HET IS...Vakantie Tijd

Waar wij onze huur van betalen in Brisbane

geschreven door Marit april 28, 2019 6 Comments
Lime scooters Brisbane

Weten jullie nog dat de eerste dagen in Brisbane? Tom & Marit op een step om appartementen te bezoeken en CV’s af te geven… precies van die steps betalen wij inmiddels al bijna vier maanden onze huur. Huh? Ik vind het in ieder geval wel een leuk en grappig verhaal om te delen… dus komt ‘ie!

Lime scooters Brisbane
Sjeeeeezen op een Lime step

Brisbane is één van de tachtig steden waar de Lime step (hier ook wel “scooter” genoemd) beschikbaar is. Je download een app, ziet een plattegrond (zie afbeelding hierboven) van waar jij bent en daarop zie je de beschikbare steps staan. Deze kunnen overal op straat staan (je kunt ‘m na je ritje ook overal, behalve op privéterrein, weer parkeren). Je scant de code op de step en rijden maar! Hier kost het ontgrendelen een dollar (66 eurocent) en vanaf dan kost elke minuut 15 cent (10 eurocent).

De lime steps zijn nu een half jaar in Brisbane en volgens mij is het een groot succes. Waar je ook bent, je ziet altijd wel iemand op een step langs sjeezen.
Vooral tijdens de hete zomer, die nu zo ongeveer voorbij is, is het een onwijs fijn vervoersmiddel. Het kost namelijk geen fysieke inspanning en je sjeest al snel in 20-28 kilometer per uur naar je bestemming (waar je dus zonder zweten aankomt). Of het echt veilig is? Mwah, het is maar net hoe je ermee omgaat. Het is namelijk de bedoeling dat je ermee op de stoep gaat, maar met die snelheden kan dat nog wel eens ongelukken opleveren en kies je al snel voor de gewone weg, wat weer gevaarlijk kan zijn. Daarnaast zijn er ook veel mensen die er niet mee kunnen omgaan en geen idee hebben van bijvoorbeeld verkeersregels, wat het zeker wel gevaarlijk kan maken. Een belangrijke regel: je moet een helm dragen (deze hangt meestal aan de step)!

De steps worden gebruikt door iedereen. We zien er veel toeristen op toeren, maar ook veel zakelijke mensen die bijv. naar werk of een afspraak gaan.
Ook wij maken regelmatig gebruik van de step. Je opent de app en ziet bijvoorbeeld een step om de hoek staan. Fietsen is goedkoper, maar een step is soms zo handig, snel en toch ook weer goedkoper dan het OV of een Uber.

Lime scooters Brisbane
Juicer!

Tom ontdekte al in de eerste week in Brisbane dat die steps opgeladen worden door… wie maar wil! Dus zodoende meldde hij zich aan als “juicer” (zo wordt je als oplader genoemd), wat nog een heel proces was. Als juicer kun je (in dezelfde app) zien waar lege steps staan (zie afbeelding hierboven). De steps zijn vaak pas wat later op de dag leeg en het duurt ongeveer vier uur om op te laden. Eerst tilden we ze nog naar boven (jep, best zwaar), maar inmiddels mogen we de garage gebruiken. En nadat Tom zichzelf had bewezen als “juicer” (betrouwbaar omgaan met…), mocht ‘ie meerdere laders halen. Inmiddels hebben we er twaalf!

Wat schuift dat dan?

Als we voor 7:00 uur een opgeladen lime op de desbetreffende spots zetten, krijgen we daar 6 of 7 dollar voor (hij wordt een dollar meer waard als ‘ie ergens al tijdje leeg staat). Tien steps zorgen dus voor zo’n 60-70 dollar (ongeveer 40 euro). Dat tikt dus met zo’n vier-vijf avonden per week best leuk aan. Zeker geen jackpot, maar de huur kunnen we er eigenlijk elke week (je betaalt hier huur per week) van betalen! En dat is alleen maar heel fijn, want dan kunnen we van de rest eten, leuke dingen doen en vooral SPAREN!

Lime steps
Concurrentie

De steps moet je voor 7:00 uur in de ochtend op vastgestelde plekken neerzetten, anders krijg je je geld niet. Er zijn bij ons een paar plekken in de buurt en daar kun je dan vier steps naast elkaar neerzetten (wel netjes, anders krijg je strafpunten… geen grap!). Je scant dan de code en zo komt ‘ie bij anderen (gebruikers) weer op de kaart te staan. Maar… je bent natuurlijk niet de enige juicer, dus het kan maar zo zijn dat wanneer je naar een lege step toeloopt, hij al door een andere juicer gepakt wordt. Dit was vooral op het begin geval, maar inmiddels is de juice-hype een beetje gezakt gelukkig (volgens mij moet je nu ook betalen voor de laders).
Ook de spots waar je de opgeladen steps heen kunt brengen, kunnen al bezet zijn. Dit maakt dat Tom vaak in de nacht uit bed gaat, om de steps te “serveren” op de desbetreffende spots (wat een held). Soms lijkt het net een spelletje, haha!

Doordeweeks komt het in onze buurt niet vaak voor dat de steps helemaal “leeg” worden gereden. Alle steps die onder de 90% geladen zijn, die worden elke avond om 21:00 uur op de kaart gezet als lege steps, zodat ze toch volledig opgeladen worden voor de volgende dag.
Bij ons begint het vaak rond een uur of 17:00 en vooral rond 21:00 uur kunnen we een aantal pakken. Meestal laden we zo’n 8-12 per dag. Weekends is het vaak wat drukker en kunnen we vanaf 15:00 uur vaak al bezig. Maar, dit doen we echt niet elke dag hoor. Het heerlijke hiervan is dat we eigen baas zijn en het geld kunnen verdienen, wanneer we er zin in hebben. Soms geven we onszelf dus ook een avond/nacht vrij, want het kan best intensief zijn (hallooooo stappen voor #STAPRIL!).

Zij blij, wij blij!

Het levert echt veel leuke gesprekken met mensen op. Op één step val je niet zo op als “juicer”, maar wanneer je met twee steps loopt of bijvoorbeeld twee steps ergens vol geladen neerzet, krijg je al snel aanspraak en heb je leuke gesprekken met mensen. In de avond komt het hier vaak voor dat er geen step beschikbaar is, waardoor ze mega blij zijn als we er een paar volle neerzetten. Het voelt soms echt alsof we de buurt op deze manier iets “geven”, haha!

Best een leuk “bijbaantje” toch?!

PS. Mocht je in Brisbane zijn, raad ik je zeker aan de step te gebruiken! Het is prachtig sjeezen langs de rivier (lees mijn “wat te doen in Brisbane” blog hier)!

PPS. No spon, just fan!

6 Comments

Lieke april 28, 2019 at 12:46

Super grappig dat je daar de huur van kan betalen! Ik woon zelf in Sydney en de huur van je salaris aftrekken elke week is toch een grote uitgave elke keer. Ik ben wel benieuwd wat Tom dan verder nog als job heeft in brisbane?

Antwoord
Marit april 30, 2019 at 11:03

Nou echt! Tom werkt als web developer! 🙂

Antwoord
Jazz april 28, 2019 at 19:04

Klinkt super leuk! Lijkt me alleen niet super fris dat iedereen dezelfde helm op heeft… ik ben kapster en de kans op luizen neemt snel toe!!

Antwoord
Marit april 30, 2019 at 11:02

Hey Jazz, haha grappig dat je het zegt. Ik vind dat dus ook niet zo’n fris idee. Ik doe ook altijd mijn eigen helm op als ik bezig ben met de steps!

Antwoord
Margreet april 28, 2019 at 19:14

Hoi Marit, ik heb er helaas geen foto’s bij. Gelukkijg ken ik jullie wel

Antwoord
Yvonne mei 3, 2019 at 21:02

Wat een super leuk concept zeg! En ideaal om zo bij te verdienen 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram