HET IS...Vakantie Tijd

We zijn op reis en maken mee #4: sociale contacten

geschreven door Marit maart 17, 2019 0 comments
Sociale contacten op doen

Inmiddels zijn we alweer dik vier maanden van huis en wonen we sinds twee maanden in Brisbane. We willen ondervinden hoe het Australische leven eraan toe gaat. Inmiddels hebben we een woon- en werkplek, een plek om te sporten en ik vertelde onlangs over hoe we het hier doen met (gezond) eten. Bij dit “nieuwe leventje” hoort natuurlijk ook iets anders: sociale contacten. Daar ga ik het deze keer over hebben!

Gastvrije Australiërs

Voordat we ons settelden in Brisbane, hebben Tom en ik eerst de Oostkust van Australië ontdekt (#camperlife). Tijdens die reis hebben we niet alleen prachtige dingen gezien, we hebben ook met veel mensen gesproken. Andere reizigers, maar vooral de Australiërs zelf houden van een praatje. De ijsbreker is vaak ons typische, Nederlandse accent wanneer we in het Engels praten.

Vaak zijn ze geintresseerd in onze reis en onze plannen, maar ze vertellen vooral al te graag iets over de omgeving en hoe het hier reilt en zeilt. Ze zijn vriendelijk, warm en willen je op je gemak stellen. Ook als je een kopje koffie bestelt of je boodschappen afrekent, wordt er gevraagd hoe bijvoorbeeld je dag is en wat je plannen zijn (als de cassiere van de Appie dit zou doen, zou je raar opkijken, toch?)!.
Wij vinden dit beide super leuk, want hierdoor leer je niet alleen maar meer over het land, maar het zorgt gewoon voor leuke gesprekken.

Small talk

Toen we ons na twee maanden settelden in Brisbane, hadden we dus hoge verwachtingen van het “maken van vrienden” in ons tijdelijke leventje hier. Echter is ons opgevallen dat het vaak wel bij de “small talk” blijft. Je hebt heel snel een heel leuk gesprek met iemand, maar daar blijft het dan vaak ook bij. Je merkt dat veel Australiërs hun eigen leventje hebben, met hun eigen vriendenkring. Wat alleen maar heel begrijpelijk is, want zo heb ik het in Nederland ook. Ik ben blij met mijn eigen sociale kring en ik denk dat ik hierdoor minder opensta voor nieuwe contacten. Daarbij komt ook dat de mensen met wie we praten al snel horen dat we hier op een work-holiday visum zijn, wat betekent dat we elk moment weer verder kunnen reizen. Met onze eigen plannen in het hoofd, vind ik juist die “small talks” ook heel leuk. In de sportschool, op het werk, in de supermarkt… elk gesprekje brengt je wel iets of geeft op een bepaalde manier energie. Ondanks dat Australië een Westers land is, gaan de dingen hier toch wel weer heel anders. Wat ik dus super interessant en leerzaam vind.

In hetzelfde schuitje

Dat betekent (gelukkig!) natuurlijk niet dat we hier niets sociaals doen. Integendeel! Er zijn hier veel “buitenlanders” en die zitten eigenlijk allemaal in “hetzelfde schuitje”.

Wel grappig, want op het begin van het Brisbane-avontuur was ik wat huiverig voor Nederlandse contacten (zitten we aan de andere kant van de wereld, gaan we nog met Nederlanders om). Ik wilde juist wat meer aanpappen met de Australiërs en thuis wat loslaten, zodat ik echt het Australische leven ging ervaren. Na een paar weken kwam ik daar wel op terug. Australiërs zijn toch ook wel anders en als we met Nederlanders afspreken kun je daar gewoon even lekker over kletsen en begrijp je elkaar. Zo hebben we op het begin met een paar vage kennissen uit Nederland afgesproken, maar dat kunnen we nu toch wel onze vrienden noemen. Alleen maar heel leuk en gezellig (en leuk voor als we allemaal weer terug zijn in NL!).

Buitenlanders

Doordat we nu aan de andere kant van de wereld zijn en vanaf 0 iets wilden opbouwen, is onze houding veranderd. We staan meer open voor alles en het leuke hieraan is dat je ook veel meer met andere nationaliteiten in aanraking komt. Zo heb ik bijvoorbeeld allemaal Colombiaanse collega’s op het werk, weer Koreaanse collega’s op mijn andere werk en wonen we met een Turks meisje samen.
Ook hebben we een super leuk Colombiaans stel ontmoet in de eerste week hier, toen we op zoek waren naar een (gedeeld) appartement. Daar klikte het zo leuk mee, dus daar spreken we regelmatig mee af om te gaan eten, drinken en verhalen uit te wisselen. Dit zijn allemaal super leuke ervaringen!
Daarnaast vind ik het werken in de horeca sowieso al een grote sociale bedoeling. Niet alleen met je collega’s, maar ook met de gasten. Na een dag werken, ben ik op klets-gebied soms helemaal uitgeteld, haha.

Dutch Running Girls Brisbane

En alsof dat nog niet (sociaal) genoeg is, organiseer ik ook wekelijks een rondje rennen met andere “Dutch Running Girls”. Super leuk om tijdens het hardlopen elkaar te leren kennen en verhalen uit te wisselen. Iedereen woont hier toch om andere redenen en al die verhalen zijn zo leuk en interessant om te horen! Wil je mensen leren kennen, dan is dit zeker een aanrader!

Mijn tips om sociale contacten in het buitenland op te doen:

  • Open houding: ga gesprekjes met mensen aan, interesseer je en als je het leuk vindt stel dan voor om iets te gaan doen.
  • FACEBOOK (en ander social media)! Er zijn vaak wel (Nederlandse) groepen met allerlei oproepjes/events waar je naar toe kunt gaan om anderen te ontmoeten.
  • Sportschool: ik heb express een gym uitgezocht die niet te massaal is, waardoor je de andere leden leert kennen en sneller een praatje hebt.
  • Hardlopen of wandelen: maak zelf een Facebook groep of event aan om samen met anderen te gaan hardlopen of wandelen. Promoot het in wat groepen op Facebook en er zijn altijd wel mensen die het ook leuk vinden om dit sociale dingen te ondernemen!
  • Werken: leuke collega’s hebben is zo fijn! Niet alleen tijdens het werken, maar ook na het werk kun je samen dingen ondernemen.

Al met al is het leventje hier in Brisbane nu al een onvergetelijke (leerzame!) ervaring met mooie herinneringen. Zo voegt ieder sociaal contact weer iets toe aan ons avontuur.
En natuurlijk mis ik mijn eigen familie en vrienden en heb je soms zin om gewoon even bij hun op de bank te zitten, maar thank God voor FaceTime en What’s App! Door deze reis waardeer ik de contacten thuis des te meer!

♥♥

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram