HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: hoe vaak moet je per dag eten?

geschreven door Marit april 13, 2016 4 Comments

“Je moet gewoon drie goede maaltijden per dag eten…” 

“Je moet zes keer per dag eten, om je stofwisseling op gang te houden…”

“Je moet eten wanneer je trek hebt…”

Uitspraken die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. Er zijn verschillende meningen over hoe vaak er op een dag ‘moet’ worden gegeten en die meningen zullen er ook altijd blijven, maar ik wilde toch eens op onderzoek uit. “Hoe vaak moet je per dag eten?”

Doe wat bij jou past
Op de website van Fit Beauty las ik een heel mooi stukje tekst hierover: “Waar het allemaal op neer komt is het volgende: de hoeveelheid maaltijden die het beste is om af te vallen, is de hoeveelheid die bij jouw leefstijl past. Omdat dit betekent dat je het volhoudt voor een langere periode, en dat is de sleutel tot afvallen: consistentie voor een langere tijd. Je kunt afvallen met 3 maaltijden per dag, met 7, of met alles wat daar tussenin zit.”

Ook op de website FIT.nl zijn ze er duidelijk over dat je moet doen wat bij jou past en wat voor jou lekker voelt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verschil is in vetverbranding en metabolisme als je 3 of bijvoorbeeld 7 keer op een dag eet.

Voor de één komt het beter uit om drie keer per dag te eten en als je daar aan gewend bent is dit ook prima. Zorg er dan voor dat je in die drie maaltijden genoeg kcal en voedingsstoffen binnen krijgt die jouw lichaam nodig heeft. En let ook op dat je geen hongerklap krijgt, dan is de verleiding groter om ongezond te gaan eten en dat wil je ook niet hebben.
Voor de ander werkt 6 keer per dag eten prima. Hierdoor kun je je maaltijden beter verdelen en loop je bijvoorbeeld niet met een al te vol gevoel rond als je wilt gaan sporten. Doe wat werkt voor jou.

Voor mij werkt het persoonlijk het beste om in ieder geval ontbijt, lunch en avondeten aan te houden. Tussen deze maaltijden neem ik ook tussendoortjes en soms komt dit uit op zo’n acht keer eten op een dag. Ik eet (extra) wanneer ik trek heb en wanneer ik denk dat mijn lichaam het nodig heeft. Als ik te lang wacht om te eten, dan eet ik teveel wanneer ik wel eet. Daarom verdeel ik het liever goed op een dag en zorg ik dat ik altijd tussendoortje bij me heb. Doordat ik het verdeel op een dag zit ik niet bomvol na een maaltijd, maar ben ik gewoon verzadigd en vaak heb ik na twee uurtjes weer wat trek. Dit probeer ik dan dus te stillen met een tussendoortje, zoals een smoothie, een stuk fruit of een plak brownie of bananenbrood.

Eten & trainen
Wanneer kun je het beste eten op een dag en vooral voor of na een training? Ook hierin is het belangrijk om te doen wat bij jou past. Als je maar aan het einde van de dag zorgt dat je voldoende voedingsstoffen hebt binnen gekregen en een juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten om de doelen te behalen die jij wilt. In deze blog schreef ik al eens van alles over eiwitten en hoeveel en wanneer je deze moet eten.

Een korte, maar duidelijke blog waaruit ik kan concluderen dat je moet doen wat bij jou past. 

Waar wil jij binnenkort een Weetje Woensdag over lezen? Laat het me weten in de reacties!

4 Comments

Marvin april 14, 2016 at 09:08

Voorheen was ik altijd erg druk bezig met het eten van 6 – 8 maaltijden, toen dacht ik dat dit nodig was. Nu weet ik dat het om de totale energiebalans draait en je niet perse iedere 2 uur hoeft te eten ben ik daar een stuk vrijer in. Wel vind ik dat het tijdens het bulken makkelijker is wanneer je veel maaltijden eet, omdat je meer calorieën binnen moet krijgen en dit zo een beetje kunt verspreiden 🙂

Antwoord
Constance april 14, 2016 at 09:32

Hey Marit! Je hebt helemaal gelijk, voor ieder is het weer wat verschillend en je moet doen wat bij jou lifestyle past! Maar nu heb ik wel een kleine toevoeging op jou blog.. Want het wel zo dat er aangeraden wordt om zo’n 6 keer op een dag te eten wanneer je NIET suikervrij eet. In een dieet waarin mensen alles eten (maar dan ook echt alles, hihi) creëeren ze constant suikerpieken. Omdat ze zich hierna (onbewust) futloos voelen en snel weer honger krijgen wordt er aangeraden om 6 keer iets te eten om die suikerpieken “in bedwang” te houden. Op het moment dat je (volledig) suikervrij eet, heb je in principe aan 3 volledige maaltijden genoeg! 🙂 Maar ikzelf kan het rond 16’en ook nooit laten om nog iets tussendoor te nemen!

Ik vond dit zelf wel heel verhelderend om te lezen (van Carola van Bemmelen – Sugarchallenge). Vandaar dat ik het even deel!

Antwoord
Marit april 15, 2016 at 09:35

Hi Constance, bedankt voor je berichtje! Goede toevoeging inderdaad, maar het gaat me in deze blog meer om het feit wat er vaak wordt gezegd. Wat ik al zeg is dat je aan 3 keer eten op een dag ook voldoende zal hebben, mits je maar genoeg voedingsstoffen en kcal binnen krijgt. Alleen als je sneller weer trek hebt en graag 6 x per dag wil eten, moet je dat vooral blijven doen 😉 Wel goeie idd dat mensen die (veel) suikers eten dus beter 3 x per dag moeten eten.

Antwoord
Robin januari 22, 2017 at 13:36

Voor mij is 6 ook het beste! Voorkomt om halverwege de ochtend bij de koffie ‘iets lekkers’ te pakken of laat in de middag (en dit was echt mijn grootste probleem) iets heel ongezonde te gaan eten omdat ik dan hele erge honger had! Ook voor mensen die savonds voor de tv gaan snacken is 6 ‘maaltijden’ een aanrader. Ik zit elke avond voor de buis met een bakje kwark met Nootjes en fruit. Ik kan je vertellen, dan ga je echt niet meer aan de chips of chocolade (zelfs zo’n zpetekauw als ik is dan verzadigd..)

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs