HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: cola of cola light?

geschreven door Marit juli 11, 2018 27 Comments

Altijd als ik een cola light bestel, krijg ik wel van iemand te horen “ahh, das nóg slechter dan een gewone cola”. Ik proef geen verschil tussen beide cola’s en mijn voorkeur gaat dan toch uit naar de light variant, want deze bevat minder suiker en suikers krijg ik al voldoende binnen. Toch zijn er veel mensen die beweren dat het slechter is en je juist meer eet als je light producten gebruikt. Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar, dus ik ging op onderzoek uit!

Wat zit er eigenlijk in cola?
Cola is een suikerhoudende koolzuurhoudende frisdrank. In 1886 op de markt gebracht door een apotheker. Cola heeft volgens deze website en geheime formule, maar dit zijn de basisingrediënten:
– koolzuurhoudend water
suiker
– cafeïne
– fosforzuur v. karamel
– natuurlijke aroma’s (waaronder het cocablad extract)

Suikers in cola
Op deze website lees ik meer over de suikers in cola. Suiker is dus één de smaakmakers in cola. Maar suiker bevat calorieën, vandaar dat ze de keuze bieden om cola zonder suiker te drinken. In een gewoon glas coca-cola van 250 ml zit 27 gram suiker. De dagelijkse referentie-inname voor een volwassene ligt rond 90 gram suiker. Met zo’n glas zit je dus al bijna op 1/3. Een glas coca-cola life bevat 15 gram suiker, een glas coca-cola light bevat geen suiker en een glas coca-cola zero sugar bevat ook 0% suiker.

Cola light
In cola light zitten dus geen suikers. In plaats hiervan wordt er een mix van zoetstoffen gebruikt, ook wel aspartaam genoemd. En dat is precies het woord waar veel mensen over struikelen wanneer je het over cola light hebt. Aspartaam zou slecht zijn en zou juist zorgen dat je hersenen een seintje krijgen om wél suikers te gaan nuttigen. Op deze webiste lees ik dat aspartaam gewoon een veilige zoetstof is, zolang je maar onder de ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ blijft.

Wat is nou ‘slechter’?
En zo stuit ik op dit artikel van Guy Droog die het niet heeft over het feit dat beide niet gezond zijn, maar de vraag beantwoord of cola light net zo slecht, of slechter is dan normale cola. Beide varianten hebben volgens hem geen positieve invloed op de gezondheid, maar dat betekent niet perse dat ze een negatieve invloed hebben.

Er is tot nu toe geen duidelijk bewijs dat aanwijst dat cola light ‘slechter’ is dan gewone cola. Dus dan kun je gaan kijken naar andere aspecten. Als jij bezig bent met afvallen, dan wil je een negatieve energiebalans creëren: meer energie verbruiken (bewegen), dan dat er binnenkomt (aan eten en drinken). Cola light bevat geen calorieën, gewone cola (door de suiker) wel. Dit betekent niet dat je van gewone cola direct aankomt, maar dat als je naar je gehele calorie-inname kijkt, dan kom je met een gewone cola sneller aan meer calorieën. Iets waar je dus makkelijk op zou kunnen besparen.

Nu ben ik niet bezig met afvallen, maar probeer ik wel gezond te eten. Af en toe een colaatje vind ik heerlijk, maar als het even kan kies ik voor de light-versie. Dit om bovenstaande redenen: ik hoef geen flinke dosis suiker binnen te krijgen en ook vind ik het zonde om calorieën te drinken, wanneer dit ook mogelijk is om niet te doen (en ik dus geen verschil proef). In de zomer drink ik cola vaker dan in de winter, een blikje of twee per week. Heerlijk zo’n koud blikje!

Nou, ik heb mijn antwoord nu klaar staan als mensen me weer aanspreken op het drinken van ‘cola light’. Nu ben ik wel benieuwd hoe het bij jou zit. Drink je wel eens cola? En kies je dan liever de gewone of een light versie?

27 Comments

Mandy juni 14, 2017 at 14:55

Ik drink het liefste cola light ( of eigenlijk pepsi max) om dezelfde redenen. Gewone cola vind ik niet eens lekker meer, plakkerig zoet. Verder leef ik gezond dus af een toe een cola light moet kunnen. De mensen die er iets van zeggen zijn juist vaak diegene die ongezond eten of roken 😉

Antwoord
Marit juni 14, 2017 at 15:51

Haha, ja! Mensen moeten natuurlijk zelf weten wat ze drinken, maar laat ons dan ook drinken wat we willen drinken.

Antwoord
Maud juni 14, 2017 at 14:59

Ik krijg van de suiker in gewone cola voor mijn gevoel aanslag op mijn tanden, volgens mij is light ook pas ‘slecht’ als je meer dan vier glazen per dag drinkt. Helemaal met je eens dus!

Antwoord
Marit juni 14, 2017 at 15:52

Je mag behoorlijk wat consumeren voordat het echt ‘slecht’ is idd. Water is natuurlijk beter, maar af en toe een koude cola (light) moet zeker kunnen!

Antwoord
Miek juni 14, 2017 at 15:36

Ik drink ook niet graag calorieen en kies daarom ook voor Cola-Light, vind het ook net zo lekker dus waarom dan gewone Cola met suiker? Ik was wel benieuwd naar de uitkomst dus fijn dat je het onderzocht hebt.

Antwoord
Marit juni 14, 2017 at 15:52

Precies mijn argument! Denk wel dat als je echt de cola met suiker variant bent gewend, dat het dan wel even wennen is om light te drinken!

Antwoord
Sandra juni 14, 2017 at 15:46

Ik drink eigenlijk nooit cola. Geen gewone en geen light. Als ik frisdrank drink dan is het icetea green of spa touch of fruit. Maar over het algemeen drink ik water en thee.

Antwoord
Marit juni 14, 2017 at 15:53

Da’s natuurlijk het allerbeste! Maar op een zomerse dag, vind ik zo’n koud blikje zo lekker! Spa touch is ook heerlijk trouwens!

Antwoord
Jamie juni 14, 2017 at 16:16

Een blikje cola of een extra boterham met pindakaas en een blikje cola zero.
Vrij simpel. ik eet van die calorieen liever wat extra om gevuld te zijn.

Antwoord
Marit juni 19, 2017 at 12:22

Hahahah, zo mee eens!

Antwoord
Kimberly juli 12, 2018 at 07:23

Precies dit!

Antwoord
Rianne juni 15, 2017 at 09:35

Vrij verslaafd aan cola light ? proef ook zeker het verschil wel tussen light en gewone cola. Drink ongeveer 3 glazen per dag, eigenlijk te veel, maar ja… zo lekker he ? bedankt voor het uitzoeken! Leuk om te lezen.

Antwoord
Marit juni 19, 2017 at 12:21

Haha, het is ook lekker! Op warme dagen drink ik het meer, maar probeer ook gewoon veel water met smaak te drinken, dan blijf ik meer van de cola light af 😉

Antwoord
Marjan juni 16, 2017 at 01:34

Ik drink echt amper cola, maar áls ik het drink neem ik de gewone cola. Ik vind aspartaam echt heel vies (als ik tussen een glas water en een glas cola light moest kiezen, sowieso het eerste!). Ik proef het ook altijd terug als het ergens in zit. Vandaar. Normaliter drink ik water of thee en af en toe koffie (zonder suiker). Als frisdrank drink ik altijd water met citroen. De cola is zo sporadisch dat ik dan van mezelf mag zondigen met suiker.

Antwoord
Marit juni 19, 2017 at 12:20

Wat grappig dat je dat zo goed proeft, kan het me ergens ook wel voorstellen! Ik herken het wel, maar vind het niet vies ofzo… snap dan wel dat je lekker voor een col a mét gaat 😉

Antwoord
Hanne juli 11, 2018 at 08:00

Hi Marit, ik dacht dat light ‘slechter’ was omdat je lichaam denkt dat er suikers binnen komen en insuline gaat aanmaken, maar dat voor niks doet. En je daardoor (?) nog meer zoet wilt eten.

Antwoord
Evelien juli 11, 2018 at 19:47

Ja, dat heb ik ook ergens gelezen. Zelf drink ik de light versie niet, omdat mijn darmen onwijs van slag raken door de zoetstoffen (hebben meer mensen daar last van?) (de gewone versie drink ik overigens ook niet; veel te zoet).

Antwoord
Marit juli 12, 2018 at 15:28

Hi Hanne, goede opmerking! Annika legt het in één van de bovenstaande reacties uit! Ik wist dat ook niet!

Antwoord
Linda juli 11, 2018 at 22:57

Regelmatig en kies altijd voor light of zero. Krijg er intens veel commentaar op omdat aspartaam zo gevaarlijk zou zijn. Maar aspartaam is zo ongeveer de meest onderzochte zoetstof die er is, mocht het echt zo schadelijk zijn dan was dat al wel achterhaald. En inderdaad met mate, ik zit zelfen boven de 2 blikjes per dag, meestal 1.

Antwoord
Manouk juli 11, 2018 at 23:04

Hee Marit, heb je laatst de aflevering van Broodje Gezond gezien die hier over gaat? Misschien ook leuk! Ik proef superduidelijk verschil tussen regular, light en zero. Ik houd erg van cola, maar drink het alleen ergens anders, nooit thuis. Ik drink geen alcohol, dus ik zie het maar als mijn genietmomentje. Op die manier vind ik het niet zo erg dat er suiker in zit, haha. Ik vind light en zero echt een stuk minder lekker namelijk. Dus ik drink het op een terrasje of als we uit eten zijn 🙂

Antwoord
Marit juli 12, 2018 at 15:29

Die aflevering moet ik even terugkijken, bedankt voor de tip! En inderdaad, als je het verschil zo duidelijk proeft, zeker voor het lekkerste gaan! Met of zonder suiker 😉

Antwoord
Kimberly juli 12, 2018 at 07:00

Ik drink om dezelfde redenen cola light! En omdat ik hieraan gewend ben vind ik deze zelfs lekkerder dan de “normale” cola! Voornamelijk in de zomer op warme dagen en op vakantie bijna iedere dag! ?☀️

Antwoord
Marit juli 12, 2018 at 15:29

Een koude cola is zo lekker op vakantie!

Antwoord
Doortje juli 12, 2018 at 08:49

Heerlijk een blikje cola, op z’n tijd! Ik drink het liefst Cola Zero ? Inderdaad, als het ook zonder kan, liever zonder de suikers!

Antwoord
Annika juli 12, 2018 at 08:51

Hoi Marit,

Volgens mij is je onderzoek niet helemaal volledig. Het is niet bewezen dat je van een light variant een seintje van je hersenen krijgt om juist wel suikers te eten. Wel is bewezen dat je lichaam ontregelt kan raken van (te veel) zoetstoffen, omdat je dus inderdaad geen suikers binnenkrijgt, maar je hersenen wel denken dat je suikers binnen krijgt vanwege de zoete smaak en daardoor een seintje geven aan je alvleesklier om insuline aan te maken. Die insuline heb je nodig om de suikers uit je bloed te verwerken en aan je cellen te geven, zodat je de energie uit de suikers kunt gebruiken (het te veel aan suikers en dus energie wordt opgeslagen in je cellen als vet, waardoor je dus dikker wordt als je te veel eet of drinkt). Als jouw alvleesklier insuline aanmaakt zonder dat er suikers zijn om te verwerken, kan de alvleesklier in de war raken. De alvleesklier ‘denkt’ dan dat het seintje van de hersenen dus niet klopt en maakt minder insuline aan, ook op de momenten dat er wel suikers binnenkomen. Hierdoor worden niet alle suikers meer verwerkt, ook al eet of drink je niet te veel, en kan er bijvoorbeeld suikerziekte ontstaan, omdat het suikergehalte in je bloed te hoog blijft. Je zal er niet dikker van worden, zoals ook wel wordt beweerd, want de suikers komen niet in de cellen terecht, omdat er dus niet voldoende insuline is om ze te verwerken naar de cellen toe.
Ik ben dus van mening dat een gewone Cola op zijn tijd echt gezonder is, omdat gewone suiker nou eenmaal een product is wat ons lichaam kent en goed op kan reageren. Al die zoetstoffen kunnen de boel echt flink ontregelen.
Natuurlijk heb je er wel gelijk in dat alles met mate voor minimale gevolgen zal zorgen en zul je dus van 1 of 2 zoetstof producten per week echt niet meteen suikerziekte krijgen. Maar aan de andere kant zul je van 1 of 2 suikerhoudende drankjes per week ook geen overgewicht krijgen. Mijn keuze is in ieder geval hierop gebaseerd! ?? Maar helemaal eens met: ieder z’n ding en vooral doen wat goed voelt voor jou! ?

Groetjes Annika.

Antwoord
Marit juli 12, 2018 at 15:31

Hey Annika,

Wow, bedankt voor je uitgebreide berichtje! En super duidelijk en helder verteld, bedankt voor deze aanvulling! En mooi hoe je afsluit met jouw keuze, kan ik me zeker in vinden. Bedankt!

Antwoord
Gerda juli 27, 2018 at 10:11

Oh ja heerlijk, zo’n ijskoud blikje Coca Cola zero!
Ik drink ook de suikervrije variant, vind ik nog lekkerder dan de gewone cola!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram