HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: invloed van social media

geschreven door Marit augustus 17, 2016 4 Comments

Het is weer tijd voor een Weetje Woensdag! Meestal baseer ik deze op de Challenge Monday (#offlinechallenge), zo ook deze keer leek het me leuk om iets over de invloed van social media te vertellen. Alhoewel is de invloed van social media niet heel erg een ‘weetje’, want het is meer persoonlijk dan feitelijk, maar ik heb geprobeerd wat leuke stukken tekst te verzamelen over dit onderwerp.

Negatieve invloed
Ik stuiter direct op een aantal dezelfde artikelen over dat de helft van de jongeren negatieve invloed van social media ervaren, zo ook deze van de NRC. Je gaat er beroerder van slapen, je kunt je minder goed concentreren, je presenteert slechter op school of werk. Het heeft in ieder geval veel invloed en ik vind het verbazingwekkend dat dat de helft van de jongeren dit zelfs negatief ervaart. Ik denk dat dit naast bovenstaande punten ook te maken heeft met het feit dat je natuurlijk erg anoniem kunt praten op social media, maar het ook veel gemakkelijker maakt om iets gemeens via de app te zeggen, dan recht in iemands gezicht.

Social media
Volgens Wikipedia houdt social media een verzamelbegrip in voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.

Waarom gebruiken we social media?
We gebruiken social media vooral om in contact te blijven met anderen en omdat we het leuk vinden. We doen het omdat we ons vervelen, om anderen in de gaten te houden en om geen informatie te missen. Het wordt veel ingezet door bedrijven. Zij kunnen door middel van social media hun bedrijf/merk promoten, denk maar eens aan  hetgeen wat ik doe: merken maken steeds meer gebruik van bloggers (zo vertelde ik gister in deze blog). Maar ook houden veel mensen het nieuws bij via verschillende apps, kun je van alles zo opzoeken, maar kun je je bijvoorbeeld ook profileren. Via Facebook, Twitter, LinkedIn kun je bijvoorbeeld aangeven dat je een huis zoekt, of waar je werkt bijvoorbeeld. Op social media kun je gewoon echt van alles vinden. Dat maakt het tegenwoordig ook lastiger om eraan te ontkomen. Kortingen krijg je als je apps download, informatie krijg je vaak het snelst als je bepaalde apps hebt en het belangrijkste: ook bijna als ons contact loopt via social media.

Wat voor invloed op dagelijkse dingen?
Social media neemt een steeds grotere plaats in in ons dagelijkse leven. Mensen zitten volgens deze website gemiddeld drie uur per dag op social media. DRIE UUR!!! Het heeft een grote invloed op onze cultuur en hoe we de wereld zien. Wel is het soms lastig omdat social media soms ook dingen mooier kan maken dan ze werkelijk zijn, denk maar eens aan Instagram foto’s. Maar ik heb het ook over aanbiedingen die je overal tegenkomt en vooral van iets waar je net naar op zoek bent: het internet weet alles en de verleiding ligt altijd op de loer. Drie uur per dag betekent dat we dus ook heel veel niet meer doen. Of in ieder geval anders doen. Je ziet minder van het echte leven, omdat je vooral op je mobieltje zit.

Invloed op slapen?
Je kent het vast wel, voor het slapen gaan nog even de laatste updates checken, appjes antwoorden en voor je het weet ben je weer een half uur verder. Je legt je mobiel weg, maar nog steeds kun je niet direct slapen: onder de indruk en in je hoofd met hetgeen wat je net nog hebt gezien op je telefoon. Volgens deze website houdt ook het licht wat je mobiel geeft wakker, je hersencellen worden hier namelijk door geprikkeld. Zorg dus ook dat je een uur voor het slapen gaan geen schermpje vlak voor je hoofd houdt. Zelf doe ik ‘m altijd op vliegtuigstand s’nachts, zodat als ik wil weten hoe laat het is, ik niet word verleid door appjes die ik nog gekregen heb.

Mijn invloed op social media
Al eerder schreef ik hier een blog over, deze kun je hier lezen. Ik ben me er zeker van bewust dat ik een groot deel van mijn dag op mijn telefoon doorbreng. Het is deels mijn werk, het is wat ik leuk vind, maar ik vind het vaak ook heel erg zonde van mijn tijd. Ik pak ‘m zo vaak ergens bij. Bij etentjes ligt ‘ie op tafel, als ik even ergens op moet wachten pak ik direct mijn mobiel… Zat momenten dat mijn mobiel in mijn hand ligt, terwijl het echt niet ‘nodig’ is. Ook ben ik me er van bewust dat ik inmiddels een groot aantal volgers heb opgebouwd en dat ik dan ook bewust moet omgaan met hetgeen wat ik deel, plaats en zeg. Zelf ben ik wel echt van mening dat het aan jou is wie of wat je volgt en wat het voor invloed op jou heeft. Als het je op een negatieve manier beïnvloed, stop dan met volgen. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het wel moet wel leuk blijven. Zie social media als een leuke toevoeging en gebruik het als informatie, inspiratie en motivatie. Er is zo veel om gelukkig van te worden, dus doe vooral wat jou happy maakt en zoek daar dan ook je apps en social media kanalen bij uit. Gebruik het op een positieve manier.

Ik wel benieuwd hoe jij hierover denkt? Ervaar je het positief of negatief, en waarom?

4 Comments

Aneta | Love4seasons.nl augustus 17, 2016 at 21:19

Zelf merk ik ook dat ik vaker mijn telefoon in de hand loop dan eigenlijk nodig is. En waarom? Omdat het een gewenning is. En wat je zegt: als je ergens gaat eten ligt ie op tafel. Want ja, dan kan je snel een foto maken mocht dat in dit geval nodig zijn, gekkenwerk toch? Maar goed, we zijn er zelf verantwoordelijk voor en alleen wij kunnen hier iets aan doen. Dus bij deze leg ik hem nu weg 😉

Antwoord
Marit augustus 18, 2016 at 09:32

Het is echt een gewenning. Ergens wachten? Je pakt je mobiel. Wat moet je anders? Dat denk ik dan soms, maar om je heen kijken kan ook zo fijn zijn, hoeft niet altijd een mobiel in de hand inderdaad. Goed dat je ‘m weg kan leggen!

Antwoord
Jorne augustus 19, 2016 at 13:47

Volgende week vrijdag ga ik op vakantie én dat gaat mijn telefoon echt even uit. Het liefst heel de vakantie. Tijdens mijn werk gebruik ik mijn mobiel erg veel (en dat wordt ook verwacht). Ik kijk er nu gewoon naar uit om ‘offline’ te zijn. Geen angst om iets te missen. Niet nadenken of mijn foto’s geschikt zijn voor Instagram. Gewoon even genieten van de vakantie, elkaar en verder niets!

Antwoord
Marit augustus 19, 2016 at 17:02

Ohhh wat heerlijk zeg! Geniet daar ontzettend van!!!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram