt, kan dit ook weer op normaal peil komen.
Een laag vetpercentage heeft automatisch ook invloed op je energiepijl. Er zijn minder reserves en vooral als je bezig bent met je vetpercentage verlagen (meestal door een negatieve energiebalans te creëren: minder eten dan je verbruikt/meer verbruiken dan je binnen krijgt), kun je last hebben van meer kou (een isolatielaagje minder), meer moe (minder voorraad) en je hebt meer kans om ziek te worden, doordat een lager vetpercentage invloed kan hebben op jouw immuunsysteem en weerstand.

Hebben mensen met een lager vetpercentage het kouder?
Het is lastig om hier echt een antwoord op te vinden. Internet staat vooral vol met tips hoe je je vetpercentage kan verlagen en dat kou hier bijvoorbeeld kan helpen (dat heb ik al eens in deze blog uitgelegd).
Op verschillende websites, zo ook op deze, lees ik dat mensen met een hoger vetpercentage warmere organen hebben, wat zorgt voor een warmer gevoel.
Maar ook zeggen experts dat je lichaamstemperatuur niet alleen wordt bepaald door je gewicht en grootte, maar ook door je leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand. We hebben zelf een lichaamstemperatuur rond de 37° C. De temperatuurregeling begint bij de hersenen en wordt gecontroleerd door hormonen (waar dus de vetpercentage invloed op heeft). De hormonen houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen. Volgens deze website hebben mannen (over het algemeen) meer spiermassa, waardoor mannen het minder snel koud krijgen, want spiermassa produceert warmte. Vrouwen zijn beter in staat om bloed naar belangrijke organen te vervoeren. De belangrijkste organen krijgen bij extreme kou in ieder geval voldoende warmte, maar het nadeel is dat er minder bloed bij de uiteinden van het lichaam terecht komt (zoals de handen en de voeten, herkenbaar).
Vet is dus een isolatiemiddel dat bijdraagt om het lichaam en organen op temperatuur te houden, maar het heeft ook met veel andere dingen te maken.

Hoe zit dat bij jou?
Ben jij een koukleum? Denk je dat dit ook te maken heeft met je vetpercentage? Heb je die überhaupt al eens op laten meten?
Toen ik mijn sport en eetpatroon een aantal jaar geleden omgooide, zat ik op een erg laag vetpercentage. Dit had vooral invloed op mijn energie en ook zeker mijn temperatuur. Nu ik op een gezond gewicht zit (en een gezond vetpercentage heb) voel ik me niet alleen energieker, maar heb ik het ook een stuk warmer. Dit heeft natuurlijk ook weer invloed op elkaar. Nog steeds ben ik wel een beetje een koukleum hoor, ik kan me de kou gewoon heel erg aantrekken en warm niet zo snel op. Ben benieuwd hoe dit bij jou zit!

14 Comments

Gudrun oktober 19, 2016 at 11:00

Toen ik veel te dun was had ik het echt permanent kou, maar precies een kou die van binnen uit kwam ofzo, kan het niet goed beschrijven. Mijn lichaamstemperatuur was toen trouwens ook dikwijls te laag als die gemeten werd, soms zelfs maar 35.8 ofzo, dus ik had wel degelijk ijskoud… nu ik er een heeeeeel aantal kilo’s bij heb, heb ik het veel minder snel koud, nog steeds een koukleum, maar niet zo erg als vroeger! Enkel mijn handen en voeten blijven eeuwige ijsblokjes haha 😀 Ik denk dat wanneer je een té laag vetpercentage hebt, het vooral dat is dat bepaalt of je kou hebt, maar dat vanaf een normaal vetpercentage de genen en het geslacht meer een rol gaan spelen 🙂 ohja en wat me zeker en vast ook opvalt: als je vermoeid bent heb je het ook veel sneller koud! Omdat je lichaam te weinig energie heeft om je op te warmen ofzo…

Antwoord
Marit oktober 19, 2016 at 12:31

Ik denk ook dat het inderdaad heel erg per persoon verschilt, maar het ook zeker met je vet% te maken heeft. Dat isoleer laagje zegt ook wel wat! Fijn dat je het nu een stuk minder koud hebt. Haha, ik heb hetzelfde. Draag het liefst nu al handschoenen + dik paar sokken.

Antwoord
Elke oktober 19, 2016 at 12:05

Ik ben sinds 2,5 jaar ongeveer 14 kilo afgevallen. Sindsdien heb ik áltijd koude handen en voeten, terwijl ik daar voorheen nooit last van had. Mijn vetpercentage is ongeveer 27%, niet echt heel laag dus! Maar ik denk wel dat gewicht, en misschien ook wel vetpercentage een rol spelen bij het koud hebben of niet. Terwijl je zou zeggen dat spieren meer energie gebruiken dus je ook warmer zou moeten hebben… Interessant onderwerp!

