HET IS...Vakantie Tijd

Wat ik mis uit Nederland

geschreven door Marit december 17, 2019 2 Comments
nederlands eten

Wat mis ik aan Nederland als ik in het buitenland ben? De ene keer mis ik meer dan de andere keer, dat hangt heel erg af hoe ik me op de desbetreffende locatie voel. Dat ik mijn familie en vrienden mis, is natuurlijk iets wat voorop staat, maar voor de rest moet ik zeggen dat je door alle verschillende plekken en ervaringen, je bepaalde gewoontes ook sneller loslaat en het helemaal niet zo erg mist… totdat je er een blog over gaat schrijven 😉

Wat ik zelf heel erg mooi vind aan een tijd(je) niet in Nederland zijn, is dat je Nederland meer gaat waarderen. Bijvoorbeeld hoe goed alles geregeld is en hoe fijn het is dat er zoveel mogelijkheden zijn.

Het leek me leuk om eens op een rijtje te zetten wat ik zoal mis uit Nederland als ik er niet ben. Dit lijkt me vooral leuk om terug te lezen wanneer ik weer in Nederland ben (en baal van het treurige weer bijvoorbeeld, haha). Ook vroeg ik aan jullie wat jullie zoal missen (niet alleen op eet-gebied) als je in het buitenland bent. Komt ‘ie!

  • Bruin brood met kaas: dit werd toch wel het allermeest benoemd door jullie. Grappig, want hier had ik zelf nog niet echt over nagedacht, maar nu jullie het zeggen, ik mis het! Haha! In NL is er zoveel verschillend brood te krijgen, heel vers en heel bruin voorbeeld. Dit zie ik inderdaad weinig in het buitenland, zelfs in Australië en Nieuw Zeeland niet zoals we het in NL hebben. Dat komt denk ik ook omdat ze hier niet zoveel brood eten als wij doen. Toch mag ik zeker niet klagen over het brood hier en ook qua kaas is er ruime keuze. Maar dit is lang niet in alle landen zo!
  • Appelstroop, hagelslag, ontbijtkoek, pindakaas, kruidnoten, stroopwafels, etc.. Voor ons zulke normale producten, maar in het buitenland niet te krijgen. Ze weten niet wat ze missen…
  • Tweede kerstdag: in heel veel landen (zo ook in Australië en Nieuw Zeeland) wordt er geen tweede kerstdag gevierd. Wat echt een gemiste dag is, vind ik! Hier hebben ze op 26 december “boxing day”. Een public holiday waarin veel sportevents en winkelsales plaatsvinden. Maar ik ga natuurlijk niet alleen tweede kerstdag missen, ik ga het vooral heel erg missen dat ik kerst niet met mijn (schoon)familie kan vieren.
  • Hema: ja, de Hema. Die mis ik, ja. Geweldige winkel, waar je alles hebt en vooral alles heel leuk is. Je hebt hier veel winkels, maar gewoon geen Hema.
  • Paprika chips: vooral Tom heeft het hier erg moeilijk mee (haha). En we snappen het gewoon niet! Waarom hebben ze in het buitenland geen paprika chips?! Weer een gemiste kans!
  • Nederlandse TV: je kan natuurlijk vrijwel alles terugkijken, maar ik zet hier bijvoorbeeld nooit gezellig de tv als achtergrond aan, dat deed ik in NL wel. We volgen nu Expeditie Robinson en gaan Wie Is De Mol zeker weer volgen, maar “gewoon” lekker even tv kijken is hier toch anders en daardoor missen we best vaak nieuws (en ook onbelangrijke dingen, haha).
  • De mensen/cultuur: ondanks dat Australië en Nieuw Zeeland westerse landen zijn en heel veel dingen best wel hetzelfde zijn, de cultuur is toch anders. Hier heb je veel meer het buitenleven, je maakt heel snel een praatje met iemand en de mensen zijn hier super gastvrij. Ondanks dat ik van NL en de mensen hou, is dat warme gevoel wat zij je hier kunnen geven wel iets wat ik mee terug wil nemen naar NL.
  • Mijn eigen spullen: eigenlijk ga ik heel goed op al je spullen in één koffer, maar stiekem mis ik best wel eens wat spullen die ik thuis ingepakt heb. Een wat ruimere keuze aan (sport)kleding en schoenen bijvoorbeeld. Of gewoon “mijn” eigen keuken, koelkast, bakspullen, wc, badkamer, etc.
  • Tony’s Chocolonely: deze kon ik niet laten ontbreken in dit lijstje. HOEZO HEBBEN ZE HIER GEEN TONY’S?! Belachelijk. Maar, gelukkig hebben we een goede vervanging gevonden voor ons chocolaatje na het avondeten: TIMTAMS! Goddelijk!

En of ik Nederland af en toe flink mis! Het voelt toch wel echt als mijn landje, het land waarin ik/ons zie wonen na deze reis. Het (platte)land van hele lange winters, heel veel regen, maar vooral waar mijn familie en vrienden ook zijn. En wat ga ik daar weer van genieten als ik thuis ben! Maar tot die tijd ga ik alles uit dit avontuur halen, herinneringen maken en nog meer levenservaring opdoen.

Ik ben heel benieuwd of je jezelf herkent in mijn verhaal? Ben jij langere tijd niet in NL geweest? Miste je NL of juist helemaal niet?

♥ 

2 Comments

Shanne december 29, 2019 at 12:12

Voor mijn studie heb ik vier maanden in het noorden van Bali, Singaraja, gewoond. Eind januari 2019 kwam ik terug in Nederland.

De dingen die ik toen uit Nederland mistte waren verjaardagen vieren (ook mijn eigen), feestdagen met familie, de herfst (blaadjes in rood, oranje en geel) familie, vrienden en mijn kat.

Nu ben ik 11 maanden terug in Nederland. In het begin mistte ik juist mijn leven op Bali heel erg. Vooral de rust, het is hier in Nederland allemaal zo gehaast. Ik merkte dat ik snel weer meegetrokken werd in die haast. Daarom sta ik regelmatig even stil bij of ik echt haast heb, of niet.
Ook het warme weer en de natuur mis ik echt uit Bali (ik vind de kale bomen en de vele gebouwen maar niets. Er is hier minder groen in de steden, ook al woon ik in een klein dorp op het platteland).
De mensen die ik op Bali heb ontmoet, de vrienden die ik daar gemaakt heb , de cultuur en de gastvrijheid (openheid) mis ik ook echt. Mensen in Nederland zijn veel meer op zichzelf.
Zelfs de scooter die ik op Bali had mis ik. De stukken rijden, het verkeer allemaal zo anders.

Ik ben echt blij dat ik nog steeds contact heb met de mensen die ik op Bali ontmoet heb en de ervaringen die ik daar opgedaan heb. Graag zou ik een keer teruggaan.

Antwoord
Marit januari 25, 2020 at 02:45

Wat een mooi berichtje, Shanne. Juist super goed dat je af en toe even stilstaat en bewust nadenkt, doordat je ooit anders hebt ervaren. Iets missen kan soms zo waardevol zijn ook, omdat je het extra gaat waarderen. En je hebt zoveel mooie herinneringen om op terug te kijken. En vooruit kijken naar ooit weer Bali bezoeken is ook hartstikke leuk, die dag zal vast komen!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs