HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: afwisselend koud/warm douchen, goed?

geschreven door Marit april 22, 2020 5 Comments
koud douchen

Je warme douche afwisselen met een koude straal. Klinkt niet erg aantrekkelijk, maar ik hoor hier regelmatig positieve verhalen over. Het zou goed zijn voor je bloedsomloop en huid?! Daar wilde ik meer over weten! In de “Weetje Woensdag” van deze week ga ik op onderzoek uit of en waarom het goed is om afwisselend te douchen met koud water.

Koud water in de sauna
Voor de mensen die wel eens in een sauna zijn geweest hebben het vast wel gezien of zelfs gedaan. Na een heet bad of sauna onder de koude douche, in een koud bad in of een emmer met koud water over je heen. Volgens deze website is dat omdat je anders maar blijft door zweten. De poriën die open gaan staan tijdens de hitte, gaan weer sluiten als je het koud krijgt. Ook is het goed voor de bloedsomloop en het bevorderd de weerstand. Dit kun je dus ook creëren met warm/koud douchen. Ik ga het je uitleggen.

Koud/warm douchen, hoe?
De ‘traditionele wisseldouche’ houdt volgens deze website in dat je vijftien seconden op 38-40 graden doucht en dit afwisselt met vijf seconden onder de 20 graden doucht. Afsluiten doe je met een koude douche, zodat de poriën weer sluiten.
Het klinkt ontzettend akelig, koud douchen… Waarom zou je?! Maar ik kom op verschillende websites veel voordelen tegen van warm/koud douchen.

Immuunsysteem
Zoals ik al eens in deze blog vertelde, verbrand je met kou meer, omdat je lichaam dan energie gebruikt om het warm te houden. Dit zorgt er volgens deze wesbite voor dat het immuunsysteem wordt geprikkeld. Het lichaam gaat aan het werk om een goed temperatuur aan te houden en dus gaat het energie verbranden, om zo genoeg warmte op te wekken. Verandering in temperatuur kan (een kleine hoeveelheid) ‘stress’ opleveren in het lichaam, waardoor er witte bloedcellen worden aangemaakt, die je later weer kunnen beschermen tegen ziekte.

Huid en circulatie
Volgens deze website is één van de bewezen voordelen dat het je bloedcirculatie verbetert. Als je koud water over je heen krijgt vernauwen je bloedvaten namelijk, waardoor er dus minder bloed doorheen kan stromen. Na een tijdje worden ze weer wijder, maar de krachtige circulatie blijft. Niet alleen goed voor je circulatie, maar ook voor je huid. De betere doorbloeding voorkomt het ontstaan van vetkussentjes, waardoor cellulitis minder de kans krijgt en de huid steviger blijft.

Val je hiermee af?
Kijk, afvallen heeft natuurlijk met meerdere aspecten te maken, met als belangrijkste de negatieve energiebalans die je moet creëren (minder binnen krijgen dan je verbruikt). Maar door warm/koud te douchen kun je volgens deze website extra calorieen kan verbranden. Hoe? Je lichaam verbrand extra als je onder een koude douche staat, omdat je lichaam je probeert warm te houden en dus energie verbruikt.

Minder vaak koud?
Deze spreekt mij vooral aan #misskoukleum. Onder de douche ‘train’ je als het ware om beter tegen kou te kunnen, je lichaam went eraan om snel om te schakelen en om efficiënt met warmte om te gaan. De kou in de winter kan dus minder invloed op je hebben, wat weer voordelig is voor onze weerstand, volgens deze website.

Meer energie?
Een laatste voordeel volgens deze website is dat je van koud douchen ook nog eens energie van krijgt! Dit omdat het ten eerste natuurlijk een adrenaline kick veroorzaakt, maar op de lange termijn helpen ook de opwekkende signalen van de perifere zenuwuiteinden om wakkerder te worden.

Tja. Veel voordelen dus, maar toch is het wel een dingetje hoor als je zo lekker warm onder de douche staat. Brrrrr! Toch vind ik de voordelen wel erg leuk om te lezen en zie ik het ook wel regelmatig terug bij bijvoorbeeld sporters (na zware training in een ijsbad). Ik heb het af en toe al wel eens gedaan, maar ga er de komende tijd weer wat vaker opletten. Warm-koud, warm-koud, warm-koud. Let’s do it!

Heb jij het wel eens geprobeerd? Waarom zou je het wel of niet proberen?

5 Comments

Margot april 22, 2020 at 20:42

Ik eindig de douche partij altijd met koud afdouchen! Ik vind het echt een boost geven, krijg er zeker energie van. Het is nu een vast ritueel geworden.

Antwoord
Marit april 23, 2020 at 02:14

Ik ben hier nu ook een week of twee mee bezig en vind dat je helemaal gelijk hebt! Geeft echt een boost en ik heb het idee dat mijn huid er ook heel goed op reageert.

Antwoord
Annemieke april 26, 2020 at 14:09

Jaaa! Ik ook, koud afdouchen. In het begin was het even wennen maar nu vind ik het (bijna) heerlijk, lekker fris!
En toen ik pas van mijn sup-board afviel, was het water ook minder koud dan verwacht. Misschien doordat mijn lichaam al gewend is om snel om te schakelen? Hoewel mijn voorkeur toch uit gaat naar blijven staan 😉

Antwoord
Marit april 28, 2020 at 10:07

Hahah, leuke reactie! Dat zou echt een mega voordeel zijn! Tot nu toe alleen maar positieve effecten, hopelijk kan ik de winter nu beter aan 😉

Antwoord
Mic. november 15, 2020 at 11:45

Ja dit zijn goeie dingen voor de mensen!
Ben rustuig begonnen en steeds stappie verder gegaan. Wel met buitenbad erbij, dat is toch je hele lijf ineens in het omvattende water.

Heb rr uitbundig artikel over geschreven. Met deze link erin.
https://spiritueleveiligheidsdienst.blogspot.com/2020/10/mijn-gevecht-met-de-koudedouche_29.html

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs