HET IS...SportenTipsWeetje Woensdag

‘The day after’

geschreven door Marit augustus 20, 2015 7 Comments
blog foto

Je ziet ze vaak genoeg voorbij komen, die kreten op social media ‘ik kom bijna de trap niet meer af’ ‘ik kan mijn arm amper omhoog tillen’. Herkenbaar? Heb jij ook wel eens zoveel spierpijn dat het je er de hele dag alleen maar aan denkt?

Vaak wordt er gedacht dat spierpijn goed is. Dat je dan een goede work out hebt gedaan… maar is dat eigenlijk wel zo? Wat betekent spierpijn eigenlijk? Ik zocht het voor je op en vroeg me daarbij af:

Hoe krijg je spierpijn?
Hier las ik dat de spierpijn die vaak na één of twee dagen op komt zetten kan ontstaan doordat je bij een inspanning andere (een andere/nieuwe beweging dan normaal) of zwaar(der dan normaal) hebt getraind. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in je spieren en deze zorgen voor de (spier)pijn.

Betekent spierpijn een goede work out?
Als je spierpijn voelt dan heb je wel intensief getraind, of kan het zijn dat je iets anders hebt gedaan dan tijdens andere trainingen.  Want als je spieren ergens aan zijn gewend, is de kans op spierscheurtjes (spierpijn) niet heel groot, tenzij je het zwaarder doet of in een andere houding/vorm. Wel betekent spierpijn nog steeds spierscheurtjes en is het belangrijk hier goed mee om te gaan. Drink voldoende water en hou er met je voeding rekening mee, zo kun je veel sneller herstellen en de spieren ‘voeden’.
Dus betekent het een goede work out? Dat is geheel aan jou, spierpijn kan komen omdat je zwaarder dan normaal hebt getraind, daar moeten je spieren even aan wennen en dat is zeker goed, zorg wel voor een goed herstel, zodat je spieren het de volgende keer weer aan kunnen.
Heb je geen spierpijn na een work out? Niet getreurd, dit betekent ook echt niet dat je niet goed hebt getraind, het kan betekenen dat je lichaam gewend is aan de beweging. Als je wel zwaarder bent gaan trainen (bijvoorbeeld je squatgewicht verhoogd hebt) is alsnog je lichaam gewend aan de beweging en hoeft het niet direct te zorgen voor spierscheurtjes. Geen spierpijn is dus juist helemaal niet erg en betekent niet direct dat je geen progressie maakt!

Tijdens je spierpijn
Als jij veel bezig bent met sporten (ook als je dat niet bent, maar dat terzijde) is het belangrijk om op je voeding te letten. Uit bepaalde voeding haal je voornamelijk energie, uit bepaalde voeding kun je ook juist stoffen halen die helpen met je herstel. Eiwitten zijn bouwstenen voor je spiermassa. (Las ik hier) Met eiwitten zorg je ervoor dat je spierscheurtjes (spierpijn) sneller herstellen. Dit houdt niet in dat je alleen maar eiwitten moet gaan eten, maar ook koolhydraten, vetten en drink er ook voldoende water bij.
Geef na een work out de getrainde spieren voldoende rust. Dit is minsten zo’n 48 uur. Geef je je spieren geen rust en train je maar door dan kan er een soort van roofbouw ontstaan, je geeft je spieren (en scheurtjes) niet voldoende rust om te herstellen. Geef je spieren dus voldoende rust!

Warming up & cooling down
Begin niet direct vol uit met je work out, maar doe een (korte) warming up door wat cardio of door de oefening eerst in een lichtere vorm uit te voeren (squatten zonder gewicht).
En eindig ook altijd met een cooling down, al is het 5 minuutjes op de fiets zitten. Zo geef jij je spieren de tijd langzaamaan te verslappen en heb je minder kans op pijnlijke spieren.

Ik ben verder geen professional, maar sinds ik zelf veel in de sportschool te vinden heb zijn er dingen die ik me afvraag en interessant vind om op te zoeken. Ik vind het leuk om dan mijn opgedane kennis met jou te delen. Ik schrijf het dan vanuit mijn eigen perspectief, ervaring en de dingen die ik heb gelezen.
Hebben jullie vragen? Ik zoek het graag voor je uit!

7 Comments

Carolien augustus 20, 2015 at 12:48

Haha die plaatjes zijn echt geniaal. Wat een fijn artikel. Een hoop info wist ik nog niet, dus bedankt voor dit duidelijke artikel!

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:34

Geen dank, vind ik leuk om op te zoeken!

Antwoord
Marvin augustus 20, 2015 at 13:31

De tweede dag na legday is vaak nog erger dan de eerste dag, haha!

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:34

Helemaal mee eens!

Antwoord
Isabel augustus 25, 2015 at 19:55

Hey,
Klopt ja eigenlijk mag je niet terug trainen met spierpijn. Je zenuwstelsel is dan nog ah herstelken ( en je hebt er maar éen!) Jammer want ik heb vaak spierpijn doordat ik nogal zwaar train. Dat komt neer op het feit dat ik vaak maar 2 of 3 x id week kan trainen. En jij? Elke dag of niet? Gr isa x

Antwoord
Marit augustus 26, 2015 at 10:04

Hoi Isabel, nee ik train ongeveer 4 keer per week (krachttraining). Ik train altijd een paar lichaamsdelen, dus als ik bijvoorbeeld maandag benen en billen train, dan kan ik dinsdag of woensdag iets van mijn bovenlichaam train. Hierdoor kan ik af en toe een dag achter elkaar!

Antwoord
Isabel augustus 26, 2015 at 16:38

Ok ja ik train ook nu split schema’s. Suc6 ..

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram