HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: verse groente, groente uit de vriezer of groente uit blik?

geschreven door Marit februari 7, 2018 3 Comments

Maakt het uit of je verse groente, groente uit de vriezer of groente uit blik eet? Voordat ik de Weetje Woensdag schrijf, lees ik eerst verschillende artikelen die over dit onderwerp gaan. Deze keer had ik deze conclusie niet verwacht! Ik leg je er hieronder van alles over uit.

Verse groente
Als je de supermarkt binnenloopt kom je vaak eerst de groente en fruit schappen tegen. Echter zijn deze verse groenten niet zo vers als we zouden willen, vertelt deze website me. Er gaat vaak een lange reis aan vooraf van boer naar de supermarkt, waardoor er al veel verloren gaat aan voedingswaarde. Daarnaast vragen verse groenten enige tijd om ze klaar te maken. Wassen, schillen, doppen, snijden, koken, bakken… dan is groente uit blik of uit de vriezer toch wat makkelijker… maar is dat net zo gezond?

Groente uit blik
Grappig weetje over groente uit blik: dit wordt nog wel eens vermeden, puur omdat mensen niet zien wat ‘erin’ zit. Daarom is er nu ook een duurdere, maar precies dezelfde variant: potjes van glas, zodat je beter kunt zien wat je koopt. Op dezelfde website als hierboven wordt het proces van groente uit blik beschreven. Na het oogsten gaat het product naar de fabriek. Hier wordt het gewassen en ontdaan van alles wat er niet bij hoort (blaadjes/viezigheid). Daarna wordt de groente enkele seconden of minuten geblancheerd (per groente en grootte verschillend) met stoom en heet water. Hierdoor wordt de textuur gestabiliseerd, de micro-organismen worden gedood en de voedingswaarden van dat moment blijven nagenoeg behouden. De voedingsstoffen die verloren gaan tijdens dit proces, zijn te verwaarlozen. Volgens deze website doen groente uit blik nauwelijks onder voor verse groenten, omdat de groente vaak al binnen enkele uren na de oogst verwerkt worden voor de blik of pot. Dit is veel sneller dan het verse product uit de supermarkt, wat dagen, soms wel weken kan duren. Omdat het proces zo snel gaat, gaan er dus weinig voedingsstoffen verloren. Het enige nadeel is dat er voor de smaak (te) veel zout wordt toegevoegd aan blikgroente. De beste manier om groente uit blik te bereiden is om het kort te verwarmen. Laat het vooral niet te heet worden (hierdoor gaan voedingsstoffen verloren, zoals ik in deze blog uitleg).

Groente uit de vriezer
De groente uit de vriezer, en dan bedoel ik de sperziebonen, doperwtjes etc. (waar verder niets aan toegevoegd is), die worden net zoals de groente uit blik direct na het oogsten naar de fabriek gebracht (dit gebeurt vaak binnen een paar uur). De diepvriesgroenten worden in de fabriek geblancheerd en daarna direct ingevroren, volgens deze website. Op deze manier blijven de voedingsstoffen van de groente behouden. Tijdens het bereiden van groente uit de vriezer is het belangrijk om de diepvriesgroente niet eerst te ontdooien. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het verwarmen weinig tot helemaal geen water te gebruiken (dus roerbakken of stomen). In deze blog leg ik meer uit over verwarmen (in de magnetron).

Conclusie
De conclusie is dus dat het niet veel uitmaakt of je nou verse groenten, groente uit blik of uit de vriezer eet. Behalve dat er bij groente uit blik (te) veel zout aan wordt toegevoegd, gaan er bij alle processen weinig voedingsstoffen verloren. Het gaat vooral om hoe er met de groente wordt omgegaan betreft zuurstof, hitte en licht. Om het maximale uit de voedingswaarden van groente te halen, is een groentetuin natuurlijk het allerbeste, maar dit is voor lang niet iedereen mogelijk.
Zelf had ik verwacht dat verse groente en groente uit de vriezer veel beter zou zijn dan groente uit blik, maar niets blijkt minder waar. Ik moet zeggen dat ik van verse groente hou en vaak ook groente uit de vriezer gebruik, maar een blikje rode kool of doperwtjes met worteltjes gaat er ook goed in ;). Good to know dus!

Wist jij dit al? Hoe eet jij het liefst groente?

3 Comments

Geeske februari 7, 2018 at 14:00

Oeh, dat had ik ook niet verwacht! Wat voor mij de enige reden is om nooit iets uit blik te eten is omdat er aan de binnenkant van een blik altijd een laagje plastic zit. Hier schijnen hormoonverstorende stoffen in te zitten, die dus ook in het eten kunnen zitten. Zoals bij elk verhaal rondom eten kun je dit wel of niet geloven. Wanneer je het opzoekt op Google vind je ongetwijfeld JA HEEL ERG NOOIT MEER ETEN BAHHH-artikelen en DOE NORMAAL GELOOF TOCH NIET ALLES DOOD GAAN WE TOCH-artikelen. Maar mij staat het heel erg tegen en daarom kies ik zoveel mogelijk voor vers, of uit de diepvries!

Antwoord
Marit februari 8, 2018 at 10:31

Hahah Geeske, heerlijk berichtje. Aan dat plastic had ik nog helemaal niet gedacht. Ik vind groente uit blik ook gewoon ongezonder eruit zien en soms ook minder lekker dan vers. Maar idd gewoon doen waar jij je goed bij voelt 😉

Antwoord
Manouk - Groetjes uit Verweggistan februari 10, 2018 at 10:30

Wat grappig! Dit wist ik echt niet. Ik wist wel dat je soms beter fruit uit de diepvries kan komen als het het verkeerde seizoen is, want dan moet het verse fruit reizen en dat is niet echt goed voor het milieu. Maar van groente wist ik het niet!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs