Oktober was de maand van “Stoptober”. Een campagne die rokers uitdaagt om de maand oktober niet te roken en het dan uiteraard door te zetten. Benieuwd of jullie, de rokers, hier aan mee hebben gedaan?! Ik blijf het iets geks vinden dat roken. Het is (eigenlijk) heel smerig en het stinkt, het is duur en het wordt als ongezond gezien. Hoe ongezond is roken voor je en wat voor invloed kan het hebben op je sportprestaties? In de ‘Weetje Woensdag’ van deze week ga ik op onderzoek uit!
Wat is roken?
Lijkt me dat ik dit niet uit hoef te leggen, maar toch even voor de duidelijkheid. Volgens deze website wordt met roken het inhaleren van rook van smeulende tabak bedoeld. De stof nicotine zorgt ervoor dat roken verslavend kan zijn. Tabak kan overal ter wereld worden gekocht. Vaak zorgt de overheid voor hoge accijns op het tabak, waardoor het duurder wordt en dus minder aantrekkelijk om te kopen. Er mag geen reclame worden gemaakt voor roken en je ziet op de pakjes zelf ook niet de meest aantrekkelijke plaatjes staan.
Gezondheid
Op deze website lees ik ook van alles over wat roken voor invloed heeft op onze gezondheid. En hoewel vroeger roken als genotmiddel en zelfs als geneesmiddel werd gezien, blijkt nu uit vele onderzoeken dat roken ongezond is. Er zitten namelijk giftige stoffen in tabak, zoals teer (veroorzaakt rokershoest), nicotine (verslavende stof die hoge bloeddruk + vernauwing bloedvaten veroorzaakt), koolmonoxide (zorgt voor slechtere lichamelijke conditie) en stikstofmonoxide (beschadigd de vaatwand en kan leiden tot atherosclerose). Dit zijn niet de enige giftige stoffen wat tabaksrook bevat.
Uit onderzoeken blijkt dat roken verantwoordelijk is voor een groot aantal sterfgevallen en de kans op ziekte vergroot. Denk hierbij aan ziekten van hart en bloedvaten, ziekte van de luchtwegen, aandoeningen in de mondholte, kanker, schildklierziekten, bot-, spier- en gewrichtsziekten.
Als je veel rookt kan het zijn dat je gebitskleur veranderd, het wordt bruiner. Je adem is onfris, je handen verkleuren, je huid verouderd voortijdig, je hebt meer kans op haaruitval en je algehele lichamelijke conditie is minder.
Sporten en roken
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen heeft roken invloed op je lichamelijke conditie. Volgens deze website is roken en sporten dan ook geen goede combinatie.
Er is minder energie voor een workout, want doordat er koolstofmonoxide in de longen zit, kun je minder snel zuurstof absorberen. En door het gebrek aan zuurstof, ben je veel minder energiek, waardoor je je spieren dus eigenlijk minder zwaar belast.
Er is minder zuurstof in het bloed. Niet alleen minder zuurstof in de longen, maar ook in het bloed. En je spieren hebben zuurstof nodig om te presteren. Als de zuurstof in je bloedgehalte afneemt, kun je ook minder hard trainen.
De concentratie bij een workout is minder. Roken verlaagt je concentratievermogen. Bepaalde oefeningen of trainingen hebben een bepaalde focus en concentratie nodig. Door niet helemaal gefocust te kunnen zijn, kan het zijn dat je de oefening of training verkeerd uitvoert, waardoor je de kans op blessures verhoogt.
Er is minder motivatie. De nicotine uit sigaretten verhoogt je hartslag. En wanneer je hartslag hoog is, stijgt je bloeddruk, waardoor er minder bloed door je lichaam stroomt. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller vermoeid bent en dus minder energie en motivatie hebt om te gaan sporten.
Het heeft naar mijn idee dus zeker invloed op je sporten. Het is ook best gek om tijdens het sporten aan je conditie en kracht te werken, terwijl je vervolgens (ik zie vaak genoeg mensen buiten de sportschool direct een sigaret opsteken) weer allemaal rook inademt met de nodige consequenties. Lijkt me dat je lichaam echt niet zit te wachten op een post work out sigaret.
Stoppen met roken
Sporten heeft dus een positief invloed op je gezondheid, roken niet. Dat weten we vast ook allemaal heel goed, toch roken veel sporters, wat negatieve invloed op de sportprestaties heeft.
Als je stopt met roken, kunnen veel van de negatieve effecten van roken in relatief korte tijd worden teruggedraaid. Volgens deze website verbeterd je longcapaciteit na 2/3 maanden al met 30%. De trilhaartjes in je longen groeien weer, hierdoor zijn deze na 9 maanden weer in staat om het slijm uit je longen beter te verwerken. Je longen beginnen aan een grote schoonmaak. Hoe schoner de longen, hoe meer energie. En ook de kans op allerlei soorten ziekten neemt sterk af wanneer je stopt met roken.
Sporten kan naar mijn idee zeker helpen om te stoppen met roken. Door regelmatig te sporten voel je je, naar mijn idee, al een stuk gezonder. Dat gevoel wil je vasthouden. Het motiveert als je weer meer energie hebt en betere sportprestaties levert.
Eerlijk? Ik rook heel af en toe wel eens een sigaretje. Misschien is dit helemaal niet verstandig om te vertellen, maar hey, ik ben ook maar een mens. Zo’n typische gezelligheidsroker ben ik. Al jaren eigenlijk. Met een feestje of terrasje af en toe een sigaretje. Een genietsmomentje. Heb het eigenlijk nog nooit als verslavend gezien, omdat ik er ook zo weer maanden zonder kan. Gezond? Nee zeker niet, maar dat zijn wel meerdere dingen niet. Nou wil ik dit jullie totaal niet aanraden, maar vind wel dat ik hier eerlijk over kan zijn 😉
Ben nu natuurlijk wel heel benieuwd over hoe dat bij jou zit! Vaste roker, gezelligheidsroker of never nooit niet?!
6 Comments
Há die Marit, goed artikel! Jij bent zó eerlijk altijd, dat waardeer ik echt in jou. Ik heb vroeger wel dagelijks gerookt, maar taalde er op het laatst niet meer naar om, vond het niet echt lekker meer. Ik ben nu ook een gezelligheidsroker, heel af- en toe met een feestje. Lieve groetjes, Marjanne
Ah, wat een lieve reactie, dankjewel! Vond het wel eng om te vertellen, maar goed, ik vind het zelf eigenlijk niet erg dat ik het doe haha dus… Grappig dat jij hetzelfde hebt. Heerlijk zo af en toe!
Na 8 jaar roken, waarvan de laatste 3 jaren zeer stevig, ben ik op 1 oktober 2016 gestopt. Ik herken mijzelf in jouw beschrijving. Wanneer ik 10km had hardgelopen, stak ik thuis éérst een sigaret op…. Ik heb veel discipline, wanneer het gaat om sporten en gezonde voeding. Toch blijkt stoppen met roken een behoorlijke opgave. Ik heb mijzelf nu voorgenomen nooit, maar dan ook nooit meer, een sigaret aan te raken. Door deze belofte haal ik alle twijfel weg wanneer het nicotine monstertje in mij redenen verzint om toch één sigaretje aan te steken. Een party roker worden? Ja, maar dan kan ik niet. Het is alles (lees: 1 pakje per dag) of niets. Hoewel het me moeite kost, ben ik inmiddels 1 maand gestopt. Afgezien van wat lastige momenten, bijvoorbeeld wanneer ik stress ervaar of alcohol drink, ben ik erg gelukkig. Ik ben gezonder, stink niet meer, bespaar 7.50 euro per dag (!!!!), en kan ineens veel harder rennen. In mei 2017 loop ik de hele marathon, als niet-roker… pas dan is mijn missie geslaagd!
Jeeeeetje, wat knap Marleen!!! Echt respect hoor en ohhhh wat een voordelen! Alleen al het geld, je conditie, je huid, de ‘stank’. HOU HET VOL!!!! En laat me weten hoe je road naar de marathon gaat, wat een TOP DOEL!
Ik rook zelf niet, nooit gedaan ook. Wat anderen willen doen of lekker vinden, zoals af en toe een sigaretje bij het uitgaan roken, moeten ze zelf weten. Ik bespaar zo mooi een hoop geld en voel me er gezond bij 😉
Ha! Ik zeg nu wel ‘nooit niet’ maar dat houd ik mezelf niet voor de gek. Ik ga dat sws wel een keer proberen, maar dan houd ik het ook bij 1 & zoals jij zegt: ‘gezelligheidsroker’. Ik ben daar heel duidelijk in, bij mij is één sigaretje (áls ik het ooit doe?) dan ook echt een.