Antwoord
Marit oktober 19, 2016 at 12:30

Dat is wel vervelend, koude voeten en handen! Kan dus komen omdat het bloed wel naar de organen gaat, maar als laatste pas naar de ledematen.
Het is echt een heel erg interessant onderwerp, ik denk dat het ook echt per persoon heel erg kan verschillen en hoe je erin staat. Ik trek het me bijvoorbeeld altijd enorm aan en merk dat als ik moe ben ik het een stuk kouder heb. Spiermassa produceert ook weer warmte, dat merk ik dan ook wel weer. Wat je zegt, interessant haha!

Antwoord
Bianca spelde oktober 19, 2016 at 12:09

Ik merk sinds ik 14 kilo ben afgevallen, dat ik het sneller koud heb. We hebben vorig jaar winter, onder het zomer deel van het dekbed gelegen en had het niet koud, maar nu heb ik het koud en het is nog niet eens winter.

Antwoord
Marit oktober 19, 2016 at 12:28

Maar het is al best wel koud buiten hoor, denk niet dat je de enige bent die het koud heeft! Je lichaam moet denk ik ook erg wennen aan de kilo’s die je kwijt bent, toch een (behoorlijke) wintervacht wat er van je af gaat!

Antwoord
Marieke oktober 19, 2016 at 12:46

Interessant artikel! Die tabel wekt wel vragen bij me op… Hoe zou het komen dat er maar zo’n kleine marge in ideaal vetpercentage is bij de 60+-ers, in vergelijking met de andere leeftijdscatergorieën?

Antwoord
Marit oktober 19, 2016 at 13:43

Omdat bij ouderen de gezondheidsrisico’s dan nog groter worden. Meer kans op (hart en vaat) ziekte en hogere bloeddruk. Wat natuurlijk ook speelt bij jongere mensen met overgewicht, maar naar mate je ouder wordt, heb je hier sowieso meer kans op. Als je ouder wordt (50+), verminderd ook je spiermassa, waardoor je minder spier hebt en dus ook minder vet ‘nodig’ hebt. Zo concludeer ik het in ieder geval uit mijn blog/de gevonden informatie.

Antwoord
Deefje oktober 19, 2016 at 15:37

Ik zou heel graag willen weten wat mijn vetpercentage Is, ik weet van mezelf dat ik in gewicht iets te licht ben en ik heb het ook altijd door en door koud. Helaas heb ik na het afvallen overtollig vel overgehouden (uitgerekt vetrollen?)..als ik dus bijvoorbeeld zo een huidplooi meting zou doen zou ik waarschijnlijk heel hoog uitkomen terwijl dit eigenlijk alleen maar loos vel Is….. Veroorzaakt ook heel veel twijfel of ik nou gezond ben of niet. Wat betreft het koud hebben, ik twijfel soms of het misschien met een bepaald vitamine tekort te maken kan hebben?

Antwoord
Marit oktober 20, 2016 at 10:50

Hoi Deefje, misschien is het dan voor jou een idee om iets op te zoeken wat het goed meet. Een bepaalde weegschaal, een handmeter of je hebt zelfs iets met een waterbad. Snap dat je het graag eens goed wilt weten, dus zou dan eens goed rond zoeken!
Als je bent afgevallen moet je lichaam best wel wennen en zich weer aanpassen aan het lichaam. Als je bang bent voor vitamine tekort kun je misschien eens een bezoekje aan de dokter brengen? Succes iig! 🙂

Antwoord
anoniem oktober 20, 2016 at 17:42

Ik was 20kg afgevallen en had ondergewicht (1,5 jaar geleden) nu zit die 20kg er weer aan en heb ik een gezond gewicht. Toen ik zoveel afviel ben ik mijn menstruatie verloren, maar ik ben nu voor mijn lengte op een (ruim) goed gewicht en ik eet voldoende. Na 1,5 jaar is mijn menstruatie nog steeds foetsie, weet je misschien wat ik zou kunnen doen? X

Antwoord
Marit oktober 20, 2016 at 19:30

Wat vervelend. Ik kan je hier niet bij helpen nee, hiervoor zou ik eens bij de dokter langs gaan, zij kunnen er misschien eens naar kijken. Succes! 🙂

Antwoord
Anne januari 7, 2017 at 17:48

Hoi marit,
Ik zie dat voor mijn leeftijd de minimumgrens 21% is. Veel streven er naar 18%. Hoe zie jij dit? Is dit ook al ongezond? Wat heb je destijds gedaan om het gezond te verhogen? Dank je wel alvast!

Antwoord
Marit januari 7, 2017 at 22:18

Hi Anne, 18% is niet direct ongezond, het is aan de lage kant. Ik denk dat het aan jezelf is om te bepalen hoe het voelt, als je last hebt van kou etc. dan zou je kunnen proberen dit omhoog te brengen. Dit zal ook per persoon verschillen. Ik heb verschillende blogs op mijn website over hoe ik dit zelf heb aangepakt, misschien kun je daar eens naar kijken! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs