HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: aankomen tijdens de feestdagen?

geschreven door Marit december 23, 2015 3 Comments

Komt ze weer aan hoor:

“It’s the moooooost wonderful time of the year”

It is! En weet je waarom? Gezelligheid & eten! De gouden combi! Een paar dagen waar ik niks anders kan zeggen dan: GENIET ERVAN!

De feestdagen in de kerstvakantie (kerst en oud&nieuw) staan bekend om het (vr)eetfestijn. Kerstbrood, vleescccch, koekjes, chocolade, ijs, oliebollen, gourmet, noem maar op! Alles gaat zo hop hop het mondje in voordat we het door hebben. Helemaal niks mee, vind ik! Volgens veel internetbronnen zul je heel wat moeten eten (lees: 7000 kcal bovenop je eigen caloriebehoefte) om een kilo aan te komen. In deze blog schreef ik meer over calorieën.

Omdat veel van jullie dagelijks rekening houden met hun voedingsinname, kunnen deze dagen voor jouw gevoel een aanslag hebben op jou, je lichaam en bijvoorbeeld je energie. Want je eet anders dan normaal. Bij mij zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat mijn buik wat opgezetter is (meer info over opgezette buik lees je in deze blog), mijn energiepeil heel anders is door alle extra suikers en vetten en mijn huid hier (slecht) op reageert. Ook eet ik op zulke dagen totaal niet gestructureerd, waardoor mijn maag al helemaal niet weet wat er gaande is en het eigenlijk constant wil eten, trek of niet.
Door deze waarnemingen kan het voelen alsof je toooootally uit shape bent op het begin van 2016. Nou, ik zal je vertellen, als jij in shape was, ben je echt niet zomaar uit shape na de feestdagen. Daar moet heel wat voor gebeuren. Het kan misschien voelen alsof je kilo’s bent aangekomen en de laatste tijd alles voor niets is geweest, maar zo snel gaat dat gelukkig niet.

In deze blog ga ik jou van tips en weetjes voorzien voor de komende feestdagen, zodat je hopelijk EXTRA kunt genieten! 

  • Geniet van je eten. Als je iets lekkers eet, geniet dan van elke hap die je neemt. Kauw lekker vaak op één stukje, dan heb je er nog langer plezier van!
  • Drink de hele dag voldoende water. Zonder kcal, zorgt voor minder honger gevoel en zorgt ervoor dat je eten beter wordt verteerd.
  • Probeer tussendoor te eten en dit gezond te houden. Zoals bij ons thuis doen we in de ochtend een uitgebreide brunch en gaan we eind van de middag naar de rest van de familie. Daar zitten wel wat uurtjes tussen waarbij ik mijn trek stil met wat fruit, een lichte lunch of een groene smoothie. Zo krijg ik én wat vitamientjes binnen én kom ik niet met mega trek aan bij mijn familie.
  • Alcohol kan voor meer hongergevoel zorgen en is natuurlijk niet kcalloos. Maar ook op zulke dagen hoort het erbij, dus ik vind dat je dat lekkere biertje of wijntje niet moet laten staan (slechte tip).
  • Als je het fijn vind kun je ervoor kiezen wat bewuster de hapjes uit te kiezen. Wat stop je zoal in je mond. Zo kun je bijvoorbeeld op veel hapjes ‘besparen’ door er geen brood bij te eten of de gevulde soep over te slaan, zodat je meer van het toetje kunt eten.
  • Als je het doet, doe het goed. Neem jezelf niet voor om constant gezond te blijven, hierdoor maak je het en jezelf heel erg moeilijk, en de kans is groot dat je je ergens laat gaan. Zorg er voor dat je geen schuldgevoel krijgt, zonde!
  • Beweeg tussendoor. Bij ons thuis is het traditie eerste kerstdag na de uitgebreide brunch (als het wat gezakt is) te gaan hardlopen. Heerlijk een frisse neus halen en super gezellig met de familie. Ook wordt er tussendoor veel gewandeld. Niet alleen is de beweging erg fijn, maar van wandelen word ik altijd rustig in mijn hoofd wat past bij het vakantiegevoel tijdens de kerstdagen.
  • Ga niet direct op de weegschaal na een feestdag. Je lichaam werkt ten eerste niet zo dat het vette eten van gisteren er direct aangeplakt zit… ten tweede: waarom zou je? Laat je lichaam weer even in balans komen, drink genoeg water om alles weer goed af te laten voeren en ga een paar keer naar de wc. Wedden dat die (twee extra) toetjes niet direct terug te zien zijn op de weegschaal (of op je buik)?
  • Ook is de kunst om het na de feestdagen het weer op te pakken. Voel je je even total uit shape? Futloos? Alsof je 10 kilo bent aangekomen? Gedraag je er niet naar en gebruik juist die redenen als goede motivatie om de gym weer in te duiken. Wedden dat jij zo weer back on track bent?!

Geniet van de kerst op jouw eigen manier, doe wat voor jou goed voelt en veel plezier!

Deel jouw kerst momentje op instagram met #kerstiggenieten en tag mij in je foto! Zo kan ik mee genieten, leuk!

3 Comments

Marvin december 24, 2015 at 11:05

Gewoon lekker genieten! Dat mag ook wel eens. Die twee Kerstdagen zorgen er niet voor dat je te dik wordt, als je de rest van het jaar gewoon gezond eet 🙂

Antwoord
Rosemarijn december 24, 2015 at 11:54

Thanks voor deze blog! Ben best wel “nerveus” ofzo, maar deze blog helpt serieus om eventjes te relativeren. Geniet van je kerstdagen <3

Antwoord
Eline december 21, 2016 at 11:01

Wat je tussen kerst en oud & nieuw eet is minder belangrijk dan wat je tussen oud & nieuw en kerst eet, haha 😉
Ook voor jezelf is het belangrijk om van deze feestdagen te genieten. Niet alleen van het eten, maar ook van de waardevolle personen om je heen! Balans is de sleutel 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram