HET IS...Openhartig

Openhartig #9: doorslaan in voedings- en trainingsschema

geschreven door Marit februari 1, 2018 9 Comments
blog foto

Om de twee weken deel ik een inspirerend verhaal, geschreven door een lezer. Een persoonlijk verhaal waarin iemand  open vertelt over haar of zijn (ongezonde) relatie met sporten en/of eten. Eerder deelde ik mijn persoonlijke verhaal (en de reden waarom ik ben begonnen met mijn blog). Na mij hebben nu inmiddels al acht andere meiden hun persoonlijke verhaal gedeeld. Super stoer en dapper!
Vandaag vertelt een anoniem haar verhaal. Zij vertelt over hoe ze onschuldig wat kilo’s kwijt wilde raken, maar hierin doorsloeg en steeds minder ging eten en meer ging sporten. Uiteindelijk heeft haar vriend haar wakker geschut en is ze nu op zoek naar balans. Haar hele verhaal lees je hieronder.

“Vroeger was ik nooit met sporten bezig, ik was tevreden best tevreden met mijn lichaam en mijn motto was vooral om te genieten. Omdat er de laatste jaren langzaam maar zeker toch wat kilootjes bij kwamen besloot ik ongeveer anderhalf jaar geleden om bij een personal trainer te beginnen. Ik wilde graag een paar kilo afvallen en wat strakker in mijn vel zitten. Niet dat ik mezelf niet goed vond, maar het kon wel wat strakker vond ik. Van mijn personal trainer kreeg ik een eetschema en een trainingsschema en ik begon met drie keer per week krachttraining. Voor iemand die nooit eerder een voet in de sportschool had gezet behoorlijk out of my comfortzone! Ik hield mij strak aan mijn voedings- en trainingsschema en ik kreeg de smaak al snel te pakken toen ik steeds meer complimenten van mensen uit mijn omgeving begon te krijgen.

Ik at niks dat niet op mijn schema stond en als ik toch een keer een stuk chocola had gegeten moest dit gecompenseerd worden door de volgende dag minder te eten of meer te sporten. Vaak at ik minder dan volgens mijn schema “mocht”. Het sporten werd vier tot vijf keer per week en een half jaar later woog ik nog 14 kilo lichter. De complimenten uit mijn omgeving sloegen om in bezorgdheid, ik werd niet meer ongesteld en waar ik vroeger enorm kon genieten van uit eten gaan en borrelen met vriendinnen was dit voor mij eerder een last geworden. Zelf zag ik hier geen probleem in, ik was tenslotte toch gezond bezig?

Mijn personal trainer vond mij niet te dun, maar wel werden de calorieën in mijn voedingsschema opgeschroefd om wat kilo’s aan te komen. Ik vond het lastig om meer te eten en was bang om dik te worden. Op een gegeven moment herkende ik mezelf niet meer. Mijn grootste hobby was eten, drinken en gezelligheid en hier kon ik niet meer van genieten, ik was continue met eten bezig.

Uiteindelijk heeft mijn huidige vriend mij wakker geschud. Hij was ook veel bezig met fitness en voeding en samen met hem ben ik mijn balans gaan proberen terug te vinden. Het is iedere dag een gevecht tussen sporten en gezond eten en mezelf wat lekkers en rust gunnen. Dagen van enorm op mijn voeding letten en sporten wisselen zich af met dagen waarop het me niet meer boeit en ik ontzettende vreetbuien heb. Na zo’n vreetbui voel ik me schuldig, waardoor ik de dagen erna weer obsessief bezig ben met mijn eten.

Balans is het toverwoord, maar als je de balans kwijt bent is het ontzettend moeilijk om deze terug te vinden. Soms wens ik dat ik nooit begonnen was met trainen en dat ik weer zoals vroeger onbezorgd kan genieten van een wijntje en me niet druk maak als ik een keer minder ben gaan sporten. Begrijp me niet verkeerd, er is helemaal niks mis met sporten en gezonde voeding, maar blijf vooral genieten van de dingen waar je van houdt! Hou je balans, ben lief voor jezelf en gun jezelf wat. Een afgetraind lijf maakt helaas niet altijd gelukkig.”

Bedankt voor het delen van jouw verhaal.

Wil jij ook jouw persoonlijke verhaal delen om anderen te inspireren? Via deze link kun je me mailen.

♥♥

9 Comments

kelly februari 1, 2018 at 09:58

Herkenbaar. Ik ben al aardig in balans als ik het vergelijk met vroeger. Al vind ik het nog moeilijk om te accepteren als ik een sportdag inruil voor een extra rustdag gewoon omdat ik te moe ben of geen zin heb. Doe het wel..maar is vaak nog even een issue in mijn hoofd.

Antwoord
Marit februari 2, 2018 at 10:35

Kan ik me ook wel voorstellen, maar dat je het kunt en ervaart dat er dan echt niet zoveel veranderd, dan is dat al een hele stap!

Antwoord
BM februari 1, 2018 at 13:26

En de menstruatie? Is dat wel teruggekomen ondertussen? Nu je weer in balans bent?

Antwoord
I. februari 1, 2018 at 16:16

Hi BM,

Ongeveer 2 maanden geleden werd ik inderdaad ineens weer ongesteld. Mijn menstruatie is wel nog erg onregelmatig.

Groetjes

Antwoord
Anouk februari 1, 2018 at 16:41

Heel herkenbaar uit het verleden. Ik heb een angststoornis ontwikkeld en kon geen controle loslaten. Had constant spanning in mijn lijf. Ben er nog niet van af en vraag me wel eens af hoe ik ooit weer zonder angst en hyperventilatie kan doen waar ik eigenlijk zo van hou… sporten voor mijn plezier. Niet omdat het moet, maar omdat het gewoon lekker is om te bewegen. Feedback welkom 🙂 xxx

Antwoord
Marit februari 2, 2018 at 10:37

Hi Anouk,

Heb je al eens hulp ingeschakeld van een professional? 🙂

Antwoord
I februari 2, 2018 at 00:09

Zooo herkenbaar! Precies hetzelfde gehad met veel afvallen in korte tijd en strikt aan schema’s te houden. Hierna ook eetbuien gehad en zit hier nu nog steeds mee. Probeer ze steeds te compenseren en ben echt helemaal de balans kwijt. Moeilijk om deze terug te vinden als je gewoon even niet meer weer wat het ook alweer is.

Antwoord
Marit februari 2, 2018 at 10:37

Dat lijkt me erg lastig. Eigenlijk weer helemaal terug naar de basis… doe je dit zelf of heb je hier hulp bij?

Antwoord
A februari 2, 2018 at 17:13

Inderdaad, terug naar de basis. Misschien heb je wat aan de voedingslijsten op Proud2bme.
En misschien nog wel het lastigste: stoppen met compenseren. Door het compenseren lok je nieuwe eetbuien uit. Gun jezelf voldoende voeding. Voeding waar jij behoefte aan hebt.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs